Hoppa till huvudinnehållet

3 strategier som slagit index

Jag har haft förmånen att slå index 8 av de 10 senaste åren med ett genomsnitt på ett par procentenheter per år. Jag är dock varken någon särskilt bra stockpicker eller särskilt vass på att tajma marknaden. Forskningen visar att det nästan är omöjligt att tajma marknaden, så pass svårt att jag inte ens försöker. I detta inlägg fokuserar jag på 3 olika strategier som har överavkastat index historisk och som jag också byggt en stor del av min portfölj kring.

Jag vill vara tydlig med att historisk avkastning inte är någon garanti för framtiden, historien är dock något jag tycker man kan lära sig av i strävan efter att förutspå framtiden. Det som har fungerat bra kanske kommer fortsätta göra det framöver?

Mitt fokus är och har alltid varit att få en bra riskjusterad avkastning, jag kommer aldrig vara den som tar högst risk eller kan uppvisa flera hundra procent i avkastning under ett enskilt år. Jag håller mig gärna till aktier med god historik som gör att jag kan sova gott om natten.

# Investmentbolag!

Investmentbolagen som grupp har slagit OMXSGI kraftigt över långa tidsperioder. Spiltans Investmentbolagsfond har slagit index 8 av de 9 senaste åren och har en uppgång på över 600 % på 10 år. En stor del av min överavkastning mot index de senaste åren har jag investmentbolagen att tacka för. Investmentbolagen har ofta starka ägarfamiljer med extrem långsiktighet som tänker decennier i förväg. På köpet får man dessutom en riktigt fin riskspridning då dessa investmentbolag är delägare eller helägare i många underliggande bolag inom olika sektorer. Enbart genom 4-5 investmentbolag så har man satt ihop en riktigt fin hemmasnickrad Sverigefond.

De svenska investmentbolagen verkar inom lite olika sektorer och kompletterar varandra ganska väl:

 • Lundbergföretagen: Skog, fastighet
 • Investor: Industri, hälsa
 • Kinnevik: Telekom, e-handel, teknik
 • Svolder: Småbolag
 • VNV: Onoterade aktier med nätverkseffekter inom mobilitet och e-hälsa

# Starka huvudägare!

Genom att investera i aktier där det finns “ägare av kött och blod” minskar risken för obehagliga överraskningar. Vilken VD vågar hitta på hyss när man har Fredrik Lundberg eller familjen Wallenberg som ägare?

Förutom investmentbolagen där i stort sett samtliga har bra ägarlistor finns det gott om exempel på aktier med bra historik där huvudpersonerna i bolaget själv äger gott om aktier.

Fastighetsbolagen är en sektor där det ofta finns en stark ägare som styr, några exempel:

 • Balder – Erik Selin
 • Sagax – David Mindus
 • SBB – Ilija Batljan
 • Fastpartner – Sven-Olof Johansson
 • Wallenstam – Hans Wallenstam
 • K-Fast – Jacob Karlsson / Erik Selin

En anledning till att jag dras till just fastighetsbolag är de starka ägarna men jag har också stora innehav i Nibe, Facebook, Amazon och Lifco med flera där det sitter insynspersoner med en rejäl mängd egna aktier. Skulle mina aktier i Facebook gå dåligt så kan jag lita på att Mark Zuckerberg gör allt han kan för att få ordning på sitt skepp.

# Småbolag!

Carnegie Small Cap index har slagit Stockholmsbörsen 9 av de 10 senaste åren, utomlands kan man hitta liknande statistik. En förklaring är att de mindre aktierna ofta har en högre tillväxt och är mer entreprenörsdrivna, risken är högre men genom att äga exempelvis småbolagsfonder kan man fördela risken över väldigt många innehav. Just inom denna kategori har jag valt att köra mycket på fonder och får min exponering genom bland annat Plus småbolagsfond och AMF småbolag som är två breda fonder till låg avgift.

“Småbolagseffekten” är ett välkänt fenomen som är dokumenterat sedan decennier tillbaka. Min uppfattning är att småbolag har god möjlighet att fortsätta slå större bolag även framöver.

I det enkla bor det vackra

Som Ernst Kirchsteiger säger finns det något vackert i det enkla. Jag kommer aldrig vara den där häftiga killen som kan köpa lågt och sälja högt, skrytfaktorn är väldigt låg med en portfölj som min. Att hålla strategin enkel och tydlig hjälper mig när det stormar på börsen, att sova gott om natten är viktigt!

Att det inte är jag som är skicklig utan personalen på Latour, Bure, Investor och Lundbergs gör inte mig något. Jag sitter gärna där i bakgrunden i lugn och ro, myser och räknar pengarna.

Vill ni se mer av mig kan ni kolla in mitt Instagramkonto Pengabingen__

Har du en strategi som du är trygg med?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer