Hoppa till huvudinnehållet

Aktien faller, trots bra rapport!

Visst är det förvirrande när ens företag levererar en stark kvartalsrapport, men aktiepriset rör sig i “fel” riktning. Varför en aktie faller trots bra rapport kollar jag närmare på här.

Rapporten ger oss insikt om företagets utveckling

Kvartalsrapporter är en form av höjdpunkt för oss investerare. Då får vi äntligen se hur de företag vi investerat i utvecklas. Ett kvartal är egentligen en ganska kort period, så siffrorna behöver alltid sättas i ett större perspektiv för att se hur företaget rör sig trendmässigt.

Även om det vid första anblick kan vara så att en rapport ser bra ut, så kan aktiekursen röra sig nedåt ändå. Det kan dessutom vara rimligt med en svag kursutveckling i vissa fall, även om det spontant inte verkar särskillt intuitivt. Nedan följer 3 anledningar som “förklarar” varför aktier ibland faller på en bra rapport. Det är de två förstnämnda som kan vara extra viktiga att försöka förstå som investerare, samtidigt så är den sista anledningen den kanske vanligaste anledningen – men som tyvärr inte alltid är hjälpsam för att fatta investeringsbeslut.

1. Höga förväntningar

Bilden ovan visar helårsresultat för ett företag. Principen är gällande även för kvartalsresultat eller för 12 månaders rullande resultat.

Det går att urskilja en tydlig trend uppåt där detta bolag år efter år har höjt sitt resultat. Detta visar på styrka och rimligtvis har aktien hängt med upp under dessa år när företagets fundamentala värden stigit.

Exemplet är på vinsten som skapas men det hade även kunnat vara för omsättningen eller någon annan del av resultaträkningen. För ett företags högre syfte är att skapa kassaflöden till sina ägare. Det är precis denna förmåga att skapa framtida kassaflöden som analytikerna försöker prognostisera. Inför varje rapport brukar analytiker ha ett “estimat” på vad de tror att vinsten, omsättningen, EBIT m.m. ska landa på. Denna förväntning brukar analytikerna sätta 0-12 månader innan själva rapporten. Vad som är konsensusbilden av alla analytiker brukar vara det riktvärde som börsens alla intressenter handlar efter. Det är här du och jag och alla andra aktieägare kommer in i bilden.

Om aktiepriset speglar en förväntning på att vinsten ska landa på 35 enligt bilden ovan men sen när rapporten kommer så visar det sig att vinsten landar på 30 så kommer det högst troligt bli en negativ reaktion på kursen. Även om 30 senaste året är mer än fjolåret 28, så är det mindre än vad markanden förväntade sig.

2. Fallande framtidsutsikter

En annan orsak till negativ kursrörelse är att framtiden börjar se mindre attraktiv ut. Börsen är som det brukar heta framtidsblickande, vi som äger aktier gör ju det för att vi tror företaget kan skapa ännu större kassaflöden i framtiden. Om den framtidsutsikten visar på avtagande tillväxt så betyder det att vår förhoppning om 20% procent ökning av kassaflödet kanske bara kan bli närmare 10%, och om företaget inte kan skapa lika stora förväntade kassaflöden så borde aktien allt annat lika falla.

Jag pratar om kassaflöden här som ett någorlunda teoretiskt koncept, det jag menar är alltså vad företaget kan skapa för vinst till aktieägarna i slutändan. En proxy för detta är resultat efter skatt, en annan proxy är omsättningen, en tredje är utdelningen. Man brukar ibland säga att ett företags aktiepris ska motsvara nuvärdet av alla dess framtida kassaflöden. Om nu framtidsutsikterna för kassaflöden ser sämre ut så borde med andra ord aktiepriset också falla.

Några viktiga punkter att hålla koll på som investerare är hur marginalen utvecklas. Oavsett om det är bruttomarginal, Ebit-marginal eller vinstmarginal så skvallrar fallande marginaler om att skalbarheten i affärsmodellen är svag. Att kostnaderna exempelvis har ökat mer än omsättningen. Detta kan givetvis vara okej under en kortare period för att man gör större satsningar, men om trenden börjar peka nedåt så blir börsen lätt skräckslagen.

Ett annat viktigt mått är omsättningstillväxten. 100% av all vinst kommer ifrån omsättningen (vanligtvis). Så om omsättningen ser ut att växa med lägre tillväxtprocent än tidigare är det givetvis negativt.

3. Den vanligaste förklaringen…

Det behöver man ibland påminna sig om – att börsen och aktiepriserna är ett resultat av alla de som köper och säljer på börsen. Det är människor (vanligtvis, men även robotar har sina brister) och vi är styrda av både förnuft och känsla. Ibland tar girigheten över och det kan få aktiekurser att stiga till nya oanade nivåer. Eller så går luften helt enkelt ur en aktie, det kan bero på låg volym eller i största allmänhet negativt tolkningsföreträde på de nyheter som släpps.

Aktiepriser kan från tid till annan röra sig nästan helt frikopplat från hur företagets verksamhet utvecklas. På kort sikt är det spekulanternas riskvilja som dikterar priset på en aktie. På lång brukar dock marknaden vakna till och inse att aktien speglar ett företag. Det företagets förmåga att skapa framtida kassaflöden brukar över längre tidsperspektiv vara det som styr aktiekursen. Frågan man naturligt ställer sig är hur lång är “lång tid” och det finns inget enkelt svar. IT-bubblan varade flera år. Vissa aktier med starka följarskaror kan hålla upp omotiverat höga aktiepriser över flera år.

Som investerare tror jag det är sunt att alltid försöka bygga sig en egen uppfattning om vad du tror om dina företag och deras förmåga att skapa framtida kassaflöden. Förr eller senare brukar marknaden vakna till och värdera upp företag som har lysande framtidsutsikter. Hur tänker du?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-07-04 12:35

Tack för bra inlägg! Jag har varit med om detta ett par gånger och blivit både förbryllad och frustrerad när det händer. I min portfölj har det främst varit gamingbolagen som stuckit åt oväntade håll vid rapportsläpp och det har inte alltid varit den riktningen som jag förväntat mig. Ett litet exempel är Media and Games Invest, som vid Q1 rapporten i år levereade som jag tyckte, fina siffror, men kursen stack trots det stuprakt nedåt. Vid Q2 rapporten förra veckan levererades det återigen bra resultat, men nu gick kursen i samma hastighet istället uppåt. Jag förmodar att anledningen till… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-07-06 14:33

Hej Patrik,
Tack för att du delar dina erfarenheter. Precis som du upptäckt så kan börsen ofta reagera lite väl kraftigt – ofta styrt av skeva förväntningar. Den som har lite mod och vågar se lite längre fram i tiden kan ofta nyttja dessa rörelser för att fånga in lite billigare aktier. Men det förutsätter givetvis att man har rätt, vilken inte alltid är fallet. Jag personligen försöker dock passa på när tillfällen bjuds i mina innehav.
Trevlig sommar

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm