Program

Upp

Dela:

13:30

Dörrarna öppnas


14:00

Välkomna

Programledarna Eva Trouin och Joakim Bornold hälsar välkomna.

.

Hitta börsens 10-baggers!

Tio bolag på Stockholmsbörsen har stigit mer än 1.000 procent de senaste fem åren. De kallas för 10-baggers, och det är väl alla investerares våta dröm att hitta dem. Det är spelbolag som Net Entertainment och Net Gaming, men också forskningsbolag som Hansa Medical. För att inte tala om det mest kända av dem alla, Fingerprint Cards. Men vilka är de kommande fem årens 10-baggers? Följ med på vår skattjakt.

.

Så går börsen 2018! 

Sällan har det varit så svårt att spå utvecklingen på börsen. Konjunkturen i både USA, Japan och Europa går visserligen på högvarv, och många företag redovisar rekordresultat. Men hur ska man som privatsparare själv se när det är dags att kliva av börståget?

.

Kan robotar göra dig rik?

De traditionella bankernas aktierådgivning utmanas nu av robotar som bygger på artificiell intelligens. Så nästa gång du bygger en portfölj av fonder så heter din rådgivare kanske Lysa, Opti eller Robosave. Men vad är vinsten för dig som sparare? Och vad är fällorna?

15:05

Paus

15:15

Vad vill Annie Lööf? 

Annie Lööf var golvad och nästan utslagen året efter att hon tillträdde som partiledare för Centerpartiet. Idag är hon politikens stora fixstjärna med drivkraft att förändra. Men hur ser hon på företagande och incitament för att spara och investera?

.

Konsten att investera rätt! 

Rune Andersson kom från ett litet lantbruk i Kyrkhult i Blekinge och blev med tiden en av Sveriges mest kända och framgångsrika företagare. Resan började en gång i tiden på Electrolux, men lyftet kom när han ihop med sin partner Carl Bennet gick in som storägare i det medicintekniska bolaget Getinge. Idag är han storägare på börsen via sitt privata bolag Mellby Gård.

Robert Andreen är nestorn bland de svenska riskkapitalisterna. Efter några år på Almi och sedan Handelsbanken, startade han Nordic Capital 1989. Totalt har Nordic Capital investerat över 100 miljarder i olika företag och haft över 70 exits Så hur tänker en riskkapitalist när han gör affärer?

.

Sverige utan frihandel?

I en tid när alla hyllar start ups och nya tech-stjärnor vilar Sveriges välstånd fortfarande på verkstad och industri. Så hur ser en industrialist på möjligheterna för de svenska traditionella storföretagen att klara konkurrensen från omvärlden? Är till exempel krisen i Ericsson ett symtom eller bara ett hack i kurvan? Och vad händer i en värld där frihandeln hotas?

.

De satsar pengar på kvinnor

Invest in Her investerar i produkter och tjänster som stärker kvinnor och kvinnligt ägande, för att skapa ett mer jämställt näringsliv. Det är ett investmentbolag av kvinnor för kvinnor. Möt grundarna, succéförfattaren Camilla Läckberg och PR-proffset Christina Saliba, samt Life Science-ambassadören Barbro Ehnbom som grundat nätverket BBB – Barbro's Best & Brightest för unga lovande kvinnor.

16:20

Paus

17:05

Tio år efter Lehman!

För tio sedan rämnade marken under världens hela finanssystem. Börserna störtdök storbanker hotades av konkurs och bilden av en gigantisk krasch framstod som uppenbar. För Michael Wolf, som kom in som ny VD på Swedbank var det hans karriärs kanske mest dramatiska dagar, veckor och år. Men vad har näringslivet och bankvärlden lärt sig av Lehman? Och kan den inträffa igen?

.

De sociala kapitalisterna!!

Först blir man svinrik på affärer. Sedan satsar man på filantropi. Dan Olofsson byggde upp en miljardförmögenhet bland annat via konsultbolaget Sigma. Sedan har han satsat miljoner på att bekämpa HIV i Afrika. Tech-entreprenören Henrik Persson Ekdahl satsar på biståndsprojekt i Indien och Afrika. Anna Ryott, fd VD på Swedfund, ska ta ut Klarnagrundaren Niclas Adelberths sociala investeringar i Norrsken Foundation, ut i världen.

.

Mat för miljarder 

Mat på nätet är glödhett och omsätter miljarder. Från att för bara tio år sedan varit rätt anonyma källarföretag, har bolag som Mathem, Mat.se och Middagsfrid blivit heta objekt för både riskkapital och uppköp. Möt två av pionjärerna: Karolin Kull, Grundare av Mathem och Kicki Theander, grundare av Middagsfrid.

18:05

Paus

18:50

Möt Jacob Wallenberg!

Jacob Wallenberg är ordförande för Investor, med ägarintressen i många av landets största industriföretag som SEB, Ericsson, Atlas Copco, AstraZeneca och Electrolux. Hur ser Sveriges kanske ledande industrialist på utvecklingen för den så kallade Wallenberg-sfären, världshandeln, Brexit, digitaliseringens utmaningar för den traditionella industrin och andra aktuella frågor.

.

Hur tuff blir slakten på fastigheter? 

De som satsat på fastigheter de senaste åren kan skatta sig lyckliga. Men har vi passerat toppen nu? Det byggs som aldrig förr, och räntorna kan bara gå åt ett håll. Eller vad säger proffsen? Möt Oscar Engelbert på bostadsutvecklaren Oscar Properties, fastighetsräven Sven-Olof Johansson på Fastpartner, och tungviktaren Biljana Pehrsson, VD på Kungsleden.

.

Lottie Knutsons nya resa

Hon blev känd under tsunamikatastrofen, och har gjort en lysande karriär inom reseindustrin. Nu satsar hon på styrelsearbete på hög nivå på börsen. Men hur är det att släppa det operativa ansvaret och istället ta klivet upp till styrelser? Möt Lottie Knutsson från Fritidsresor.

.

GW:s lysande affärer! 

Kriminologen Leif GW Persson är inte bara en deckarförfattare i bestsellerklass. Även hans alla olika affärer går lysande. Eller? Han omsätter ensam över 20 miljoner per år, och ett av hans stora intressen är investeringar på börsen. Inte minst i start-ups inom medtech-sektorn. Hör GW i ett unikt samtal om aktier, investeringar och börsaffärer.

20:00

Paus

20:05

Elefanten i Nordsjön!

Ian Lundin, ordförande för Lundin Petroleum, om läget för oljemarknaden, och om vad fynden och prospekteringen av Johan Svedrup-fältet (elefanten med oljespråk) utanför Norge betyder för Lundin Petroleum, norsk oljeproduktion och marknaden för oljeaktier.

.

Spotify satsar på Linnea! 

Den svenska musikindustrin har nått jätteframgångar över hela världen, men mest har det i media handlat om manliga producenter och låtskrivare. Men nu börjar kvinnorna ta ordentlig plats. En av de nya och klarast lysande stjärnorna är Linnea Henriksson, upptäckt i Idol och med mängder av hits bakom sig. Nu har hon krokat arm med Spotify med podden Equalizer för att uppmärksamma alla smarta kvinnor i den svenska musikindustrin.

.

Mode på nya vägar! 

Vi handlar kläder på nätet som aldrig förr. Butiker läggs ned och kunderna vill istället handla hemma vid köksbordet, snabbt, enkelt och billigt. Så hur hanterar modebranschen dessa nya utmaningar? Möt två av modeindustrins mest profilerade företag. Henrik Bunge, VD på Björn Borg och Karin Söderlind, VD på Dagmar.

.

Hemligheten bakom det svenska spelundret! 

De svenska spelutvecklarna är fixstjärnor i den globala spelvärlden. Många har också blivit börsraketer, omsätter tiotals miljarder ihop och gör vinster som inga normala företag är i närheten av. Så vad är hemligheten? Möt Martin Karlesund, VD på Evolution Gaming, Lars Wingefors, grundare av THQ Nordic och Oscar Gabrielsson, Vd på Dice.

21:20

Slut

Text

Arenasponsor

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.