Hoppa till huvudinnehållet

24 knep för att kickstarta sparandet

Trögt att komma igång? Varsågod, här är 24 knep som sätter turbofart på sparandet!

 • Har du ännu inte gjort det – starta automatiskt månadsspar. Då förs pengarna över i ett sparande utan att du behöver tänka.
 • Extraboosta – kan du rensa garderob och förråd och få några kronor för prylarna på Blocket eller Tradera? In med slantarna i sparandet!
 • Byt namn på kontot. Döper du om ISK-kontot eller sparkontot till ”USA-resan 2024”, ”Drömstugan” eller bara ”Frihet i framtiden” blir det psykologiskt lättare att spara!

Slut en pakt!

 • Slut en pakt med dig själv: kan allt du drar in på få gå in i ett sparande? Tänk dig att du lyckas förhandla ned bolåneräntan, sätt då över mellanskillnaden. Blev elavtalet billigare efter att du bytt? In med pengarna på kontot. På så vis behöver du inte ”spara för att kunna spara”. Säg att detta ger dig möjlighet att spara 1500 kronor istället för 1000 kronor i månaden. Med 8 procents avkastning per år har du då nästan 300000 kronor mer efter 20 år!
 • Lyssna på inspirerande poddar. De poppar upp som svampar ur jorden, och en hel del ekonomipoddar är riktigt inspirerande. Både för nybörjaren och börshajen. Slår ett slag för vår egna Sparpodden, men även DI:s poddar, Swedbanks Låt oss prata (privatekonomi för nybörjaren) eller Börssnack med Hansén och Olavi (för den börsintresserade).
 • Följ inspirerande konton på sociala medier. Många är seriösa, inspirerande och duktiga, medan andra är motsatsen. Hitta guldkornen, följ dem och inspireras och bli påmind om dina investeringar i vardagen. Använd hashtaggarna #finansinstagram eller #finanstwitter.

Rensa bland avgifterna!

 • Rensa bland avgifterna. Har du redan ett sparande som ligger och tuggar? Släng ut allt vad höga fondavgifter heter. Betala inte mer än 0,4 procent för en indexfond. Visste du att om du sparar 1000 kronor i månaden i 15 år och betalar 0,4 procent för en globalfond istället för 1,5 procent så kommer du efter spartidens slut att ha 28000 kronor mer i kapital?
 • Självklart betalar du inte heller någon avgift för kapitalförsäkringen, om du har en sådan. Kapitalförsäkring är gratis hos till exempel Nordnet. I andra fall kan en kapitalförsäkring kosta 0,6 procent i skalavgift! Det gör att det direkt försvinner 38000 kronor i skalavgifter om du sparar 1000 kronor i månaden i 20 år.
 • Kanske får du tillbaka på skatten i vår? Deklarerar du senast den 30 mars utan ändringar och har skaffat digital brevlåda (det ska du göra senast 25 februari) så kan du få tillbaka pengar i april. De går såklart in i sparandet!

Hyr ut!

 • Corona-livet med mer hemmasittande och uteblivet resande ger möjligheter att spara pengar. Även om vaccinet rullas ut lär det dröja innan vi kan resa som vanligt. Låt pengarna som blir över gå in i sparandet – så kanske du har dem till något roligare längre fram?
 • Utrymme att hyra ut? Pandemin kanske sätter käppar i hjulet här, men har du en fristående byggnad, exempelvis ett Attefallshus, så kan det vara som gjort för att få in lite extra. Du får hyra ut för 40000 kronor skattefritt (mer för villa), därefter kan du behöva betala skatt.
 • Läs böcker! Det finns många bra ekonomiböcker med handfasta tips om sparande. Kolla på Bibliotekets ekonomihylla.

Investmentbolag?

 • Kolla in investmentbolagen! De kan sägas vara ett mellanting mellan en fond och en aktie, men har en låg förvaltningsavgift och inte sällan en rabatt (som i exempelvis Investor).
 • Vilka megatrender har vi i samhället? Sparande blir riktigt kul när man kan sätta in bolag, aktier och trender i ett större perspektiv. Hållbarhet, digitalisering och högre livslängd är megatrender att hålla koll på.
 • Handla second hand! Billigare, mer miljövänligt och ger möjligheter till att slantar blir över till sparandet.

Autogiro? Såklart!

 • Handla aldrig hungrig. Då är risken att du handlar betydligt mer än du tänkt.
 • Givetvis har du räkningar och annat trist på autogiro, så du slipper onödiga fakturaavgifter.
 • Sluta röka och snusa. På en månad kan du spara 1800 kronor, om du slutar upp med att röka ett paket cigaretter om dagen. På ett år blir det 21600 kronor. Sparar du 21600 kronor per år med 8 procents avkastning har du efter 20 år 1 miljon kronor!

Få inspiration..

 • Gå med i börsgrupper på Facebook eller i andra forum. Här kan du ställa frågor och utbyta erfarenheter. OBS! Det finns exempel där personer missbrukat dessa forum till att pumpa upp kurser eller på andra sätt lura andra sparare. Var alltid vaksam på sådant och ta alltid självständiga beslut. Se forumen som inspiration där du aldrig får hela bilden.
 • Lyssna på Makropoddar. Bra bolag i all ära, men själva aktien påverkas inte sällan av faktorer som det allmänna börsläget, riskaptiten hos investerare, ränteläge och geopolitiska händelser. Följ med i vad som händer så att du har koll på läget och bra överblick. SEB:s Makropodd är bra.
 • Kanske är du varm i kläderna och vill börja hitta enskilda aktier att investera i? Bestäm dig för din strategi. Tillväxt? Utdelningar? Har du en klar idé om varför du valde ett visst bolag är det lättare att senare utvärdera köpet.

Läs på!

 • Välj gärna branscher du har ett intresse för, och läs på om den. Vad påverkar branschen, vilka hot och risker finns? Ta fram ett antal bolag som du ser har en verksamhet som växer. Får du bilden av ett välskött bolag med god vinstutveckling kan du vara på rätt spår. Investera i minst tio olika aktier, gärna fler, i flera olika branscher.
 • Följ ”dina” bolag. Visst investerar du långsiktiga pengar på börsen men att investera i enskilda aktier kräver ändå tid och engagemang. Har du inte tid eller lust till detta är fonder bättre, eller investmentbolag.
 • Utdelningsbolag har inte varit hett 2020. Men förhoppningsvis förändras tiderna inom kort och stora utdelare kan börja dela ut. Med utdelningsbolag kan ditt sparande bli en självkörande pengamaskin (genom att du återinvesterar utdelningen)!

Vad gör du för att kickstarta sparandet?

/Frida

Fotnot: I de räkneexempel som finns i listan har en avkastning på börsen på i snitt 8 procent per år använts. Detta är vad börsen i snitt gett historiskt. Men det är absolut ingen garanti, och enskilda år, månader eller till och med dagar kan börsen rasa ned i källaren eller stiga upp i skyarna. Ha alltid långsiktiga pengar på börsen och kortsiktiga på sparkonto.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer