Hoppa till huvudinnehållet

Börshandlade fonder (ETF)

Vad är ETF?

ETF är en förkortning för Exchange-Traded Fund vilket på svenska betyder börshandlad fond. Namnet antyder att det är en fond som innehåller en samling av tillgångar men till skillnad från vanliga fonder så börshandlade fonder på börsen.

I en vanlig fond handlar du fondandelar direkt mot fondbolaget, vilket gör att en fondaffär kan ta upp till några dagar att genomföra. ETF:er handlas i realtid på börsen likt aktier, vilket medför att du väldigt snabbt kan både köpa och sälja dina ETF-andelar.

Stort utbud av börshandlade fonder

Utbudet av börshandlade fonder är mycket stort och innehåller aktie- och räntefonder, men även fonder som innehåller råvaror, valutor och alternativa investeringar såsom fastigheter. Det finns även fonder med hävstång och omvänd avkastning om man tror på fallande priser.

Fördelar med ETF

  • Enkelt förklarat tar ETF:er det bästa från fondvärlden (riskspridning och enkelhet) och kombinerar det med aktiernas fördelar (ständig prissättning och omsättningsbarhet).
  • Låg förvaltningsavgift jämfört med traditionella fonder.
  • Stora möjligheter att skapa avancerade strategier och portföljer med specifika inriktningar.
  • Då ETF:er i grund och botten är så kallade indexprodukter som följer ett givet index så ger de relativt låg förvaltarrisk.

Lär dig handla med ETF:er

Det är enkelt att både köpa och sälja en ETF, du lägger in din order på precis samma sätt som du lägger en aktieorder.

Innan du köper, se till att ha koll på:

  • Vad är det ETF:en ger exponering mot? Index, råvara, aktiestrategi m.m.
  • Vad kostar den i förvaltningsavgift?
  • Vad är det för spread mellan köp och sälj? Blir en indirekt kostnad för dig som investerar i ETF:en.

Månadsspara i ETF:er

Idag kan du automatisera ditt sparande och starta ett courtagefritt månadssparande i ETF:er här på Nordnet.


Hitta rätt ETF:er för din portfölj

Nordnets ETF-sorterare

Klicka på bilden för att komma till ETF sorteraren

Det finns i dagsläget över 1 500 ETF:er på Nordnets plattform som du kan investera i, så det är inget fel på utbudet. Det svåra ligger ofta i att hitta vad du vill ha för exponering. Ovanstående bild visar Nordnets ETF-sorterare som hjälper dig hitta i ETF-djugeln.

ETF:er med utdelning och hållbarhetsfokus

Klicka på bilden för att sortera på utdelning och hållbarhet

Många letar idag ETF:er som ger en utdelning, detta kan du givetvis enkelt sortera fram. Du kan välja att sortera under Utdelningspolicy på ETF:er som ger en utdelning. De som inte gör det brukar vanligtvis återinvestera utdelningen.

I bilden ovan har jag dessutom sorterat på värdepapper som har ett lågt CO2-avtryck. För den som vill investera mer hållbart finns det en möjlighet att sortera fram värdepapper med detta kriterie. Morningstar får in data från Sustainalytics, vilket är ett analysverktyg med fokus på bland annat hållbarhet på många världens största bolag.
Du kan även sortera på oönskade innehav där du kan välja bort ETF:er som innehåller exempelvis vapen, tobak och spel.

Det finns en mängd kategorier och funktioner som du kan sortera på för att hitta ETF:er som passar just din portfölj.


ETF-inspiration

För att hjälpa dig hitta spännande ETF:er har vi tagit fram en inspirationssida. Där kan du se vilka ETF:er som är populärast bland Nordnets investerare. I listorna har vi sorterat så du enkelt kan exponera dig mot länder, regioner, spännande teman, alternativ till aktiemarknaden och mycket mer.

Klicka för att komma till inspirationssidan

Här nedan ser du några av de listor vi samlat på inspirationssidan. Tekonologi och automatisering är några av de megatrender som pågår just nu. ETF:er är ett smidigt sätt att få exponering mot en hel megatrend.

För den som vill investera mer hållbart kan det vara en bra idé att leta efter ESG-märkta ETF:er. Det betyder att bolagen jobbar mot förbättrade miljö- och sociala förhållanden.

Råvaror kan dessutom fungera som en riskspridning till aktiemarknaden. Ofta följer råvaror ett annat mönster är aktiemarknaden som helhet vilket lämpar sig väl för den som vill ha en bred spridning i sitt sparande.

Teknologi. ESG. Råvaror.
iShares Automation & Robotics iShares Global Clean Energy iShares Gold Producers
iShares S&P 500 Information Technology Sector iShares Global Water VanEck Vectors Gold Miners
Lyxor MSCI World Information Technology Lyxor New Energy Lyxor Commodities Ex-Energy
L&G Cyber Security Xtrackers MSCI World Energy ETFX DAX global Gold Mining Fund