Välkommen till kundservice

Använd sökfältet för att hitta svar på dina frågor.

03023Man-Tor 8.30-17.00

Kundservice / Ränta & belåning

Hur fungerar likviddagar?

Likviddagen är den dag som pengar från en värdepappersförsäljning eller köp faktiskt krediteras eller debiteras depån. Alla svenska börser tillämpar två så kallade likviddagar när du köper och säljer aktier, vilket innebär att pengarna du får vid en försäljning inte ränteberäknas förrän andra bankdagen efter försäljningen. Det är först då pengarna från försäljningen egentligen levereras.

När du köper en aktie infaller likviddagen två handelsdagar efter köpet. Först då är du registrerad som aktieägare med rätt till utdelning.

Du kan alltså utan att bli debiterad ränta, sälja och sedan köpa aktier samma dag eftersom pengarna för köpet inte faktiskt dras förrän den andra likviddagen, vilken är samma dag som pengarna från försäljningen kommer in.

OBS! Säljer du aktier och köper fonder för pengarna samma dag eller dagen efter, så kan du komma att bli debiterad ränta om handelsdagen för fondköpet är innan likviddagen för aktieförsäljningen.

Vad innebär de nya reglerna kring likviddagar?

Från och med den 5 September 2017 använder börsen i USA och Kanada två likviddagar istället för tidigare tre. Detta betyder att likviddagarna för handel i USA och Kanada nu fungerar på samma sätt som vid handel i Norden och Europa. Du bör därför endast behöva vänta två dagar efter en försäljning innan du kan ta ut pengarna utan att debiteras ränta.

Manuell valutaväxling med valutakonto påverkas också av förändringen när likviddagen är en dag tidigare.

Mer om

Ränta & belåning


Kontakta kundservice
010-583 30 00
Mån-tors 8:30-20:00
Fre - 8:30-18:00
Orderläggning mäklare
010-583 31 00


Upp

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.