Steg 1 – Öppna konto
Första steget för att kunna köpa aktier är att öppna ett konto. Att välja rätt konto är som att välja rätt skor, de ska vara bekväma, inte gärna för dyra och samtidigt uppfylla vissa specifika krav. Precis samma sak gäller vid val av konto, då det är viktigt att veta vilken typ av konto som passar ens egen sparstrategi. När vi talar om aktie- och fondhandel så finns det främst tre olika typer av konton som tillåter handel i värdepapper. Den traditionella aktie-och fonddepån, samt de två mer moderna alternativen kapitalförsäkring (KF) och investeringssparkonto (ISK).
Den populäraste kontoformen på Nordnet idag är Investeringssparkonto (ISK).
Genom ett ISK behöver du inte deklarera dina aktieaffärer utan din bank skickar alla uppgifter till skatteverket, vilket gör det väldigt enkelt att komma igång med aktier.
Skatten är också låg i förhållande till den klassiska kontoformen aktie- och fonddepå. Du betalar en liten procent varje år beroende på hur stort värde pengar samt hur mycket du satt in på ditt ISK.
Det är minimal skillnad mellan ISK och KF. KF är primärt bättre för utländska aktier. Vill du köpa svenska aktier så är skillnaden att du kan gå på en bolagsstämma om du äger aktier i ISK, det kan du inte göra med KF.
Steg 2 – Sätt in pengar
Nästa steg är att sätta in pengar till det konto som du vill handla aktier på. Det enklaste sättet är att swisha in pengar till det kontot.
Du kan också göra en banköverföring. Varje konto har ett bankkontonummer kopplat till sig som du skickar pengarna till.
Steg 3 – Köp första aktien
Sista steget är att hitta ett eller flera företag som du vill köpa aktier i.
Att lägga en order
När all förberedelse med genomgång och analys av bolag, aktier och fonder är gjord och du har tagit ditt beslut, att handla, får du äntligen användning av kontot som du öppnat för att köpa dina innehav.
För att handla en aktie behöver du:
- Söka på aktiens namn eller tickersymbol
- Klicka köp
- Välja antalet aktier du vill köpa
- Välja vilket pris du vill köpa (Välj senaste priset för att öka chansen att du får avslut på din affär)
- Granska och bekräfta!
Du kan också välja avancerad orderläggning, där du förutom valen ovan också väljer ett av följande villkor:
- Normal order– ordern placeras i marknaden med pris och volym som enda villkor
- ”Fill or kill”– betyder att ordern ska gå igenom i sin helhet annars makuleras den direkt.
- ”Fill and kill”– betyder att du köper eller säljer så många aktier som finns i orderboken upp till det pris som du vill ha. Resten av ordern makuleras.
Vad är en stop loss?
Stop lossär en funktion för genomförande av automatisk handel och består av två delar. Den första delen är ett villkor som ska uppnås innan du vill aktivera din stop loss-order. Villkoret kan vara att aktien stiger eller faller kraftigt till en bestämd kurs innan ordern aktiveras. Villkoret kallas även för triggerkurs. Den andra delen av en stop loss är vilket pris du vill köpa eller sälja aktien för när triggerkursen har nåtts. Du anger alltså det pris som aktien skickat till marknaden med.
Ett sätt att hitta företag som kan vara intressanta att äga är att kolla vad andra sparare gör. Via investeringsnätverket Shareville så kan du se vad de 10% duktigaste investerarna äger för aktier just nu.
Vad är courtage?
Courtage är den avgift du betalar till din bank när du köper och säljer aktier. Hur stor avgiften är avgörs av storleken på din affär. När man köper och säljer aktier så betalar man ett courtage till banken. Courtaget är en procent (%) av totalbeloppet på ditt köp/sälj.
Vad betalar man?
Minimicourtage: Den minsta avgiften du får betala för en affär. Beroende på vilken depåtyp du har och vilken funktionalitet den innebär kan du få courtage från 1 kr. Det normala i Sverige är dock 99 kr, men priserna varierar däremellan.
Rörligt courtage: När du köper aktier för en större summa träder det rörliga courtaget in i form av en procentsats. Här beror avgiften också på vilken typ av depå du har valt. Generellt är det högre när du har ett lägre minimicourtage, och lägre när du har ett högre minimicourtage. Då kan procentsatsen variera från 0,055 % vid ett minimicourtage på 99kr, till 0,25 % vid ett lägre minimicourtage.
Exempelvis; Du vill köpa 10st aktier för 250kr/st så blir totalbeloppet 2500kr och på detta belopp betalar du en liten procent i avgift. Är avgiften 0,25% så blir det alltså 6,25kr du betalar (2500kr * 0,25% = 6,25kr).
Det finnas ett minimumcourtage, vilket är minsta möjliga avgift du kommer betala.Om minimumcourtaget är 1kr enligt exemplet ovan så spelar det ingen roll då din avgift är 6,25kr. Skulle du handlat för väldigt litet totalbelopp så avgiften blir mindre än 1kr, är det i detta fall 1kr du betalar minimum.
Köp aktier billigt
Eftersom depåavgifterna varierar är det viktigt att välja den depå som är mest fördelaktigt för sitt sparande. De som jobbar med miljontransaktioner bör se efter lågt rörligt courtage, medan de som jobbar med exempelvis fyrasiffriga transaktioner bör se efter ett lågt minimicourtage. Fråga därför dig själv hur stora dina normala transaktioner är och hur ofta de brukar ske. Då kan du räkna ut din alternativa avgift hos olika depåer och banker och utifrån det välja den depåstruktur som passar ditt sparande bäst.
Glöm inte att det självklart är mer än kostnaderna som räknas när du väljer bank. Se även till komponenter som kundnytta, användarvänlighet och funktionalitet för bästa möjliga trivsel.
Leta efter det bästa alternativet för dig, både vad det gäller kvalitet och pris.
För dig som är ny aktiesparare hos Nordnet så finns det ett kom-igång erbjudande där du inte behöver betala courtage när du börjar med 80 000kr eller mindre.
- Vad är aktier?
- Vad är preferensaktier & stamaktier?
- Hur tjänar man pengar på aktier?
- Finns det risker med aktier?
- Vad är orderdjup och spread?
- När ska man sälja?
- Vad är börsen?
- Hur man analyserar aktier – 3 steg
- Vad är en börsnotering (IPO)?
- Handla med utländska aktier
- Blanka aktier – vad innebär det? (blankning)
- Hur värderar man en aktie?
- Vad är Vinst/Eget kapital (Räntabilitet)?
- Vad betyder P/E tal & hur används det?
- Vad är P/S-talet?
- Vad är P/Ek talet?
- Vad är direktavkastning?