Hoppa till huvudinnehållet

15 vanliga misstag på aktiemarknaden

Har du någon gång lyssnat på en riktig motivationstalare? När de pratar så verkar allt så lätt, bara att bestämma sig och sedan är vägen spikrakt uppåt till rikedom, berömmelse och inte nog med det: inre frid. Så kanske det också verkar in backspegeln när vi väl har lyckats, men just där och då kan nog de flesta enas om att det ibland känns som att vägen vi valt lika bra kan leda till en bottenlös avgrund. När jag föreläser så börjar jag ofta prata om när jag bestämde mig för att börja investera. Hur trött jag var på att alla pengar in var lika mycket som rann ut på shopping, utemat och elektronikprylar. Hur hårt jag slet under fem dagar för att kunna spendera pengarna under två, utan att det gav mig någon tillfredsställelse. Och precis när mina åhörare tror att jag ska berätta om min framgångssaga så berättar jag hur det gick första året (-35%). Hur jag köpte PEAB-aktier för att det var byggkranar i skyn (först efteråt såg jag att det stod NCC på dem). Hur jag snittade ner mig för att dölja mina förluster. Hur jag köpte aktier i SAS för att de redan hade gått ner 80% och jag tänkte att nu, nu kan de inte rasa mer (det kunde de). Jag gör det för att driva med branschen (som jag älskar), men framförallt för att jag vill att nya investerare inte ska bli avskräckta när de gör sin första dåliga affär. För den kommer, om inte förr så senare. En bra investerare är inte den som inte gör några misstag, det är den som lär sig av dem. Jag hoppas att jag aldrig slutar göra misstag, för de är den allra bästa skolan. Nedan har jag listat vanliga misstag* på aktiemarknaden. De flesta har jag upplevt själv, andra har jag sett på nära håll.  Känner du igen dig själv i någon punkt? Vilken har varit din sämsta affär?

15 vanliga misstag de flesta kan känna igen sig i

1. Vill bli rik snabbt

2. Går ifrån sina regler för att “den här gången är det annorlunda”

3. Använder någon annans investeringsfilosofi

4. Följer den stora massan blint och utan att själv göra en analys

5.. Tar hem vinster för snabbt

6. Handlar för kickens skull

7. Vägrar sälja med förlust

8. Snittar ned sig

9. Låter känslorna styra

10. Skyller över sina misstag på andra/annat (se punkt 4)

11. Värderar aktier endast efter hur de gått tidigare

12. Tittar för mycket på vad grannen har för sig

13. Säljer vinster och behåller förluster

14. Drivs av den rika livsstilen och bryr sig mer om att verka lyckad än att lära

15. Är inte ödmjuk när det går bra.

* inspiration till det här inlägget har jag tagit från boken En aktiespekulants psykologi av C-G Gyllenram och Tony Ugrina

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-10 19:45

Ett nybörjarmisstag som jag gjort tre(!) gånger (jo, nu hoppas jag att jag lärt mig…) är att likställa “bra bolag” med “bra aktieaffär” utan att titta på aktiens värdering. Att köpa dyrt kan bli en bra affär det också, men man riskerar att behöva ha mycket tålamod och ta en lång omväg dit.

Anonym
Anonym
2015-02-13 21:15

bra skrivet. Känner igen mig mycket! En annan bra punkt som jag verkligen försöker lära mig är tålamod och inte vara för kortsiktig. Skriva upp varför man köpte det man köpte. Oftast säljer man innan uppgång därför att man tvivlar och aktien ser svag ut. Man får nya ideer och kladdar för mycket i portföljen som den kära simon blecher sade. De tråkigaste investeringarna brukar vara de bästa. Sen kan jag tycka att det bästa är att ha en långsiktig plan istället för att jaga avkastning. När girigheten kommer brukar också fallet komma. Man blir fartblind. Tajma marknaden är svårt… Läs mer »