Hoppa till huvudinnehållet

Enkla och användbara kalenderanomalier

Detta inlägg är marknadsföring.

Ni som följer mina blogginlägg känner till att jag gärna använder kalenderanomalier i prognoserna. Här är två exempel på enkla men effektiva fenomen som har existerat under mycket lång tid.

I analyserna på bloggen använder jag ofta genomsnittliga årscykeln och volatilitet. I det här inlägget tänkte jag titta närmare på två enkla men väldigt robusta anomalier, dels Turn of Month (månadsskifteseffekten), dels optionslösenveckan. Båda dessa har fungerat under många år och är “still going strong”. TOM-effekten är testad ända sedan 60-talet för tex SP500-index. I korthet baseras det på att dagarna runt månadsskiften tenderar att överavkasta, samt även veckan innan optionslösen. Om man har det i bakhuvudet när man handlar kan man skaffa sig ett statistiskt övertag med mycket enkla medel.

Turn of Month (TOM)

Den är anomalin används ofta i automatiska handelsstrategier som ett statistiskt filter för att förbättra sannolikheten för positivt utfall på en affär. I sin enklaste form fungerar det enligt följande:

  1. Några dagar innan månadsskiftet köper vi en position i SP500 (i vårt exempel har vi använt 18:e handelsdagen in i månaden, vilket oftast blir mellan 25:e och 30:e i månaden.
  2. Vi säljer positionen någon av de första 5 handelsdagarna efter månadsskiftet, antingen första dagen med vinst eller på 5:e handelsdagen.

Om vi simulerar ovanstående regler sedan 1993 får vi följande:

296 affärer varav 234 har gått med vinst, i genomsnitt 1,19% per trade
62 affärer gick med förlust, i genomsnitt -2,24% per trade
Genomsnittlig avkastning sammanslaget per månad: +0,57%

Vi använder hela kassan vid varje köptillfälle (alltså återinvestering) och den ackumulerade vinsten uppgår till 363% sedan 1993. Kanske inte så mycket kan man tycka, men den stora vinsten ligger i att vi aldrig fått en nedgång större än 16,7% från toppen av portföljvärdet. Det inträffade 2002 i oktober mitt i IT-kraschen, och SP500-index hade fallit ca 49% från toppnoteringen i mars 2000. Vi får alltså en riskjusterad avkastning som överstiger index. Dessutom har vi bara varit exponerade i marknaden 16,3% av tiden vilket i sig reducerar risken att åka med nedåt i stora kursrörelser.

Veckan innan optionslösen

Den andra kalenderanomalin jag tänkte titta närmare på är veckan innan optionslösen som på samma sätt som månadsskiftet tenderar att överavkasta. Reglerna är enkla:

  1. Andra fredagen i månaden köper vi en position i SP500.
  2. Vi säljer positionen dagen innan optionslösen (som är 3:e fredagen i månaden)

Vi får följande resultat:

346 affärer varav 214 gick med vinst, i genomsnitt 1,40% per trade

143 affärer gick med förlust, i genomsnitt -1,61% per trade

Genomsnittlig avkastning sammanslaget blev: +0,18% per månad

Ackumulerad avkastning inkl återinvestering: +111%

Vi kan se de båda diagrammen nedan där det översta visar TOM-effekten. Det ser stabilt ut, och TOM verkar inte så känslig för nedgångsperioder. Generellt avkastar anomalin bra även när börsklimatet är negativt. Optionslösenveckan syns nederst, men här har vi betydligt större svängningar i avkastning i samband med nedgångar generellt.

Notera att TOM (övre diagrammet) verkar relativt opåverkad av nedgångsperioder hos index. Optionslösenveckan i nedre diagrammet är betydligt mer orolig men ger ändå +0,18% vinst per månad och hjälper till att skapa “equity” tack vare återinvesteringseffekten. Det intressanta blir såklart att simulera båda anomalierna tillsammans och se vad vi får för resultat:

646 affärer totalt varav 444 gick med vinst, i genomsnitt 0,33% per affär

202 affärer gick back med i genomsnitt -1,83%

Sammanlagd ackumulerad avkastning inkl återinvestering: +829% och vi har varit exponerade i marknaden knappt 35% av tiden. Maximal nedgång (drawdown) någon gång på kontot är -26,8%.
* Simulering är gjort i Autotrader på dagsdata, inklusive slippage.

I diagrammet ovan ser vi båda “edgarna” simulerade samtidigt. För att göra det här till en vassare handelsstrategi kan man filtrera signaler med börsklimat, använda hävstång och styra insats baserat på volatilitet osv, men det kanske kommer med i ett annat blogginlägg. Tanken har bara varit att visa på intressanta kalenderbundna fenomen hos marknaden som har existerat under lång tid och kan hjälpa till att öka det statistiska övertaget i tradingen. Ett tips angående möjligheterna att exponera sig mot index som tex SP500 är Nordnet Markets som erbjuder courtagegfri handel i många underliggande tillgångar. Minifutures är tex ett fantastiskt bra sätt att handla ovanstående strategi med.

För dig som vill handla ovanstående automatiskt finns båda anomalierna i gratisstrategin New York Bull till Autotrader.

Handla lugnt!

/Rikard Nilsson, Autostock

Produkterna inom Nordnet Markets är inte lämpade för alla investerare. Samtliga produkter är komplicerade och kräver en god förståelse för den underliggande marknaden och produkternas specifika villkor och egenskaper. Alla investeringar i finansiella instrument är förenade med risk och kan både öka och minska i värde. Med en hävstångsprodukt är risken stor att du förlorar hela det investerade kapitalet.

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm