Hoppa till huvudinnehållet

Pensionssparande för dig i 40-årsåldern

Att prata om pension med personer i 40-årsåldern är kul. Man är medveten om att det finns en morgondag och är van vid att planera framåt. Det finns ett intresse. Och vid 40 har du dessutom fortfarande väldigt goda möjligheter att påverka din pension.

I 40-årsåldern är det framför allt några saker du behöver tänka på när det kommer till pension och pensionssparande.


Säkerställ att du har en schysst tjänstepension

Majoriteten av alla arbetsgivare betalar tjänstepension till sina anställda. Det är tur, för tjänstepensionen kan göra stor skillnad för dig när det är dags att sluta arbeta. Du som anställd behöver säkerställa att du omfattas av tjänstepension – och att den innehåller ett pensionssparande och riskförsäkringar, så som exempelvis olycksfallsförsäkring och sjukförsäkring.

15x21 light-bulb cyan Är du egenföretagare?

Då har du förstås ett ännu större ansvar för att ordna den trygghet anställda på större bolag normalt omfattas av.

Läs mer om tjänstepension för företagareÖka ditt privata sparande

Ett bra riktmärke kan vara att sätta av ungefär 10% av sin disponibla inkomst i ett privat pensionssparande. Enklast är förstås ett automatiskt månadssparande som dras i samband med att du får lön. Många startar det där sparandet, men få glömmer att faktiskt öka det i takt med att lönen utvecklas. Lägg en timme per år på att gå igenom din pension för att säkerställa att du sparar tillräckligt mycket. Det brukar vara väl investerad tid.

Använd gärna vår sparkalkylator för att se hur ditt pensionssparande kan utvecklas.

Startbelopp
200 000 kr
Investering per månad
4 000 kr
Avkastning per år*
7 %
25 år
4 235 364 kr

Behåll ditt aktiesparande ett tag till

Sett över tiden har aktier alltid varit den bästa investeringen. Du som är runt 40 har faktiskt fortfarande tid och bör därför lägga den allra största delen av ditt pensionssparande i aktier. Enskilda aktier om du är intresserad, breda om du inte är det.

Lär dig mer om aktier

Lär dig mer om fonder


Kolla om du kan flytta

Hos många pensionsbolag riskerar din efterlängtade pension att ätas upp av avgifter. Så är det inte hos oss. Vi har skippat alla onödiga avgifter, du betalar bara för det du sparar i. Courtage för aktier eller förvaltningsavgift för fonder. Det kan göra riktigt stor skillnad för dig och din pension.

Du kan ofta flytta din pension och på så sätt själv bestämma var du vill att pengarna ska växa.

Läs mer om flytt av pension


Ta makten över din pension

Pensionen kommer från tre håll: Från staten, från arbetsgivaren och från dig själv om du har ett privat sparande. Om du inte sparar själv riskerar du att få en väldigt liten pension. Detsamma gäller om du saknar tjänstepension.

Gör smarta pensionsval och gör dem idag.

1920x1080 pension tnBra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Kom igång och flytta pensionenFlytta pensionen
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm