Hoppa till huvudinnehållet

6 vanligaste frågorna om arv, testamente och framtidsfullmakt – Juristen svarar

Detta inlägg är marknadsföring.

Här svarar Helena Koos, jurist inom familjerätt hos Lexly, på några av de vanligaste frågorna som hon brukar få om arv, testamente och framtidsfullmakt.

Hur fungerar arvsrätten för sambor?

Sambor ärver inte varandra. Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller att ni har gemensamma barn. Om du och din sambo har barn går arvet till dem.

Har ni inga barn går arvet till den avlidnes föräldrar och finns inte de kvar i livet är det dina syskon som ärver. Vill du och din sambo ärva varandra måste ni skriva testamente.

Ärver gifta alltid varandra?

Arvsrätten i Sverige innebär att gifta ärver varandra och att barn ärver sina föräldrar när båda föräldrarna gått bort. Särkullbarn, det vill säga barn som inte är era gemensamma, har däremot rätt att få ut arvet från sin förälder genast, till skillnad från gemensamma barn. Detta innebär i praktiken att gifta par som har särkullbarn inte ärver varandra fullt ut. I den här situationen är det också viktigt att skriva ett testamente.

Vad krävs för att ett testamente ska vara giltigt?

För att testamentet ska vara giltigt måste det vara upprättat i skriftlig form och undertecknat av dig och två vittnen. Du får inte vara släkt med vittnena och de får inte heller vara mottagare av arv och således nämnas i testamentet. De båda vittnena måste närvara samtidigt när du signerar ditt testamente, men de behöver inte känna till innehållet i testamentet.

Ett testamente kan inte registreras någonstans och är endast giltigt i original, vilket gör det extra viktigt att det förvaras på en säker plats.

Vad är en framtidsfullmakt?

Med en framtidsfullmakt kan du bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, om du inte längre själv har möjlighet på grund av sjukdom, demens eller försvagat hälsotillstånd. Tänk på att du endast kan skriva en framtidsfullmakt när du är kapabel att fullt förstå innebörden och konsekvenserna av den.

Framtidsfullmakten kan avse personliga ochekonomiskaangelägenheter, såsomatt betala hyra, räkningar eller olika abonnemang. Men den får enligt laginte avse medicinsk vård.

Vad kan konsekvensen bli utan?

Om du saknar framtidsfullmakt kan det bli svårt för dina anhöriga att hjälpa dig med dina ärenden eller ta beslut åt dig, om du inte längre själv kan.

I en sådan situation kan det bli nödvändigt att ansöka om godmanskap eller förvaltarskap, vilket innebär att en person utses av domstol för att fatta beslut och sköta dina ärenden. Det kan vara tidskrävande och kostsamt att ansöka om förvaltarskap, och det kan också innebära att du får en förvaltare som du inte hade valt själv.

Meden framtidsfullmakt behöver du inte gå via domstol eller överförmyndarnämnden utan du låter i stället den som du ger fullmaktensjälv fatta de beslut som han eller hon anser vara bäst för dig.

Behövs en framtidsfullmakt även om man är gift?

Så kallad anhörigbehörighet ger närstående möjlighet att hjälpa till med enklare ekonomiska handlingar som att betala räkningar, överföra pengar mellan egna konton och lämna inkomstdeklaration. Men en framtidfullmakt behövs vid exempelvis bostadsförsäljning, eller föratt köpa eller sälja aktier.

Med en framtidsfullmakt kan du säkerställa att din make eller maka har behörighet att agera i ditt ställe och att dina önskemål och värderingar beaktas och respekteras. Framtidsfullmakten är därför användbar oavsett om man är gift eller inte.

Erbjudande: 50% rabatt på framtidsfullmakt och testamente hos Lexly

Som Private Banking-kund hos Nordnet erbjuds du just nu att skriva både framtidsfulllmakt och testamente till 50% rabatt online hos Lexly (ordinarie pris 1 195 kr, respektive 1 695 kr). Erbjudandet gäller till och med 4 juni.

Besök lexly.se/nordnet för att läsa mer och ta del av erbjudandet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm