Hoppa till huvudinnehållet

Hur många fonder ska man ha?

Det finns inget gyllene antal när det kommer till hur många fonder det är lämpligt att ha i en portfölj. Fonder har till naturen en god riskspridning utifrån att de innehåller flera värdepapper, exempelvis måste en aktiefond enligt lag innehålla minst 16 olika värdepapper. Det innebär att du ofta inte behöver mer än ett fåtal fonder för att ha ett välbalanserat sparande.  

7. hur många tn

För att göra det enkelt för sig kan man säga att man kommer långt med en handfull fonder. Så här skulle exempelvis en väldiversifierad portfölj kunna se ut: 

  • En globalfond för maximal riskspridning 

  • En Sverige- eller Europafond för investering i hemmamarknaden 

  • Krydda med en tillväxtmarknadsfond 

  • Krydda med en spetsfond 


Exempel på fondfördelning

Fördelning:

  • Globalfond (50%)
  • Europa- eller Sverigefond (20%)
  • Tillväxtmarknadsfond (20%)
  • Spetsfond (10%)


Globalfonden – en viktig bas i portföljen 

En globalfond investerar i företag runt om i hela världen. Den fungerar ofta som en bra bas i ett sparande. Tänk dock på att USA har fått en allt större dominans i de flesta globalfonder under senare år. Det beror helt enkelt på att USA har gått bra och att regionen därmed utgör en stor andel av världsindexet.  

Nordnet Global Index
Logo: Nordnet Global Index ()
Årlig avgift
0,20%
Ägare
16 547
1 år
+28,98%
Risk
Hållbarhet
Artikel 8
Morningstar Rating
4 stars



Sverigefonden – aktivt eller passivt förvaltad 

Även en Sverigefond har en given plats i de flesta sparares portföljer. Du kan välja mellan en rad olika Sverigefonder som investerar i stora bolag, eller i små till medelstora. Det finns aktivt förvaltade Sverigefonder och svenska indexfonder. Genom att investera i en svensk indexfond får du en bred exponering mot den egna marknaden till en låg avgift. Nordnets egna svenska indexfond är helt avgiftsfri.   

Nordnet Sverige Index
Logo: Nordnet Sverige Index ()
Årlig avgift
0,00%
Ägare
175 645
1 år
+14,26%
Risk
Hållbarhet
Artikel 8
Morningstar Rating
4 stars



Någon eller några spetsfonder 

När du har en bra bas kan du, om du vill, komplettera portföljen med en eller ett par spetsfonder. Det kan handla om specifika regioner eller branscher som du är intresserad av och tror på, på lång sikt. 



Nordnet One – det enkla valet 

Att bygga en fondportfölj med tre till fem olika fonder är inte komplicerat. Men det finns ännu enklare lösningar för dig som varken har tid eller lust att lägga på ditt sparande.  

Med Nordnet One slipper du sätta dig in i hur olika fonder fungerar eller omplacera dem över tid. Det beror på att Nordnets förvaltare löpande följer utvecklingen och fördelar om pengarna så att risken hela tiden ligger runt den nivå som du valde från början. Nordnet One finns i riskklasserna Låg, Mellan och Hög.  



Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att ditt sparande kan gå upp och ner. Även om sparande i fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara i fonderÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm