Upp

Dela:

Program

*Programmet kan uppdateras

13:30

Dörrarna öppnas


14:00

Välkomna

Programledarna Eva Trouin och Joakim Bornold hälsar välkomna.

Joakim Bornold / Sparekonom, Nordnet

|

.

Möt snilleföretagen på börsen!

Vad är det man investerar i när man köper aktier i spjutspetsföretag på börsen? Är det i själva tekniken? Varumärket? Ledningens förmåga att implementera ny teknik i konsumentelektronik? Eller är det drömmen om det stora klippet? Och hur leder man ett företag som är så omgärdat av rykten?

.

Vilka blir de stora frågorna på börsen 2017?

Är det inte Grekland så är det Brexit, Ukraina, oljepriset eller Kina som får världens investerare att reagera. Och så Donald Trump på det. Senaste åren har det varit många omvärldsfaktorer som har skapat nervositet och oro på världens börser. Här i Norden är hållbara investeringar ett av de hetaste ämnena för närvarande. Fondavgifter är även det ett ämne som debatterats brett. Möt fyra experter som från olika infallsvinklar tolkar trender i finansvärlden och ger sin syn på de hetaste frågorna 2017. 

.

Banken som alltid är i fokus

Riksbanken är ständigt i rampljuset i skenet av stigande bostadspriser och ett omdebatterat inflationsmål. Vad är i fokus på Riksbanken nu och vad tror de om den svenska konjunkturen framåt? 

15:20

Paus

15:35

Konsten att överleva media

Toppchefer och politiker måste vara vita som snö. Fläckar i det förflutna hinner alltid ikapp. Men rädslan för media och drev leder också till att ledare oftare väljer säkra lösningar. Att sticka ut hakan och visa mod kan leda till slakt, inte minst i sociala medier. Så vilka vågar ta risker idag, när felsteg omedelbart leder till både utvisning och utfrysning. Möt Björn Rosengren, politikern med minst sju liv, och med erfarenhet från både Göran Persson och Jan Stenbeck. Frida Boisen, expert på sociala medier inom Bonniers.

.

Så blir du en affärsängel

Alla drömmer vi om det stora klippet. Tänk att ha fått vara med från början i Spotify, Klarna, Mojang eller Fingerprint. Möt några affärsänglar som är är mästare på att nosa upp succébolag innan de hunnit börja krypa.

.

Sverige utan frihandel?

I en tid när alla hyllar start ups och nya tech-stjärnor vilar Sveriges välstånd fortfarande på verkstad och industri. Så hur ser en industrialist på möjligheterna för de svenska traditionella storföretagen att klara konkurrensen från omvärlden? Är krisen i Ericsson t ex ett symtom eller bara ett hack i kurvan? Och vad händer i en värld där frihandeln hotas?

.

Entreprenör, inte bara rappare

Om den okända delen av artisten Petters liv, med projekt och affärer. Om vad som driver entreprenören Petter, och hur han utvecklar sina ideér, alltifrån restauranger, klädmärken till Prosecco på Systemet.

16:45

Paus

17:30

Så har vi städat upp i Telia

Marie Ehrling har sedan hon tillsattes som ny ordförande i Telia ägnat sig åt att städa upp efter gamla försyndelser som korruption, mutor och usla affärer. Toppchefer har tvingats gå, och saneringen har kostat aktieägarna många, många miljarder. Hör Marie Ehrling i ett personligt samtal om ledarskap i kris och hur man följer sin etiska kompass även när det blåser.

.

Från flyktingläger till miljardimperium

Börsföretaget Serendipity Innovations gifter ihop nya tekniker och unga forskare inom bl a Cleantech, Biotech och Medtech. Hör om ett företag vars grundare kom från flyktingläger, och nu byggt ett miljardimperium. Men vad betyder etnicitet för framgångarna? Och hur kan dagens flyktingströmmar berika näringslivet? 

.

Börsens okände mästare

Ola Rollén seglade lite under radarn under sina 16 år som vd på mätteknikföretaget Hexagon innan han blev rubrikernas man. Det faktum att han har höjt Hexagons börsvärde från 1,5 till 100 miljarder, och idag har verksamhet i 46 länder, vägde lätt när det började blåsa om honom. Hör hans egen berättelse.

18:25

Paus

19:10

Livet efter ABBA

Efter sina monsterframgångar med ABBA och Mamma Mia skulle Björn Ulvaeus kunna dra sig tillbaka och leva ett gott pensionärsliv. Istället startar han nya projekt på löpande band. Möt entreprenören Björn Ulvaeus.

.

Kungen av e-handel

Floppar som Boo.com och andra vilda miljardäventyr sänkte intresset för e-handel. Men nu satsar inte minst jättarna på e-handel, alltifrån H&M till Axfood. Men det är entreprenörerna som driver utvecklingen. Möt Pär Svärdson, som först gjorde om den stelbenta bokbranschen till e-handel med Adlibris. Nu ger han sig i kast med apoteksbranschen med sin nya e-satsning Apotea. Pär Svärdson är superentreprenören som idag är handelns mäktigaste företagare.

.

Riskerna med välfärdsföretagen

Flera av landets största privata sk välfärdsföretag är inne eller på väg in på börsen. Många ägs av riskkapitalbolag, som kanske känner att det är dags att avyttra i en tid när vinster i välfärden blivit en het politisk potatis. Men hur stora är riskerna för de som vill investera i sjukhus, skolor och ålderdomshem?

20:10

Paus

20:20

Jag är Christer Gardell!

Han är Sveriges mest kände investerare. Tidningen Fortune beskrev honom som Europas ledande ”ägaraktivist”. Så hur tänker man om man heter Christer Gardell? Hur scannar han marknaden efter företag? Hur förbereder han sina ”tillslag”? Och hur bygger han ägarvärden?

.

Granskaren i närbild

Få saker är vd:ar på börsen så rädda för som när drevet går i media. Trots att de drillats och tränats i åratal så står de där i TV blyga, skraja och försagda. Carolina Neurath på Svenska Dagbladet är en av landets ledande affärsjournalister. Vinnare av Stora Journalistpriset, grävpriset Guldspaden och författare till dokumentärboken om HQ-krachen samt finansthrillern Fartblinda. Vad är det som driver henne att söka upp näringslivets dolda hemligheter? Ett samtal om medias ansvar och roll för att avslöja oegentligheter i näringslivet.

.

Lönsamma strategier på Shareville

Lyssna till två Nordnet-kunder som är synliga i sociala medier och där delar med sig av sina tankar kring investeringar. Med deras sätt att förhålla sig till investeringar väcker de mycket engagemang och intresse kring sparande. Du kan bland annat följa dem på Nordnets sociala investeringsnätverk Shareville.

21:30

Slut

Arenasponsor

Guldsponsorer

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.