Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 59 – Amorteringssmäll – fill or kill?

Amorteringskravens konsekvenser

Amorteringsreglerna som Finansinspektionen har föreslagit kommer att leda till att hushållen får mindre pengar i sina kvar-att-leva-på-kalkyler som bankerna gör i samband med utlåning. Kommer detta att slå på bopriserna? Enligt mitt sätt att de det så är det självklart att detta får en prisdämpande effekt. Men samtidigt är detta en faktor bland många andra som kommer att påverka priserna. Den enskilda faktor som kommer att vara viktigast är fortsatt boräntan. Men fortsatt låga räntor finns skäl att tro på begränsade effekter av amorteringskrav. Sedan är det rimligt att tro att vårt agerande kommer att påverkas till följd av amorteringskravet och om detta talar vi mer i veckans avsnitt.

Avancerade ordertyper

När vi som privatsparare ska köpa och sälja aktier kan man tro att det bara finns möjligheten att välja pris, antal och giltighetstid – men möjligheterna är betydligt större än så. I detta avsnitt berättar vi mer om möjligheten till dolda orders och förklarar även ögonblicksordertyperna fill or kill samt fill and kill. Ordertyper som kan vara användbara särskilt i de fall där man handlar relativt stora volymer (kan t.ex. ske i mycket lågomsatta aktier).

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Amorteringshälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-12-09 11:38

Hejsan!

Skulle först vilja tacka sparpodden för en utmärkt podd som verkligen gett mig större kunskap om sparande. Ett vanligt uttryck i hemmet är nu att göra en “Günther”

Nu till min fråga. Jag har sedan i januari haft en aktiedepå hos er på Nordnet vilket jag inser nu måste bytas till en ISK för att optimera sparandet (särskilt med tanken på räntan). Så min fråga är nu, om jag byter till en ISK nu innan årskiftet, ändras det då nåt angående min deklaration för året?

Tack på förhand och fortsätt med er superpodd!

Hälsningar, Viktor

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-12-09 14:30

Hej Viktor, Det bästa man kan göra i ett skatteperspektiv är att vänta med flytten till ISK till direkt efter nyårsskiftet. På så sätt slipper du att betala den fjärdedel av den årliga schablonskatten som du annars får göra på insättningar under sista kvartalet. Du kan redan nu öppna ISK-kontot men sedan vänta med att göra insättningar. Därtill ska man också vara medveten om att inflyttningar av värdepapper från en depå till ISK räknas som en skattemässig försäljning. Det innebär alltså att du måste ta upp detta i din deklaration. Försök i så stor utsträckning som möjligt att kvitta vinster… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm