Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden Avsnitt 100 – Psykologiska aktiefällor

Fallande knivar och kärleksfällor #Sparpodden firar 100 avsnitt och jag och Johan Tidestad gästas av Nordnets förvaltningsexpert Roger Jansson. Utöver spararnas frågor står börspsykologi på agendan. Hur påverkar vårt psyke våra investeringsbeslut? Vi går igenom de fem vanligaste fällorna vi som sparare riskerar att falla i, bland annat fallande knivar, strutsen och kärleksfällan. I den andra delen av podden tar vi upp lyssnarfrågor. Vi pratar bland annat om hedgefonder som går minus, hur börsen påverkas av amerikanska räntebesked och det ekonomiska tillståndet hos våra nordiska grannar.  

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtagen #sparpodden. Hälsningar, Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
16 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-10-12 23:08

Hej! Ni måste våga dela mer er av exempel på när ni gjort personliga misstag men även vinster! Satsa på att bli mer personliga som exempelvis Eva T är och Gunther var. Tänk oxå på att ni pratade mycket om att ta itu att man ska sälja sina förlustaktier. Det tjänar Nordnet på dvs att vi som kunder gör affärer. Så det bör ni oxå tänka på att kommentera. Prata mer om hur det går med Shareville. Det är sådant som gör att man vill lyssna igen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-13 09:44

Hej Eken, bra feedback ska tänka på det, att bjuda lite mer på mig själv!

Anonym
Anonym
2015-10-12 14:43

Hej! Jag har en fråga om fondeavgifterna.

Hur tas avgiften i fonderna t ex om det står att förvaltningsavgiften är på 1%. Räknar de 1% på hela innehavet vid årets slut eller tas det ut 1%/12 varje månad?

Tack på förhand
Toni

Anonym
Anonym
2015-10-11 23:52

Hej, vad menas med efterhandel? På några stora Amerikanska företag jag följer brukar det handlas och säljas efter marknaden är stängd, hur görs detta?

Anonym
Anonym
2015-10-11 10:37

Hej
Några frågor om index:
Det har talats en del om att Fingerprint ska in i OMXS30 vid kommande revision, som väl är i början av januari. Jag undrar, var hittar man information vilka bolag som riskerar att falla ur indexet? Har letat på Nasdaqs hemsida utan framgång.

Många index verkar också inriktade på just omsättningen av aktier. Jag antar att man då menar antalet aktier som köps/säljs, och inte storleken på omsättningen i pengar. Varför är omsättningen så viktig?

Tack!
Hälsningar
/Gustav

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-11 10:45

PS Undrar också, har ni något tips på vilken typ av blankningsprodukt man skulle kunna köpa redan nu och behålla ett tag, för att sälja ett tag efter revisionen?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-12 19:51

För det tredje. Hur lång tid kan man räkna med att det tar innan de fonder som följer indexet har gjort justering i sitt innehav så pass att den effekten på en given aktie upphört?

Anonym
Anonym
2015-10-10 22:45

Hej! I förra avsnittet rekommenderade ni ganska rakt av att köpa den mest omsatta aktien, oavsett om det är en A eller B-aktie. Günther Mårder och andra kunniga på området har tidigare argumenterat (bla i Sparpodden) för att man som småsparare i större bolag, typ Mid och Large cap bör köpa den billigaste aktien (i absoluta tal mätt), för att få så hög direktavkastning som möjligt. Argumentet var att omsättningen i storbolagsaktierna ändå är tillräckligt stor för att en småsparare med ett innehav på säg ett par tio tusen kronor ändå alltid lätt ska komma ut, om man vill sälja.… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-13 09:42

Hej Hej, nej jag föredrar den mest omsatta, visserligen brukar man alltid kunna sälja båda, men det brukar vara sämre spread i den minst omsatta ( ökad kostnad).

Anonym
Anonym
2015-10-09 10:33

Hej Sparpodden! kul att Joakim äntligen ska få ta över, (även om Johan och Eva gjort ett strålande jobb med att hålla podden vid liv).
Jag som trogen lyssnare har ett önskemål om att fokus bör riktas tillbaka lite mer till specificerade frågor från lyssnarna. Senaste avsnitten har frågeställningarna och diskussionerna känts väldigt generella och inte så individuellt inriktade.

Hoppas ni förstår hur jag menar och att kritiken tas på rätt sätt. Fortsätt kämpa, kul att podden finns, veckans höjdpunkt fortfarande 🙂

// Pontus

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-13 09:35

Hej Pontus, Bra feedback ska tänka på det när vi spelar in idag!

Anonym
Anonym
2015-10-08 15:13

Appropå att snitta ner sig eller “cut your losses” så tycker jag att Gunther sa det väldigt bra. Han tyckte att man skulle sälja om man var osäker för om man står utanför så är det lättare att se nyktert på det. En hel del av känslorna försvinner och man kan göra en ny analys. Blir ju visserligen lite courtage och risk i att man står utanför ett tag men jag tycker ändå att det är ett bra sätt att agera om man är osäker.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-08 16:29

Gunther brukar ha sunda tankar och kul att du kunnat ta till dig av det för dina egna tankar kring investeringar.

Anonym
Anonym
2015-10-08 10:04

#sparpodden
Hej
Varför är omsättningen av en aktie så viktig? I avs 100 rekommenderas att hålla sig till B-aktier eftersom de har högre omsättning än A-aktier. Även index baseras väl ofta på “de mest omsatta” etc. Varför är det måttet viktigt?
Med vänlig hälsning
/Gustav, Enskede

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-08 16:45

Hej Gus, Anledningen varför man brukar vilja handla i den aktien som är mest omsatt är för att den brukar ha minst “spread” alltså skillnad mellan köp och säljkursen samt så kanske du inte får igenom hela din order för att de är för få aktier som handlas på A-aktien. Som ett exempel kan man kolla på Tele2 som har en A-aktie och en B-aktie, just nu när jag kollar så är spreaden i A-aktien 55 öre medans i B-aktien är spreaden 10 öre. Så hade du köpt och sålt direkt så hade det varit mycket billigare i B-aktien än… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-10-11 10:27

Ok, tack! Mvh

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm