Hoppa till huvudinnehållet

3 enkla steg som drastiskt kommer att förändra din trading 2018

Gott nytt år och god fortsättning. Hoppas att ni är lika motiverade inför tradingåret 2018 som jag är. New year, new me. Nytt år, nya möjligheter osv. Ordspråken är många och ekar ofta lika tomt som champagneglasen den första januari. Men ett årsskifte innebär faktiskt en stor en möjlighet. En möjlighet att psykologiskt börja om på nytt. Bli en ny människa. Bli en ny trader. Bli en bättre trader.

Men resan dit är inte enkel och inte rak. Det handlar om att ta ansvar och kontroll, och att varje dag sträva efter att bli lite bättre. Att bli en bättre version av sig själv. Vare dag. Detta är lättare sagt en gjort, men den resan börjar med att definiera målet, varför vi vill ta oss dit och vad som kommer att krävas av oss varje dag för att vi ska nå hela vägen fram.

Att sätta upp konkreta, skriftliga, och på djupet självförankrade mål fungerar kraftigt motiverande genom att de skapar en känsla av syfte och mening samtidigt som det ger oss ett sätt att mäta framgång – Att se den energin som du lägger ner faktiskt ger något tillbaka.

Men hur vet vi som traders om målen som vi sätter upp för oss själva uppnår alla dessa kriterier och i själva verket inte hämmar oss i vår utveckling?

Här är tre enkla steg som drastisk kommer förändra hur du ser på din trading under 2018.

 1. Sätt upp ett mål som motiverar DIG

Ett gemensamt mål som alla traders har är att tjäna pengar. Men frågan är snarare varför vi vill tjäna pengar? Alla drivs vi av olika inre motivationsfaktorer och jag tror att det är först när man hittat sin egen inre motivationsfaktor som man kan lyckas på riktigt. Risken är annars att tradingen blir en planlös vandring, och framförallt en missad möjlighet att ta vara på sin fulla potential. Om målet ska fylla någon som helst funktion som motivationsfaktor så måste det vara personligt förankrat. Det måste vara något som du vill innerligt vill uppnå eller åstadkomma.

Det är min innersta övertygelse att de personer som har ett tydligt mål med varför de gör något, oavsett aktivitet, kommer att lyckas bättre än de som handlar mållöst. Ett personligt förankrat mål ger motivation och fokus att ge det där lilla extra varje dag som i slutändan kommer att göra mils skillnad.

 1. Sätt SMARTa-mål

 Enligt klassisk ledarskapsteori ska alla mål vara SMARTa:

 • Specifikt – Målet är så konkret och tydligt som det bara går.
 • Mätbart – Målet måste vara mätbart för att kunna följas upp
 • Accepterat – Målet är satt av dig för dig
 • Realistiskt – Målet måste rimligt och realistiskt utifrån dina förutsättningar
 • Tidsbundet – För att inte skjuta på målet är det viktigt att det finns ett slutdatum

Jag tycker att det finns en poäng att ta SMART-konceptet i beaktning när man funderar över sina mål. Det hjälper oss att sätta konkreta, personligt relevanta och realistiska mål snarare än abstrakta och obskyra mål. T.ex.

”Jag kommer att meditera i 15 minuter innan jobbet varje veckodag under hela januari månad 2018”

Detta är ett exempel där SMART-konceptet fungerar alldeles utmärkt. Målet är:

 • Specifikt – Du ska meditera i 15 minuter innan jobbet varje morgon.
 • Mätbart – 15 minuter, 5 dagar i veckan i 20 dagar.
 • Accepterat – Satt av mig för att jag är övertygad om att meditation varje dag kommer att minska min stress
 • Realistiskt – Jag har 15 minuter jag utan problem kan lägga på att meditera
 • Tidsbundet – Startar första arbetsdagen i januari 2018, slutar sista arbetsdagen i januari 2018.

MEN jag vill lyfta ett varningens finger här för att applicera SMART-konceptet på direkta tradingmål. Risken är då att man fokuserar på resultatet istället för processen. Låt mig illustrera:

”Jag kommer att ha tjäna 1 miljon kronor på min trading vid sista december 2018 genom att med enkelhet tjäna 4 500 kr varje dag ”

Denna målformulering (givet rimliga förutsättningar) uppfyller också samtliga punkter i SMART-konceptet. Men formuleringen leder oss till att fokusera på fel saker i vårt dagliga arbete mot att uppnå de större, övergripande målen. I detta fallet så finns det en överhängande risk att för stor fokus på det dagliga resultatet kommer sätta käppar i hjulet i vår resa mot att nå det långsiktiga målet.

I detta exempel riskerar subjektet att handla efter vad sitt dagliga resultat visar. Dvs. han eller hon kommer att ta affärer för att uppnå målet på 4 500 kr, inte ta bra affärer för att det är rätt läge. Alla som någonsin gått i denna fälla vet hur destruktivt det kan vara, både resultatmässigt och psykologiskt. Vad händer när du missar ditt dagliga mål på 4 500 kr? Ska du ta tillbaka dem nästkommande dag? Om marknaden inte ger dig några lägen då heller, ska du ta ökad risk för att ”tjäna ikapp” det du missat? Som ni ser så kan detta snabbt bli en destruktiv väg att vandra.

Jag vill verkligen understryka att det är helt okej att ha konkreta resultatorienterade mål, och de flesta har det, så även jag. Men vad jag vill är att ni ska ta med er är att fokusera på processen som tar er till det målet, inte målet i sig. Bästa sättet att göra detta är genom en action plan.

 1. Skapa en action plan

En handlingsplan är inte så tort som det låter. Att skapa en handlingsplan är egentligen att bryta ner långsiktiga mål i aktiviteter(handlingar) som syftat till att ta dig närmare slutmålet. Det är i din handlingsplan som du får möjlighet över att omvandla dina resultatorienterade mål, t.ex. ”tjäna en miljon kronor under 2018” till aktiviteter som leder till att målet uppfylls – Vad kan jag göra idag som tar mig närmare målet imorgon?

Om vi tar målet att ”tjäna en miljon kronor under 2018” som exempel så skulle en handlingsplan för att uppnå målet kunna innehålla följande delmål:

”Jag kommer att med nöje vara på plats senast 08.30 varje dag för att läsa nyheterna och förbereda mig för dagen”

”Jag kommer att i 30 minuter efter varje stängning analysera dagens trades och rörelser för att hitta möjligheter till förbättring”.

”Jag kommer att meditera i 15 minuter innan jobbet varje veckodag under hela januari månad 2018”

Handlingsplanen handlar egentligen bara om att konkretisera dagliga aktiviteter som tar dig närmare ditt slutmål.

Avslutningsvis

 Oavsett om du har handlat aktier i 6 månader eller 6 år så är en tydlig målsättning för din trading ett måste. Tradingmål skiljer sig dock från andra mål i livet (t.ex. träningmål) i termer av att dina dagliga mål bör vara process- och inte resultatorienterade. Detta för att minimera risken för over-trading i reslultatjagande syfte. Fokusera på de bitar som gör dig till en bättre trader så kommer resultaten som ett brev på posten (inte PostNord utan schweizisk post). Kom ihåg att trading är ett maraton, och inte en sprint. Dela gärna med er av era mål för 2018, antingen i kommentarerna eller på twitter.

Allt gott på det nya året så hörs vi nästa vecka!

Glöm inte att prenumera på Nordnets veckobrev om ni inte redan gör det.

Ni hittar mig som vanligt på  Twitter @BoarTrader  om ni har några frågor.

Vi ses i orderböckerna.

/ Boar

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-01-15 10:55

Bra skrivet, Boar!

Anonym
Anonym
2018-01-17 08:30

hej Boar, kommer du med lite strategi om själva tradingen också, läsa orderböckerna, hur du går in/ut mm?