Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 36 – Dubbelt ägande och magiska stunder

Dubbelt ägande och magiska stunder

Är det osannolikt att #sparpodden skulle spelas under livets mest magiska stunder? Jan och jag är överens – vi tror att det kan bli dubbel njutning. I detta avsnitt talar vi även om värdepappersflyttar och bästa räntealternativen. Vi bjuder på diskussion om hur man ska tänka när man äger ett investmentbolag och även har enskilda aktier från deras portfölj i sitt eget sparande. Här finns det faktiskt en strategi som gör att man kan tjäna lite extra pengar genom en så kallad kort-lång-position.

Bluffar och bilaffärer

Man brukar säga att bostadsköpet är livets största följt av bilköpet. Eftersom vi fått frågor om hur man ska göra bilaffär bjuder vi på lite smarta tips som kan leda till fynd på bilmarknaden. Ett tips som vi  inte nämner i podden är att satsa på impopulära märken. Alla länder har sina favoritmärken och detta går att utnyttja genom att ta en impopulär bil från ett land till ett annat. Man kan också tänka sig att köpa en bil av ett märke som är på uppgång. För att nämna ett exempel så kan jag nämna Skoda som varit sedd som en “skitbil” av många, men mycket har hänt och kvalitén stigit. Genom denna kvalitésresa har det varit möjligt att få mycket bil för pengarna.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via denna länk.

Agenda:

00:00 – 01:59 Intro och livets magiska stunder
01:59 – 07:36 Gratis är gott, men är inte EFT ibland bättre än gratisfonder?
07:36 – 10:53 Att välja kontoform för fondsparandet och skattekonsekvenser.
10:53 – 13:13 Värdepappersslattar lite här och där. Hur samla?
13:13 – 15:04 Värt att jaga sista ränteprocenten?
15:04 – 28:55 Dubbelägande via investmentbolag. Hur ska man tänka?
28:55 – 34:59 Bilbluffar – så här undviker du dem och blir en vinnare.
34:59 – 41:36 Frimärksaktier, en fördelaktig affär?
41:36 – 50:41 Investera hållbart, hur gör man – och går det?
50:41 – 53:55 Högt värderad börs, ska man lämna index för aktiv förvaltning?
53:55 – 55:44 Bubbelmaskinens baksida. Vi ber om ursäkt.
55:44 – 01:01:22 Hjälpsam pojkvän vill rädda sin älskling.
01:01:22 – 1:07:04 Alkohol och farväl.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers
Avsnitt 22: Förslösande arvingar och krigskris
Avsnitt 23: Dominera chefen i löneförhandlingen
Avsnitt 24: Vårtecken och stämmoterrorister
Avsnitt 25: Dämpad Orange Ångest
Günther möter: Günther möter J. Thorén och P. Krugman
Avsnitt 26: King, Börsnoteringar och Jans Tweetbattle
Avsnitt 27: Kafferally och uppköp
Avsnitt 28: Kupp, VDar & Näthat
Avsnitt 29: Live på Rival (webbsäning via Expressen-TV)
Avsnitt 30: Räntan och Q1-rapporternas påverkan
Avsnitt 31: Säsongseffekter, valberedningar & robotar
Avsnitt 32: Fördärvande förvärv och analytikertips
Avsnitt 33: 16 lyssnarfrågor får svar – från studentlitteratur till räntor
Avsnitt 34: En superinvestering och en vansinnig skatt
Avsnitt 35: Lycka i den ekonomiska livscykeln

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
36 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-06-23 02:55

Hej!
Skulle vara intressant med en diskussion kring utländsk källskatt. Tänker främst på möjligheterna att få tillbaka pengar vid överskott (max 500 kr?) och underskott av kapital.
Hur skiljer det sig om ex. utdelningen beskattas på ett ISK kontra en KF? Är detta något man skall ha med i beräkningarna vid utlandsinvesteringar, hur tänker ni?
Tack för en trevlig podd!
Mvh Pirsa

Anonym
Anonym
2014-06-18 10:52

Hej!
Jag undrar om ni kan diskutera Nordnet som webbplats, häromdagen ville jag kika på ett Amerikanskt bolag men inser att man inte ens kan välja att se en lista över ALLA bolag som är listade på t.ex. NYSE. Det som går nu är att söka fram t.ex. S&P100 eller NASDAQ 100 men varför går det inte att se alla för en marknad?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-18 17:14

Hej Snålfan, Det enkla svaret på frågan är den ENORMA mängd bolag som en sådan lista skulle innebära. Bara på NYSE finns det 1867 bolag (förändras säkert till imorgon). För att ge perspektiv så finns det totalt 527 bolag upptagna till handel vid samtliga marknadsplatser i Sverige (då har jag inkluderat alla MTF:er också). Men en funktionalitet som jag skulle vilja att vi utvecklade är möjligheten att sortera bolag globalt utifrån smala branschfördelningar. På det sättet skulle man kunna jämföra bättre internationellt vilka placeringsmöjligheter olika branscher erbjuder. Värt att tillägga är även att alla 1867 NYSE-bolag går att köpa för… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-17 13:03

Hej i sparpodden pratar ni om att spara och slösa, vart går er gräns?Familjesemester till Florida och 3 dagar på Disneyland. Är det slösaktigt? För mig handlar det också om att leva livet medans man kan.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-19 16:44

Hej Erik B, Visst har du rätt. Sparande handlar ju om att skjuta upp konsumtion. Någon gång måste pengarna användas – och varför inte sprida ut detta över hela livet! För mig har sparandet nästan blivit ett gift. Jag vill ha mer och mer – men till vilken nytta? När ska jag börja använda allt jag sparat ihop? Vi får se! Faktum är att växlingen från sparande till konsumerande kommer att vara smärtsam för mig. Det kommer att kännas syndigt när man levt så länge i sparsamhetens anda. Men njut! Njut av vad allt livet har att erbjuda – men… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-17 12:08

Hejsan! Vill först berömma er för det fina arbete ni gör, en bra insats för svensk ekonomi! Jag har lärt mig en massa av er, tack för det! Jag undrar samma sak som Olof. Jag sparar mellan 8000-12.000 i månaden trots en låg inkomst och är lite nervös över de höga värderingarna. Jag har gjort ett par blygsamma investeringar bl.a i Ratos B samt satt en del likvider i Spiltans Högräntefond. Just nu känns ett till investmentbolag som den bästa idén jag kan komma på. Indexfonder gillar jag men jag vågar inte gå in med mer än 2-3 tusen i… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-17 16:16

Oj, *liten rättelse 8-10.000 brukar det vara.

Anonym
Anonym
2014-06-17 10:26

Tjena!

Tack för en lärorik podd!

Med tanke på att man inte får ta del (iofs återinvesteras dom i fonden vilket skulle ge högre värde på andelarna) av utdelningarna i spiltans investmentbolag fond, borde det då inte vara bättre att bara kopiera deras portfölj och köpa dessa aktier i min ISK där jag återinvesterar utdelningarna och slipper spiltans avgift?

Med vänlig hälsning,
Patric

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-16 16:34

Hej Patric,

Du har rätt i ditt resonemang. Det är dock viktigt att tänka på den courtagekostnad som uppstår vid återinvestering av utdelningar, om du väljer att sätta ihop en portfölj av investmentbolag själv. Därmed blir det en avvägning, betala fondavgiften för Spiltans Investmentbolagsfond, eller betala courtagekostnaden vid återinvestering av utdelningar.

Hoppas detta hjälper.

Trevlig sommar,
Rickard, kundtjänst

Anonym
Anonym
2014-06-16 23:26

Hej Gunther och Jan! I väldigt många avsnitt får vi väldigt bra tips och liknande med investeringar i stigande marknader. Vore väldigt lärorikt att få synpunkter och åsikter hur man kan agera även i bearmarkets. Det bör väl vara allra svårast att bevara samt riskminimera eventuella värdeminskningar på sitt kapital. Ett kommande avsnitt för sparpodden?

Mvh Christoffer

Anonym
Anonym
2014-06-16 12:22

Tack för en bra podd!
Gör inte alltid rätt med mina investeringar. Har en thänstepension som är fullinvesterad(i en aktie) och som inte får nytt kapital. Bolaget gör nyemission och jag vill teckna med mina TR. Kan jag sälja till mig själv utan att gå igenom börsen eller flytta över till mitt ISK?
Tacksam för svar,

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-16 16:31

Hej Sven-Olof,
Nej, det går inte.
Enda sättet för dig att få ut något värde från dessa TR är att antingen sälja dem, eller sälja stamaktien för att teckna i emissionen.

Då det enda värde du kan tjäna är värdet på en teckningsrätt bör du sälja teckningsrätterna för att undvika courtagekostnaden vid försäljning av stamaktier.

Trevlig sommar,
Rickard, kundtjänst

Anonym
Anonym
2014-06-16 00:12

Hej och tack för en suverän podd!
Vore kul om ni kunde gå igenom mer vad man behöver tänka på om man ska handla aktier på t.ex. Nasdaq! Känner att jag vill rikta in mitt aktiesparande mer på utdelningar och då känns det som att utbudet är bättre på “andra sidan pölen”. Tacksam för svar, tar också gärna emot tips på några av era favoritbolag utanför Stockholmsbörsen!
Hälsningar Nisse

Anonym
Anonym
2014-06-15 18:36

Hej Güntherspiel och tack för en bra podcast.

Finns det några försäkringar som ni tycker att man kan ersätta med ett buffertsparande? Vid buffertsparande behåller man ju själv pengarna, man kan placera dem med ränta och slipper att betala för försäkringsbolagens marginaler. På köpet får man ett incitament till ökad varsamhet. Vissa försäkringar kommer man ju inte ifrån men andra som t.ex. tandvårdsförsäkring kanske skulle kunna ersättas om man är en disciplinerad sparare? Skulle vara intressant att höra er säga några ord om detta!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-16 00:12

Jag slänger in en till fråga nu när jag ändå är igång. Hur ska man spara när räntan är låg och börsen är högt värderad? Jag ska precis till att investera omkr. 40 000 kr med sparhorisont på två – tre år. Att köpa aktier/aktiefonder tycks vara en dålig idé med tanke på den högt värderade börsen. Men ränteläget inbjuder ju inte heller direkt till sparande i räntefonder. Vad tycker ni? MVH trogen lyssnare.

Anonym
Anonym
2014-06-15 17:36

Hej!
Tack för bra podd!

Jag läste tips om hållbara investeringar från DNB. Vore intressant att höra mer om er syn på hållbara investeringar i podden och om det är något ni tänker på. Har ni i så fall några kriterier ni går efter för att välja hållbara bolag/fonder?

http://dnb.storymedia.se/dnb-asset-management-tipsar-om-hallbara-investeringar

Återigen tack för podden som fått upp mitt intresse för investeringar ytterligare!

Macke J

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-16 16:23

Hej Macke J,

Vi har just nu två studenter som, i samarbete med Nordnet, skriver en kandidatuppsats inom hållbara fondinvesteringar. Jag som skriver är en av dessa. Vi får se om resultatet från uppsatsen blir offentliggjort, vi hoppas det.

I övrigt finns det olika koncept för att följa bolag som använder sig av hållbarhetsprinciper. Att använda google för att hitta dessa är en bra start.

Vi får hoppas att de tar upp detta i #sparpodden någon gång.

Trevlig sommar!
Rickard, kundtjänst

Anonym
Anonym
2014-06-14 11:53

Först och främst tack för en jättebra pod!

Sedan till min fråga; läser idag att ÅF gjorde en split av sin aktie efter stängning torsdag och handlades till 118,75 efter split, aktien har sedan en bra utveckling under dagen och toppnotering på 125,25 för att sedan stänga på 123. Kan en split påverkar aktiekursen positivt? Offentliggörs info om att det kommer bli en split i förhand?

Med vänlig hälsning.
Christian

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-16 16:17

Hej Christian,

Antagandet är att en split kan både vara positivt och negativt för ett bolag. Vid en aktiesplit blir aktien mer likvid. Det innebär att omsättning på aktierna blir mer rättvisande. Det finns också så kallad omvänd split. Den effekt man då försöker uppnå är densamma som vid en aktiesplit. Det blir nämligen svårt att värdera ett visst bolag om deras aktier har ett värde på exempelvis mindre än en krona styck.

På frågan gällande om information om en split kommer på förhand så är det korrekt att informationen allt som oftast offentliggörs på förhand.

Trevlig sommar,
Rickard, kundtjänst

Anonym
Anonym
2014-06-13 22:37

En sak som bekymrat mig:

Om de flesta fonder ej klarar att slå index, vad har jag då egentligen för förutsättningar att göra det som småsparare som agerar “stockpicker”.

Är det inte rimligast att tro att även jag kommer att misslyckas, och således borde välja billiga indexfonder?

MVH /BD

PS. Jan och Gunther, sluta bråka i podden och ge varandra en kram istället.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-14 10:24

Helt korrekt reflektion. Så länge du inte är Warren Buffet kommer du aldrig kunna slå index över tid. Visst, det kan kanske vara “kul” att hålla på med aktier och försöka köpa och sälja med vinst, men den bistra sanningen är att index alltid kommer slå dig, inte tvärtom. (all heder till Jan och Gunther ifall de vill medge detta faktum).

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-15 18:39

Det har redan medgivits! Lyssna på episod 2, ungefär 26 minuter in i programmet.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm