Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Varför kan jag inte ta ut hela tillgängliga saldot från min kapitalförsäkring (KF)?

För att undvika övertrassering av din kapitalförsäkring behöver du ha ett värde om minst 1 000 kronor på din kapitalförsäkring plus återstående avkastningsskatt, så att skatt och eventuella avgifter kan dras utan att saldot blir negativt. Dessa 1 000 kronor kan vara kontanta medel, eller investerade i finansiella instrument som daglighandlade fonder eller aktier med god omsättning. De sista 1000 kronorna + ev. upplupen avkastningsskatt kan alltså inte investeras i mer komplicerade instrument så som bull/bear-certifikat, minifutures, tracker-certifikat eller motsvarande.

Exempel

 

Låt säga att du har en kapitalförsäkring till ett totalt värde om 50 000 kronor, varav saldot motsvarar 2 000 kronor. I ditt försäkringsbesked, som du hittar här, syns en återstående avkastningsskatt i år på 200 kronor. I det här fallet är därför 1 200 kronor reserverat (återstående avkastningsskatt + 1000 kronor) och saldot tillgängligt för uttag är alltså 800 kronor (2 000 kronor- 1 200). Saldot om 2 000 kronor är tillgängligt för handel av daglighandlade fonder och aktier.

Vill du tömma kontot helt och hållet?

 

Vill du ta ut hela kontots behållning så behöver kapitalförsäkringen i så fall avslutas. Sälj då av eventuella värdepapper och ta ut det saldot som är tillgängligt för uttag. Begär sedan ett avslutsuppdrag för kapitalförsäkringen. Kontots kvarvarande behållning, efter avdragen avkastningsskatt, kommer betalas ut i samband med att kontot avslutas. För att en kapitalförsäkring ska kunna avslutas så måste kontot ha varit öppen minst ett år.

 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm