Hoppa till huvudinnehållet

Fonder kostar

Vad kostar fonder?

Fonder kostar vanligen en liten procent (%) i förvaltningsavgift. Denna avgift är på värdet av fonden och du betalar den oavsett om fonden ökar eller minskar i värde.

Förvaltningsavgiften skrivs som procent per år för att vara lätt jämförbart mellan fonder. Den faktiska avgiftens tas ut med en 1/365-del varje dag ur ditt fondvärde och det görs i samband med att man sätter dagens kurs på fonden. På så sätt ser du alltid hur din fond utvecklas efter avgifter. När man kollar på historisk utveckling på en fonds kurs så är det alltid nettoavkastning du ser, alltså efter kostnader vilket gör det enklare att jämföra fonders faktiska utveckling.

Avgiften som du betalar är till som arvode till de förvaltare i fonden som väljer dina investeringar. En längre avgift betyder att fonden kostar mindre, men för att avgöra om fonden är bra så behöver man jämföra mer än bara avgiften.

Exempel

Sparar du 100kr i en fond 1a januari och den fonden har 1% i avgift. Under året står fonden helt still i värde, vilket är ovanligt men för exemplets skull säger vi så. Vid slutet av året så kommer du ha kvar 99kr i fondvärde då avgiften på 1% har dragits succesivt under året.

Finns det andra kostnader?

En del fonder tar ut köp eller sälj avgift, varje gång du köper eller säljer dina fondandelar. Samt ibland kan det förekomma en resultatbaserad avgift där det tar ut en procent (%) av hur mycket fonden ökat i värde. Dessa avgifter är relativt ovanliga, du kan se om en fond har dessa avgifter direkt under varje fonds sida på Nordnet.

Passiva eller aktiva fonder?

Idag så finns det några fonder som har låg- eller noll i förvaltningsavgift, dessa brukar kallas för passiva fonder.
På Nordnet så har vi fyra stycken superfonder vilket är helt utan förvaltningsavgift. Hur vi kan hålla dessa utan förvaltningsavgift är för att de passivt följer börsen för varje nordiskt land. Det är alltså ingen ambition att försöka slå börsen, utan man nöjer sig med den avkastning som börsens genomsnitt skapar.

En aktiv fond försöker slå börsens genomsnitt och om någon är duktig nog att göra det så är det rimligt med en ersättning för detta. Du kan själv välja att kombinera ditt sparande med både några aktiva och passiva fonder.