Hoppa till huvudinnehållet

Så länge varar en nedgång på börsen

Det negativa utvecklingen vi har sett på börsen sen årsskiftet kvalificerar in som en björnmarknad. En vanlig definition är -20% från en tidigare toppen. I detta inlägg kollar jag närmare på hur länge en nedgång varar och kollar ifall vi kan hitta några lärdomar i tidigare börsnedgångar.

Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (SIXRX) tillbaka till 1980 fram tills kraschen i år. Grå område visar de perioder där börsen har rört sig i en riktning utan att utvecklas +/- 20% i den andra riktningen.
Med andra ord; Den långa perioden mellan 1992 till 1998 så steg börsen 606% från botten till toppen. Inte en enda gång så föll börsen med -20% från en topp.
Perioden 2000 till 2003 var IT-bubblan, men i bilden ser du flera nedgångar följt av några små uppgångar. Under dessa 3 år fanns det perioder där börsen svängde upp +20% från en botten.
Finanskrisen 2007 till 2008 fick dock utvecklas ostört, inte en enda gång vände börsen upp +20% från en botten. Däremot mellan mars till maj 2008 så steg börsen med +18,7%, vilket är en uppgång men inte riktigt +20%.

Björnmarknad efter -20% nedgång

En vanlig definition av negativ börsmarknad är när fallet är djupare än -20% från en tidigare topp. Och motsatsen är tjurmarknad när vi inte befinner oss i en sån nedgång.
Det första man behöver förstå är att -20% är en högst godtycklig siffra. Historiskt kanske det finns någon förklaring till varför just den nivån ska klassas som en björnmarknad. Oavsett anledning så är det högst relevant att vara ödmjuk inför att framtiden är osäker och historien kommer ha begränsad förmåga att hjälpa oss prognostisera framtiden.

Med det sagt är det relevant och intressant att ha med sig ett historiskt perspektiv och nog finns det vissa lärdomar vi kan hämta från tidigare händelser. Börsen är dock sällan så enkel att den vänder eller fortsätter bara för att den har nått en viss godtycklig nivå.

Korrektion är rimliga att förvänta sig

Börsen vänder som sagt sällan vid en given nivå. +/- 20% ger oss inte mycket hjälp att förstå vart vi ska härnäst. Vid vissa tillfällen har nedgången avtagit vid -20% andra gånger har det fortsatt ner till -40% och -50%.

Det vi dock kan förvänta oss är att korrektioner uppstår, i både positiv och negativ riktning. En korrektion brukar vanligtvis definieras som -10% från en tidigare topp nivå. I tider av osäkerhet är det lätt att marknaden kastas mellan ett euforisk (+10%) och ett pessimistiskt (-10%) sinnestillstånd.

I denna graf har du samma logik som ovan, fast jag har satt parametern till +/- 10% från en tidigare botten/topp nivå.
Perioder som vi vet i efterhand var kriser innehåller i princip alltid en korrektion uppåt på minst +10%. I början 90-tal, tidigt -00 tal och -08 där börsen föll är alla stora nedgångar och där kan vi se 2-3 tillfällen där börsen svänger tillbaka upp +10%.

Dessa tillfällen vet vi nu i efter hand att de var en så kallad “bulltrap” eller “bullrace” vilket är perioder med lite återhämtningspaus innan det fortsätter ner.
Det är inte helt konstigt att dessa typer av korta uppstuds uppstår. Delvis är börsen byggd för optimism, vi placerar för framtiden och “förr eller senare” blir framtiden bättre igen. Delvis har alla negativa nyheter gjort att makthavare koncentrerar sina förmågor till att underlätta och stimulera igång börsen.
Och inte minst delvis för att nu kanske det värsta är bakom oss och vi kan börja bygga upp något på nytt igen.

Det är dock svårt att i stunden avgöra om en +10% korrektion är en bulltrap eller början på den återhämtning som sker efter att dammet har lagt sig. Det är bara med facit i hand som vi vet, det vi kan göra idag är att hålla oss till investeringsstrategin. Investera långsiktigt och du får ta del av uppgången, om det kortsiktigt vänder så kan det betraktas som ytterligare ett tillfälle att öka på billigare.

En närmare bild på -20% nedgångarna

I den första bilden längst upp så såg du alla tillfällen börsen har fallit med minst -20% från en topp. Här har jag lagt alla dessa nedgångar för att se hur de utvecklas över antal dagar.

Den längsta nedgången mätt som -20% från en topp utan att börsen går upp +20% från en botten är finanskrisen som startade 2007-07-16 och varade i nästan 350 dagar innan den påbörjade en vändning uppåt.

IT-bubblan har 4st nedgångar, det är av den enkla anledningen att börsen vid 3 tillfällen lyckades stiga minst +20% från en botten. Även fastighetskrisen på 90-talet hade en period där börsen steg +20%.

När man ser på alla historiska kriser i en graf likt den ovan så är det väldigt frestande att hitta liknande historiska krascher och anta att denna kommer likna. Du ser att både Svarta måndagen och Coronakrisen är nästan identiska. Även Ryssland/Asien kraschen -98 är relativt liknande.

Det påminner dock just nu, men vi är ju mitt i stormen av Coronakrisen. Visst kan det vara så att härifrån vänder börsen, men det kan också vara så att börsen faller tillbaka ytterligare. Det finns än en gång anledning att vara ödmjuk inför att vi inte vet vart börsen ska imorgon, det bästa vi kan göra är att hålla oss till investeringsstrategin än en gång.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
7 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-03-29 14:15

Stort tack för ert fina arbete. Liten orelaterad och nybörjarfråga, hur kommer det sig att balansräkningen som står i t.ex. Morningstarfaktablad kan skilja sig med 10-20% jmf med företagets årsredovisning? I en av era tidiga videos nämner ni att en extern revisor måste se över rapporten men jag antar att Morningstar och andra aktörer ej har samma krav?

Som nybörjare utgår en från att den har missat något… men årsrapporterna måste väl ändå vara närmst sanningen?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-29 20:29

Morningstar eller Reuters eller Börsdsta och andra liknande tjänster utgår ifrån rapporter. De har ingen annan information så de får även samma information som du och jag ser i rapporten. (och är därmed kollad av revisorer) Dock så brukar de alltid bygga data från rapporter och därmed även bokslutskommunike (Q4). Det kan vara skillnad på Q4 rapporten och årsredovisningen. Det bör inte vara stor skillnad, men vi alla är människor och det kan uppstå fel eller poster som inte syns i Q4. Dock så bör det inte skilja sig 20%. Det låter väldigt konstigt. Kollar du på totala balansräkningen eller… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-03-30 11:24

Tack för sammanställda grafen över alla kriser! Ger lite perspektiv. Bra och nyanserat inlägg

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-30 11:26

Tack John

Anonym
Anonym
2020-03-30 16:25

Herregud vilka meningslösa grafer, alltid finns det messerschmittrar med för litet att göra o för mkt fritid som ska krångla till allting.. Det är väl inte svårare än att nedgångar som leder till lågkonjunkturer (tre st till antalet inom loppet av ovanst grafer) blir långa o djupa, resten är tillfälliga hack i kurvan. Lågkonjunkturer inleds regelbundet med ca 10 års mellanrum vilket vi har gått in i nu – punkt!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-03-30 18:09

Haha, det låter som att du är lite mer klarsynt än mig Klas.
Det finns något med givna regler så som -20% = björnmarknad och med 10 års mellanrum från vi lågkonjunktur.
Jag tror det döljer sig en aning sanning i såna givna regler, men det döljer sig också potentiella fel – världen förändras men fenomen går helt klart i cykler. Hur det blir denna gång, får vi se i historieböckerna. Just nu är jag ödmjuk för att saker kan gå väldigt fort och det vill till att anpassa sig om man ska hänga med.

Anonym
Anonym
2020-03-31 20:48

Tack – intressanta grafer – som ligger lite utanför teknisk analys. Väldigt intressanta.