BLODBAD PÅ BÖRSEN – BÖR DU KÖPA DIPPEN?

Att börsen fallit kraftigt senaste veckan har väl knappast undgått någon. Domedagsrubrikerna har haglat i media och vissa menar på att detta är början på slutet av den bulltrenden vi känner. Samtidigt hör vi andra som ropar REA! och köper med bägge händerna. Oavsett vad man tror om marknadens fortsatta utveckling så är en sak säker; vi kommer att se många goda tradingmöjligheter den närmaste tiden och vad är då mer relevant än att diskutera den mest populära tradingstrategin just nu: att köpa dippen.

Introduktionskurs till DippköpTM – 10HP

Vad är “att köpa dippen”?

I grund och botten innebär ett dippköp att köpa en aktie till en rabatt orsakat av en abnormal prisnedgång för att sedan kunna sälja till ett högre precis. Strategin tar sin utgångspunkt i teorin om mean reversion, dvs. att pris över tid återvänder till genomsnittspriset – the mean.

I praktiken innebär mean reversion-strategin att man identifiera onormala förändringar i pris, dvs. översålda eller överköpta aktier, och går emot den rörelsen då priset i teorin ska röra sig tillbaka mot genomsnittet. Att köpa dippen innebär således att identifiera översålda aktier och köpa dem i tron om att de kommer att återgå till ett högre tidigare värde.

Varför har konceptet blivit så populärt?

Att köpa dippen är en nobel konst enligt vissa. Andra menar att det är inte är någon långsiktigt hållbar strategi som kommer att straffa sig i allt annat än i en stabil bulltrend. Oavsett vilket läger man ställer sig vid så går det inte att sticka under stolen med att strategin vart extremt lönsam under de senaste årens tuggande bulltrend.

Teoretiskt sett så handlar de flesta traders som karaktäriserar sig själva som ”dippköpare” efter någon form av mean reversion-strategi på både lång- och kortsidan. Men givet den starka och framförallt stabila bullmarknad (i kombination med stor riskvilja/avsaknaden för retail att handla kortsida i större utsträckning) så har risk/reward-scenariot varit betydligt mycket mer fördelaktigt på långsidan. Strategins styrka ligger de fördelaktiga risk/reward-scenarion möjliggjort för många skickliga traders att generera en sinnessjuk riskjusterad avkastningen. Ta @genuintrader som exempel. Googla ”stabil avkastning” och en bild på grafen nedan dyker upp…

Hur vet man när och vad man ska köpa?

Konceptet är som ni förstått tämligen simpel, men verkligheten är som alltid långt därifrån. Att identifiera vilka aktier, var och när man ska köpa är en konst och en förmåga som tar många timmar av skärmtid för att utveckla. Alla dippköpande traders har här sin edge och egna parametrar att gå efter. Vissa studerar slaviskt avslutstickern, andra bevakar nyckelnivåer i specifika bolag. Alla har sin egen strategi, och här gäller det att testa sig fram för att hitta vad som passar en själv. Det finns som sagt inte några genvägar. Stocktrader @pontus91 på Twitter beskriver det extremt tydligt i följande tråd:

OBS: KLICKA PÅ TWEETEN FÖR ATT LÄSA HELA TRÅDEN

En dippköpares checklista

Givet att man har identifierat en stor onormal prisförändring i ett bolag brukar jag försöka kontrollera följande:

 1. Fundamentalt – Har något förändrats i bolaget (nyheter) som påverkar priset? 
  Om ja, hur stor påverkan bör detta ha på kursen? Är det en överreaktion?
 2. Tekniskt – Finns det någon teknisk indikator (mönster, trend, nyckelnivå etc.) som oberoende av fundamenta påverkar kursen?
 3. Flödesmässigt – Vilken/vilka aktörer är det som agerar? Finns det något flöde på denne/dessa?
 4. Orderboken – Är det fördelaktigt att exekvera köp vid denna nivå givet övriga aktörer i boken?
 5. Bolagets historia – Problematiken med dippköpsstrategin ligger kanske framförallt i informationsasymmetrin på marknaden. Således finns det en edge i att känna till hur bolaget handlas tidigare (om det ”läcker” information, kantat av insynsförsäljningar etc.)

Det finns även en uppsjö av tekniska verktyg och indikatorer som man som trader kan använda sig av för att identifiera överköpta eller översålda aktier. Jag använder personligen inte dessa verktyg i speciellt stor utsträckning så därför, och med risk för att mer kompetenta människor slår mig på fingrarna, vill jag inte ge mig in i någon utläggning i hur man kan använda dem.

Istället vill jag tipsa om en tweet skriven av just en sådan mer kompetent person:

OBS: KLICKA PÅ TWEETEN FÖR ATT LÄSA HELA TRÅDEN

Här tipsar @orderboken om hur man med hjälp av enkla tekniska verktyg kan screena efter just överköpta och översålda aktier i marknaden.

Är detta dippen som bekräftar regeln?

Nu till frågan som hela inlägget egentligen kokar ner till. Ska man köpa denna dipp?

Som vi tidigare har diskuterat är dippköparens edge som störst i en sjungande bulltrend. Vi har ännu inte brutit trenden på nedsidan, men en marknadsoro som vanligtvis inte existerar har en stark närvaro, vilket bidrar till ökad volatilitet, både på upp och nedsidan. Det kan vara årets köpläge samtidigt som det kan vara början på slutet.

Så mitt svar är att anpassa din handel efter rådande marknadsklimatApplicera den strategi där du känner att du har en edge i marknaden, men fundera på att implementera följande i din handel om du inte redan gjort det.

 • Utnyttja möjligheterna som volatiliteten skapar. Var flexibel och rörlig mellan bolag. I en orolig marknad gäller det mer än någonsin att vara snabb in men också snabbare ut. Hamnar du snett? Stoppa snabbt och gå vidare. Ett nytt läge kommer strax igen. Bind varken upp mentalt eller monetärt kapital i case som går emot dig.
 • Var mer selektiv i de bolag som du väljer att köpa eller sälja. Likviditet är i min mening A och O här. Du vill ha möjlighet att snabbt ta dig ur en position som går emot dig här. Att fånga dippen i första bästa AT bolag när börsen trendar nedåt kan vara potentiellt karriäravgörande.
 • Försök hitta trenden och rid den. Volatiliteten gör att många bolag rör sig över 10% intradag, har du kommit in rätt och har trenden med dig försök rida vågen hela vägen till banken.
 • Hitta bolag som laggar efter index – Sök efter bolag som ännu inte hängt på rörelsen som index gjort, den kommer ofta.
 • Hedga dina positioner – Ett enkelt sätt att hålla nere risknivån i portföljen är att hedga din positioner mot terminen
  intradag såväl som övernatt. Givet din edge som dippköpare/stockpicker bör du kunna överprestera även en hedge som går emot dig, men slipper effekten av att portföljen störtdyker för att index går emot dina positioner.
 • Ta inte onödig overnightrisk – Bättre att rensa portföljen innan stängning än att jaga igen vinsten från dåliga nattningar nästkommande dag.
 • Ha stenkoll på hur USA och Tyskland handlas – OMX tenderar till att korrelera väl med dessa under volatila perioder. Det kan därtill vara en god idé att ta av risk intradag inför US Open kl 15.30.
 • Passa dig för att köpa dippen i bank och fastighetsaktier. Vi lämnar det där.

Tack för att ni tog er tid att läsa och stort tack till @genuintrader@pontus91 och @orderboken. In och följ dessa konton och ge dem all kärlek de verkligen förtjänar.

Lycka till i veckan så hörs vi!

/Boar

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-04-26 12:54

tungt! härligt inlägg. fler av dessa önskas! 🙂