Hoppa till huvudinnehållet

Anonym mäklarstatistik

Med start 8 april kommer OMXS30 bolagen på börsen att ha anonym mäklarstatistik. I detta inlägg kollar jag närmare på hur det kan komma att påverka din aktiehandel.

Mäklarstatistik på börsen

Det är möjligt att se vilka mäklare som har gjort avslut i vilka aktier på börsen i viss utsträckning. Du hittar det här på Nordnets hemsida.

I bilden ovan ser du mäklarstatistiken för fem slumpmässigt valda aktier och hur dessa handlats hos Nordnet. Listan är sorterad på högst nettoköpvärde. I bilden kan du även för samma aktier se den genomsnittliga köpkursen, antal avslut samt den totala volymen aktier som omsatts hos Nordnet. Det finns en mängd olika parametrar att titta och sortera på från varje mäklare beroende på vad man kan vara intresserad av att se som investerare.

Du får ingen information om vem eller vilka individer som har gjort affärerna, utan bara från vilken mäklare som de har handlat. Det är inte Nordnet själva som har gjort dessa aktieköp för egen räkning utan det är ni kunder.

Sen ett par år tillbaka är det möjligt för en mäklare att välja att vara anonym när man handlar för antingen sin egen eller sina kunders räkning. I exemplet ovan ser du de fem aktier med högst nettoköpvärde via “Anonymous” vid samma tillfälle.

Du vet alltså inte vilken eller vilka mäklare det är som har nettoköpt Handelsbanken i det här enskilda fallet för ca 52 miljoner kronor. Det man kan avläsa från bilden ovan är att mäklare som valt att handla anonymt tillsammans har ett nettoköpvärde om 52 miljoner i aktien.

Allt som ofta är det utländska aktörer, hedgefonder eller andra direktmedlemmar på börsen som går under Anonymous och som valt att handla anonymt av olika anledningar.

Mer anonym mäklarstatistik

Från 8 april kommer alla avslut i OMXS30 aktierna (även för OMXC25 och OMXH25 aktierna) att vara anonyma. För övriga aktier på Stockholmsbörsen, First North, Spotlight eller NGM så kommer det fortsätta att fungera precis som idag, där sker det alltså inga förändringar i hur mäklarstatistiken redovisas.

Oslo Börs har sedan 27 november 2017 redan infört anonymitetshandel för samtliga aktier som är upptagna till handel där.

Varför blir mäklarstatistiken anonym?

Att driva affärsverksamhet som en börs har utsatts för mer konkurrens under senare år. Dels som följd av att monopol har släppts samt att EU regelverk har ökat möjligheten för konkurrens.

källa:
https://fragmentation.fidessa.com/fragulator/

Börshandeln är i dag fragmenterad heter det. Vad det i praktiken betyder är att dina affärer kanske inte exekveras på just Stockholmsbörsen även om det är där aktierna är noterade. På Nordnet har vi riktlinjer för hur en kundorder ska utföras för att uppnå bästa möjliga resultat för dig som kund. Det innebär bland annat att när du lägger en order ser Nordnet till att den skickas till den marknadsplats som ger dig det bästa priset.

Bilden ovan visar handelsfördelningen mellan olika marknadsplatser i OMXS30 aktierna för perioden 25 mars till 29 mars. Då skedde 66 % av all handel i OMXS30 aktierna på Stockholmsbörsen och övrig handel på marknadsplatser runtom i världen som t.ex. BATS, Chi-X och Turquoise. För samma period så var 78 % av handel under dagen och 22 % under öppnings- och stängningsauktionen varje dag.

Nasdaq som driver Stockholmsbörsen vill givetvis konkurrera om avslut på egen plattform. En väldigt stor del av handeln sker idag med hjälp av algoritmer och det finns ett intresse för Nasdaq att tillgodose deras önskemål för att behålla och attrahera deras affärer i Nasdaqs egna servrar.

Liten skillnad för långsiktiga investeringar

För den som investerar på lång sikt spelar mäklarstatistiken en mindre roll. För den som är mer aktiv och handlar dagligen är det ett väldigt bra verktyg, nu behöver man som aktiv handlare förhålla sig till att mer handel blir anonym på börsen.

Vad är dina tankar och reflektioner. Dela gärna vad du tänker i kommentarsfältet nedan.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
15 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-04-08 08:55

All mörkläggning av information är av ondo för vanliga aktörer.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-07-26 22:10

Det är så rätt.

Anonym
Anonym
2019-04-08 10:24

Ingen info om VARFÖR handeln blivit anonym….?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-04-09 14:42

Ja, den får Nasdaq stå för.

Men det är klart att det är rimligt att anta att det har o göra med att det underlätta för de aktörer som redan är under anonym flagg. Sen är bakgrundsanledningen mer komplex än så, men det får som sagt Nasdaq stå för. 🙂

Anonym
Anonym
2019-04-08 11:04

Värre än Ryssland…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-04-09 14:42

Haha, kanske inte riktigt så illa. Men förstår din känsla 🙂

Anonym
Anonym
2019-04-08 12:10

Varför ska det vara intressant i det långa loppet. Vem det är som köper eller säljer. Man köper väll aktie för att man tror just det företaget.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-04-09 14:44

Det har du rätt i Håkan, för långsiktigt aktieägande är det av mindre relevans. Men för mer kortsiktig aktiehandel är det absolut hjälpsamt att veta vart avsluten kommer ifrån.

Anonym
Anonym
2019-04-08 14:13

är det möjligt det är eller var så att om ja köper aktier av min granna. så har ja skyldighet att rapportera det till Stockholms börsen.
detta innebär ju att ja kan handla med diverse värdepapper anonymt . för att sen manipulera kurser och affärsdatum till förbannelse ..
på handelsplatser som man skapar enbart för att manipulera marknad och priser eller dessa som handlar med elfenben och Bitcoin
och annat skit .. man byter alltså .kokain Bitcoin mot Volvo det verkar inte riktigt på något sätt
..

Anonym
Anonym
2019-04-09 16:18

Finns det inte sätt för de stora professionella aktörerna att få ett övertag här?
De brukar väl ha tillgång till mer information. Finns det några metoder för de större att få reda på vilka som köper och säljer? Hur nära inpå redovisar tex banker och deras fonder sina innehav?
Analys av köp och sälj mönster på nåt vis eller helt enkelt rykten?
Eller är det jag som nybörjare som bara är nojig?

Anonym
Anonym
2019-04-13 08:24

En utvecklig åt fel håll. Företagen kartlägger kunder på nätet, tvärtom begränsas.
Det känns som att börsen står på utländska handlares sida när det är spararna som betalar courtagen. En omfördelnin av ersättningen vore ok om anonymiteten togs bort.

Anonym
Anonym
2019-04-13 22:24

Svårt läge det där det är ju bra med samma regler för alla men samtidigt känns det som fel väg att gå. Det borde kasnke varit tvärtom; att alla redovisas istället för att ingen gör det. Men det är den svenska modellen på något sätt. Bättre att alla har det lika dåligt än att några får det bra.

Anonym
Anonym
2019-05-07 20:05

Blankare vill inte utmärka sig dagen då de säljer sina lånade aktier. När statistik uppdaterats är det redan för sent för daytraders. Lättare för de stora att lura de små, anti-RobinHood-principen 😉

Anonym
Anonym
2019-07-26 21:04

Detta kunde ha lösts genom ett statligt ingripande. Det har skett i liknande sammanhang. Därefter hade OMX nog inte velat gå utländska fonders ärenden. Reinfelt var dock positiv till försäljningen och ville sälja mer. Som väl är lyckades man i en omröstning ivartfall stoppa hans planer på att sälja Vattenfall. Som resultat anpassas nu OMX till utländska fonders behov.

Anonym
Anonym
2021-04-12 17:00

Hej Alexander! Tack för informationen! Vill bara dubbelkolla med dig – länken funkar inte – eller det går åtminstone inte att hitta de vyer som du återger i bilderna. Och den gamla sajtens mäklarstatistik verkar vara helt borttagen, var hittar man nu statistiken, om än i försämrad form? Toppen om du skulle kunna återkomma med svar!
@Alexander Gustafsson