Hoppa till huvudinnehållet

Ta nästa steg – 5 konkreta tips för att lyckas på börsen

Att spara i aktier och fonder har historiskt sett varit väldigt framgångsrikt. Genom att investera i företag som erbjuder tjänster och produkter som vi använder skapar du förutsättningar för en god framtida avkastning på dina pengar. Vi på Nordnet ger dig de bästa tipsen för att lyckas.

Långsiktigt sparande ger dig möjligheter att uppnå mål, drömmar och en ekonomiskt tryggare framtid. Om du planerar att göra långsiktiga investeringar, i minst fem år eller längre, så är börsen platsen att föredra. Både den svenska börsen och de globala börserna har med facit i hand haft väldigt god avkastning trots perioder av turbulens och nedgångar.

Kom igång med ditt månadssparande, bli kund kostnadsfritt.

1. Välj den kontoform som är rätt för dig

Det finns idag några olika kontoformer att välja mellan, med lite olika regler för exempelvis deklaration och skatt. Investeringssparkonto, ISK, är den populäraste kontoformen och lämpar sig väl för att spara i svenska aktier och fonder. Fördelen med ISK är att du får en låg schablonskatt på ditt kontovärde, tillskillnad mot 30 procent i vinstskatt om du har ett traditionellt depåkonto.

Kapitalförsäkring, KF, är också bra och innehåller likvärdig skattenivå som ISK. En KF passar framförallt dig som vill köpa utländska aktier. Då alla länder har egna skattesatser så hjälper banken till att hämta tillbaka utdelningsskatt som du betalar. Fördelen med en KF är också att du själv kan bestämma vem som ska ärva ditt konto vilket gör kontoformen utmärkt för sparande till pension eller barn.

2. Fonder – det enkla alternativet

Fonder är ett bra alternativ att börja med om du tycker att aktier känns svårt. Enkelt förklarat är en fond ”en påse tillgångar” som är förpackade till en produkt, i regel mellan ett tjugotal till flera hundra olika aktier i en och samma fond. Fonder gör sparandet enkelt, men samtidigt är vårt tips att läsa på innan om de fonder som du tänkt köpa. Se också till att sprida riskerna. Vårt tips är att köpa en handfull fonder med lite olika branscher och inriktningar.

Sist men inte minst, kolla avgiften. Tänk på att fonder har en förvaltningsavgift på mellan 0 till flera procent som dras ifrån ditt fondsparande. Är avgiften hög så bör du överväga om det verkligen är värt det. Lägre avgift innebär som bekant att mer av dina pengar också blir kvar och kan växa.

Kom igång med ditt månadssparande, bli kund kostnadsfritt.

3. Börja månadsspara idag

Att månadsspara är enkelt eftersom du kan anpassa sparandet efter hur mycket av din lön som du kan avvara varje månad. Börsen brukar både stiga och falla från tid till annan och fördelen med att du köper varje månad är att du även investerar vid tillfällen då börsen uppfattas som billigare. Det här gör att du också parerar börsens svängningar och får en jämnare avkastning över tid.

4. Ha en långsiktig plan

Nyckeln till ett framgångsrikt månadssparande ligger i långsiktigheten. På kortare sikt kan börsen svänga kraftigt och skapa osäkerhet på marknaden, det är bara att titta på de senaste kriserna. Men har man haft is i magen har det i regel lönat sig eftersom börsen alltid återhämtat sig. Så placera klokt, ha tålamod och tänk långsiktigt i alla beslut som rör ditt sparkapital.

5. Inspireras och håll dig uppdaterad

Delad glädje är dubbel glädje brukar det heta. Aktie- och fondsparande är inget undantag, och blir ännu roligare om du har någon att dela dina upplevelser med. Så varför inte utmana vännen, arbetskollegan eller partnern för att diskutera aktier? Ett annat tips är att gå med i olika nätverk, exempelvis vårt sociala nätverk Shareville, för att hitta likasinnade.

Svårare än så här behöver det inte vara. Nu ligger bollen hos dig – Kom igång med ditt månadssparande, bli kund kostnadsfritt.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer