Hoppa till huvudinnehållet

Fler vinstvarningar lär vara att vänta

I veckan har både Husqvarna och sedan Traton vinstvarnat. Jag tror att fler vinstvarningar tyvärr kan vara att vänta. Frågan är om marknaden kan se problemen som tillfälliga och bortse från dem i nästa rapportperiod.

Komponentbristen har varit verklighet under lång tid, frågan har snarare varit hur länge problemen kvarstår och om de intensifieras under kommande kvartal. Så verkar det dessvärre ha blivit. Vilka bolag som har störst problem är svårt att säga eftersom det är svårt att veta hur enskilda bolag lyckats hantera och planera för komponentbristen. I förra rapportperioden kunde vi se att hanteringen hittills varit rätt olika, beroende på hur väl bolaget kunnat förutse den.

Ett annat problem är priser på råvaror och frakt som stuckit iväg ordentligt, vilket lär pressa marginalerna i flera bolag. Här blir det intressant att se hur väl man lyckats föra över dessa högre kostnader vidare till kund.

Och så har vi ju problemen i Kina, som är en viktig exportmarknad för flera av våra största verkstadsbolag, så som Atlas Copco, SKF, Alfa Laval etc. I Kina finns en oro för tillväxten i ekonomin, inte bara som en följd av de Evergrandeproblem som nu är i ropet, utan exempelvis också spridningen av deltaviruset och nedstängningar till följd av det.

Som investerare bör man vara medveten om att börsen gått väldigt bra och att de här stora bolagen utvecklats extremt väl det senaste året. Med en så hög ribba blir ju också fallhöjden högre. Å andra sidan kan ju det här handla om problem och flaskhalsar som marknaden skulle kunna bortse ifrån, om man tolkar dem som kortsiktiga. Men om man gör det eller inte, det återstår att se.

Pratar också om detta i tidningen Privata Affärer.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer