Hoppa till huvudinnehållet

Rapportfloden har rämnat – håll koll på det här

Startskottet för rapportfloden gick tidigare än väntat i och med Volvos smysgstart. Men vilket startskott sedan. Här är höjdpunkterna, förväntningarna och vad som är bra att hålla koll på i rapporterna för det tredje kvartalet.

Volvo släppte sin rapport i förtid och kom med ett riktigt utropstecken. Orderingången var högre än väntat, vilket paradoxalt nog ändå i sig var lite väntat eftersom det anades ett uppdämt köpbehov under föregående kvartals lägre aktivitet. Men framför allt var kostnadskontrollen positiv – Volvo är ett annat bolag nu än under exempelvis finanskrisen. Dessutom återinfördes guidningen framåt, vilket förstås är positivt.

Analytikerna har legat för lågt

Vi kan vänta oss högre vinster än vad analytikerna trott, men förstås sämre än motsvarande kvartal förra året. Men förväntningarna på det här kvartalet har helt enkelt legat för lågt, vilket mängden omvända vinstvarningar skvallrar om.

De kommer från flera olika sektorer, vilket visar att förväntningarna på vinsterna ska upp på ett bredare plan. Men – och det här är viktigt – de omvända vinstvarningarna gör också att vi nu börjar pressa upp förväntningarna på rapporterna, vilket syns i kurserna.

Därför är det inte säkert att vi ska vänta oss stora kursrörelser uppåt bara för att en rapport kommer in bättre än väntat. Vi ska också vara medvetna om att den starkare kronan kommer att påverka exportbolagen negativt.

Kostnaderna räddar sista raden

Man bör titta noga efter vad det är som drar vinsten. Förmodligen kommer det i de allra flesta fall inte främst handla om ökad försäljning, utan att bolagen under corona blivit bättre på att hålla i kostnader. Det är bra, då kan marginalerna öka till en nivå som kanske kan behållas även framöver.

Men det kommer också göra att vi behöver se prognoser om att försäljningen och tillväxten så småningom drar igång. Cykliskt har ju gått väldigt bra den senaste tiden, vilket gör att mycket blir inprisat. Då kommer man vilja se guidningar om att verkstad exempelvis är igång på alla cylindrar igen.

Vad sägs i vd-orden?

Som alltid kommer fokus vara på de framåtblickande faktorerna. Vi vet att kostnaderna är en viktig faktor för verkstad i det här kvartalet, att bolagen har hållit i dem. Nu kommer marknaden vilja se framåtandra och prognoser om ökad tillväxt framåt i vd-orden.

Vad gäller bank är ju det en sektor som inte hängt med i uppgången. Mycket talar emot bank just nu, låga räntor, penningtvätten, ökad konkurrens, och att det väntas saftiga utdelningar nästa år har aktiemarknaden inte tagit fasta på. I rapporterna kommer fokus dessvärre även i detta kvartal ligga på kreditförlusterna. De lär inte vara lika stora som i föregående kvartal, då de också skiljde sig mycket åt storleksmässigt bankerna emellan, men ändå så pass betydande att de inverkar på resultatet.

Jag tror ändå att det finns utrymme för bankerna att överraska, eftersom kurserna tagit så mycket stryk.

Bolag jag tittar extra på

Ericsson är alltid intressant, och särskilt nu när vi i realtid följer bolagets kamp i 5G-kriget. Här är marginalerna alltid en nyckelfaktor, och de är intressanta att följa även nu.

Sandvik skulle ju ha varit först ut och är intressant bara av den anledningen, men nu hann Volvo före. Cykliskt överlag kommer ju att vara det, det går inte att säga något annat. Jag är som sagt inte säker på att marknaden tagit fasta på kronförstärkningen, som bör kunna ha visst genomslag det här kvartalet, även om det kanske blir ännu mer framöver.

Handelsbankens rapport ser jag fram emot, och hoppas att vi då får veta mer om den kommande omstruktureringen. Handelsbanken har köpts på bred front den senaste månaden av Nordnets kunder, spararna tror på Carina Åkerstams strategi för att få bukt med kostnaderna.

Spararfavoriten Evolution Gaming blir också intressant, här finns ju höga förväntningar på lanseringen i USA.

Sektorer jag tittar på

Jag tycker alltid att bank är intressant, men kanske särskilt nu när sektorn inte hängt med i uppgången. Dels vad rapporterna förstås säger om de enskilda bolagen som ju som sagts har köpts av privatsparare i hög utsträckning, men också vad enskilda nyckeltal säger om marknaden generellt. Nivån på kreditförluster kan signalera något om läget där ute, samtidigt som bolånemarginaler alltid är intressanta för bolåntagare.

Corona har ju gjort att den digitala omställningen för retail har accelererat. I H&M:s rapport såg vi ju hur online växer snabbt. Det gör att jag ser fram emot att läsa rapporterna från börsens e-handlare.

Vad tror du om rapporterna för tredje kvartalet? Överraskningar? Besvikelser?

Läs gärna artiklar i SvD och Affärsvärlden där jag pratar rapporter.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer