Har du tänkt starta hösten med att äntligen komma igång med sparandet? Varsågod, här är 22 knep som sätter turbofart på sparandet!
- Har du ännu inte gjort det – starta automatiskt månadsspar. Då förs pengarna över i ett sparande utan att du behöver tänka.
- Extraboosta – kan du rensa garderob och förråd och få några kronor för prylarna på Blocket eller Tradera? In med slantarna i sparandet!
- Byt namn på kontot. Döper du om ISK-kontot eller sparkontot till ”USA-resan 2024”, ”Drömstugan” eller bara ”Frihet i framtiden” blir det psykologiskt lättare att spara!
Slut en pakt!
- Slut en pakt med dig själv: kan allt du drar in på få gå in i ett sparande? Tänk dig att du lyckas förhandla ned bolåneräntan, sätt då över mellanskillnaden. Blev elavtalet billigare efter att du bytt? In med pengarna på kontot. På så vis behöver du inte ”spara för att kunna spara”. Säg att detta ger dig möjlighet att spara 1500 kronor istället för 1000 kronor i månaden. Med 8 procents avkastning per år har du då nästan 300000 kronor mer efter 20 år! OBS! 8 procent i avkastning är givetvis ingen garanti. Det är ungefär så börsen har gått i snitt historiskt, och är därmed det bästa vi har att gå på. Men aktiemarknaden kan svänga betydligt mer under enskilda år.
- Lyssna på inspirerande poddar. De poppar upp som svampar ur jorden, och en hel del ekonomipoddar är riktigt inspirerande. Både för nybörjaren och börshajen. Slår ett slag för vår egna Sparpodden, men även DI:s poddar, Swedbanks Låt oss prata (privatekonomi för nybörjaren) eller Börssnack med Hansén och Olavi (för den börsintresserade).
- Följ inspirerande konton på sociala medier. Många är seriösa, inspirerande och duktiga. Det gäller att kryssa lite för att hitta rätt och undvika oseriösa konton med mycket reklam. Hitta guldkornen, följ dem och inspireras och bli påmind om dina investeringar i vardagen. Använd alltid sociala medier som en av flera pusselbitar.
Rensa bland avgifterna!
- Rensa bland avgifterna. Har du redan ett sparande som ligger och tuggar? Släng ut allt vad höga fondavgifter heter. Betala inte mer än 0,4 procent för en indexfond, men gärna 0,2 procent. Visste du att om du sparar 1000 kronor i månaden i 15 år och betalar 0,4 procent för en globalfond istället för 1,5 procent så kommer du efter spartidens slut att ha 28000 kronor mer i kapital? Detta förutsatt att den aktivt förvaltade fonden inte ger mer än index – men hur ska du veta vilken fond som lyckas med det?
- Självklart betalar du inte heller någon avgift för kapitalförsäkringen, om du har en sådan. Skulle du ve och fasa betala 0,6 procent i skalavgift per år gör det att det direkt försvinner 38000 kronor i skalavgifter om du sparar 1000 kronor i månaden i 20 år. Helt i onödan!
Hyr ut!
- Utrymme att hyra ut? Har du en fristående byggnad, exempelvis ett Attefallshus, så kan det vara som gjort för att få in lite extra. Du får hyra ut för 40000 kronor skattefritt (mer för villa), därefter kan du behöva betala skatt.
- Läs böcker! Det finns många bra ekonomiböcker med handfasta tips om sparande. Sök på kategorin Ekonomi där du streamar ljudböcker eller kolla på biblioteket.
Megatrender och fonder
- Vilka megatrender har vi i samhället? Sparande blir riktigt kul när man kan sätta in bolag, aktier och trender i ett större perspektiv. Hållbarhet, digitalisering och högre livslängd är megatrender att hålla koll på.
- Tänk på fondsparandet som en smörgås. Grunda med en bred global indexfond, där du kan lägga över hälften av kapitalet. Hör får du mycket USA, så se till att komplettera med en tillväxtmarknadsfond. Även här kan du satsa på index. Om du vill kan du toppa med Sverige eller Europa, för att få bank och verkstad. Jag tycker index passar även här. Så enkelt KAN ett sparande se ut. Fondportföljen kan sedan om du vill kryddas med någon speciell bransch eller annan inriktning. Då handlar det om aktiv förvaltning, som kostar lite mer.
- Handla second hand! Billigare, mer miljövänligt och ger möjligheter till att slantar blir över till sparandet.
Autogiro? Såklart!
- Handla aldrig hungrig. Då är risken att du handlar betydligt mer än du tänkt.
- Givetvis har du räkningar och annat trist på autogiro, så du slipper onödiga fakturaavgifter.
- Sluta röka och snusa. På en månad kan du spara 1800 kronor, om du slutar upp med att röka ett paket cigaretter om dagen. På ett år blir det 21600 kronor. Sparar du 21600 kronor per år med 8 procents avkastning har du efter 20 år 1 miljon kronor!
Få inspiration..
- Gå med i börsgrupper på Facebook eller i andra forum. Här kan du ställa frågor och utbyta erfarenheter. OBS! Det finns exempel där personer missbrukat dessa forum till att pumpa upp kurser, haussat aktier på andra sätt, betett sig oseriöst på andra sätt och till och med lurat andra sparare. Var alltid vaksam på sådant och ta alltid självständiga beslut. Se forumen som inspiration där du aldrig får hela bilden.
- Lyssna på Makropoddar. Bra bolag i all ära, men själva aktien påverkas inte sällan också av faktorer som det allmänna börsläget, riskaptiten hos investerare, ränteläge, inflationsförväntningar och geopolitiska händelser. Följ med i vad som händer så att du har koll på läget och bra överblick.Jag gillar SEB:s makropodd, men också Direkts FollowTheMoney, som blandar ekonomi med politik på ett underhållande sätt.
- Kanske är du varm i kläderna och vill börja hitta enskilda aktier att investera i? Bestäm dig för din strategi. Tillväxt? Utdelningar? Har du en klar idé om varför du valde ett visst bolag är det lättare att senare utvärdera köpet.
Läs på!
- Välj gärna branscher du har ett intresse för, och läs på om den. Vad påverkar branschen, vilka hot och risker finns? Ta fram ett antal bolag som du ser har en verksamhet som växer. Får du bilden av ett välskött bolag med god vinstutveckling kan du vara på rätt spår. Investera i minst 10-15 olika aktier i 5-6 olika branscher.
- Följ ”dina” bolag. Visst investerar du långsiktiga pengar på börsen men att investera i enskilda aktier kräver ändå tid och engagemang. Har du inte tid eller lust till detta är fonder bättre.
- Utdelningsbolag var inte heta under pandemin, med utdelningsrestriktioner. Men nu kan utdelningarna komma igång som vanligt. Finansinspektionen har hävt restriktionerna för banker. Med utdelningsbolag kan ditt sparande bli en “självkörande pengamaskin” (genom att du återinvesterar utdelningen).
Vad gör du för att kickstarta sparandet i höst?
/Frida
Fotnot: I de räkneexempel som finns i listan har en avkastning på börsen på i snitt 8 procent per år använts. Detta är vad börsen i snitt gett historiskt. Men det är absolut ingen garanti, och enskilda år, månader eller till och med dagar kan börsen rasa ned i källaren eller stiga upp i skyarna. Ha alltid långsiktiga pengar på börsen och kortsiktiga på sparkonto.