Hoppa till huvudinnehållet

Aktierna och fonderna som spararna köpte i september

Globalfonder, USA, Nibe och stabila aktier med hög direktavkastning. Det här köpte spararna i september.

September var en månad då centralbankerna återigen hade börshumöret i sitt grepp. Feds hökaktiga räntepaus, där man indikerade en högre räntebana under längre tid, var inte vad marknaden hoppats på. Ändå är det USA och globala aktier som spararna framför allt fokuserar lite extra på just nu.

I september gör en ren USA-fond entré på listan över månadens mest nettoköpta fonder. Mjuklandningsscenariot för amerikansk ekonomi har stärkts. Det gör att vi ser att analytikerna faktiskt börjar justera upp prognoserna för börsbolagen framöver. Men framför allt fortsätter än så länge kronans försvagning gentemot dollarn, något som hjälper till att lyfta investeringar noterade i dollar. Men här bör man som sparare vara medveten om att effekten blir den motsatta den dag kronan stärks, och då kan det gå fort.

En globalfond, Länsförsäkringar Global Index, är ny i köptoppen. En globalfond är i mångt och mycket en USA-fond. De amerikanska stora techjättarna dominerar, och så är även fallet i många techfonder. Även för dem ser vi ett ökat intresse i september. För Sverige och svenska småbolag är intresset svalare.

En småbolagsfond finns med i säljtoppen, som generellt domineras av smalare fonder. När man inte riktigt vet var marknaden ska ta vägen väljer många att placera brett.

Tillväxtmarknader fortsätter att köpas, men inte i så hög utsträckning som tidigare. Köpen avtar något i tillväxtmarknadsfonder. Jag gissar att de negativa nyheterna från Kina är en förklaring. Dels är återöppnandet efter pandemin en besvikelse i termer av tillväxt, dels har fastighetskrisen blossat upp igen.

Mest handlade fonderna hos Nordnet i september:

Mest köptaMest sålda
Länsförsäkringar Globalfond IndexEast Capital New Europe
Spiltan Aktiefond InvestmentbolagCarnegie Strategifond
Nordnet Indexfond SverigeInvesterum Basic Value
Nordnet Indexfond TeknologiHandelsbanken Brasilien Tema
Nordnet Indexfond Global ESGThematica – Future Mobility
Spiltan Globalfond InvestmentbolagSpiltan Högräntefond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad IndexGo Blockchain Fund
Öhman Emerging MarketsOdin Sverige
Nordnet Indexfond USAElementa
Spiltan Räntefond SverigeSwedbank Robur Småbolagsfond Norden

Aktierna spararna valde i september

I september domineras spararnas aktieval i hög utsträckning av stora stabila bolag med hög direktavkastning. Vi ser definitivt en trend bort från tillväxt och mot mer stabilitet och lönsamhet här och nu. Man vill gärna se hög direktavkastning, och köper exempelvis Tele2 och Handelsbanken. Den senare har dessutom pressats av oro för exponeringen mot fastighetssektorn, och då ser spararna köpläge.

Även Boliden och SSAB återfinns på köplistan. Bolidens aktie har haft ett tufft år kursmässigt, och åkte på en rejäl smäll i samband med rapporten för andra kvartalet även om september sett ljusare ut. I SSAB:s fall hoppas spararna på fortsatt hög utdelning.

Toppar säljlistan gör Clas Ohlson. Clas Ohlson gick urstarkt under sommaren till följd av starka försäljningssiffror, och fortsatte upp i september efter att bolaget kommit med en stark rapport. Totalt är aktien upp över 60 procent i år och det är en vinst spararna vill ta hem.

Mest handlade aktierna bland Nordnets svenska kunder i september:

Mest köptaMest sålda
NibeClas Ohlson
InvestorEmbracer
HandelsbankenOrrön Energy
New Wave GroupSobi
BolidenThule Group
Tele2EQT
LatourEnquest
SSABStillfront
IntrumAddvise Group
VolvoSpotify

Vad köpte du i september?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm