Hoppa till huvudinnehållet

Träffa Protean Fonder

Efter en tids förvaltning av deras fond Protean Select har förvaltaresset och twitterprofilen Pontus Dackmo tillsammans med Carl Gustafsson nu valt att öppna fonden för allmänheten. Jag har fått möjligheten att kort tala med Pontus om deras fond och upplägget.

Hej Pontus, berätta lite kort om er och vad ni gjort tidigare?

Både jag och Carl har jobbat professionellt med aktier och investeringar en herrans massa år, i många olika roller. Jag som institutionsmäklare i London och Stockholm samt fondförvaltare. Carl som journalist, analytiker, IR-ansvarig och senast som fondförvaltare på Didner & Gerge. Vi har känt varandra länge och delar båda ett snudd på fånigt intresse för aktier.

Vad är anledningen till att ni startar en ny fond?

Vi startar en fond helt enkelt för att vi vill ha så bra avkastning som möjligt på vårt eget kapital. Vi investerar själva allt vi har och kan i fonden. Nyckeln är att som fond har vi tillgång till alla verktyg i verktygslådan; bolagsmöten, analytiker, IPO:s, block-affärer, blankning och professionella informationstjänster, vilket man saknar som privatinvesterare. En annan anledning är att när vi förvaltade vårt kapital privat fick frågor från flera andra investerare om vi kunde förvalta delar av deras kapital, vilket kräver tillstånd från Finansinspektionen. Vi har därför en betryggande startplåt i fonden från en handfull personer och Family Offices som de flesta själva är professionella investerare, vilket vi är väldigt glada för.

Vi öppnar nu för allmänheten dels för att få lite större skala och kostnadstäckning (det är inte billigt att driva fondbolag!), och dels för att bli en mer värdefull motpart för företag och mäklarhus vilket ger bättre förutsättningar för avkastning, till en tydlig gräns. Som sparare på Nordnet får ni chansen att investera enligt samma förutsättningar som oss själva.

Vad skiljer er från andra fonder?

Det som skiljer oss en del från många andra fonder är att detta är ett väldigt personligt projekt, där avkastningen är prio ett. Vi vill inte förlora våra pengar. Vi fokuserar inte på att tjäna massor av pengar på att ha så stor fond som möjligt. Vi tror det är betydligt större chans till god avkastning i en relativt liten fond, varför vi också kommer stänga fonden för ytterligare insättningar vid ett förhållandevis blygsamt belopp. En annan ovanlig sak är att vår strategi inte är så enkel att beskriva med de vanliga begrepp man slänger sig med för att beskriva fonder. Vi vill vara flexibla och adaptiva. Världen och marknaderna förändras hela tiden. Ibland snabbt och ibland långsamt. Det verkar dumt att låsa in sig i en strategi som kanske funkar idag, för att sedan förlora pengar när strategin slutar funka. Protean är faktiskt precis det: mångsidig, med förmåga att ändra sig.

Hur tror du att marknaden kommer att vara framåt och hur kommer detta påverka er strategi?

Vi har ingen specifik syn på marknaden, utan är istället övertygade om att med tillräckligt mycket nyfikenhet och hårt jobb kan du alltid hitta möjligheter till god riskjusterad avkastning. Speciellt om du är en mindre fond. Med det sagt så noterar vi att det finns en hel del utmaningar därute: geopolitisk oro, stigande inflation och höga värderingar på sina håll, vilket i sin tur har medfört stora rörelser i många aktiekurser. Vår förhoppning är att detta innebär goda möjligheter för oss att utnyttja vår erfarenhet och litenhet för att skapa avkastning i fonden oavsett om marknaden går upp eller ner sidledes.

Tack för pratstunden Pontus och jag önskar dig och Carl ett stort lycka till!

Min kollega Alexander har även satt sig ner med Pontus och Carl för en lite längre intervju, denna inspelning finner du här.

Protean Select, som är månadshandlad fond, har sin första bryttid är nu på fredag 22/4 kl 11.00 och beräknas lanseras den 2/5.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer