Hoppa till huvudinnehållet

Vi firar Flytträttens dag!

Idag söndag den 27 september firas Tjänstepensionens dag runt om i landet. En viktig dag att uppmärksamma, och dessutom ett tillfälle att fokusera extra på flytträttsfrågan. För andra året i rad firar vi därför Flytträttens dag!

Tjänstepensionen är en enormt viktig del av vår pension. Men den får inte riktigt den uppmärksamhet den förtjänar. Därför finns det all anledning att uppmärksamma denna pensionsdel lite extra en dag som denna.

Inom tjänstepensionen så väljer vi på Nordnet att för andra året i rad zooma in på en särskild fråga, och den handlar om flytträtten. Flytträtten handlar om rätten att själv bestämma var pensionen ska placeras. Detta eftersom de flesta av oss nu har så kallade premiebestämda pensioner, vars utfall avgörs av avkastning och avgifter. Inom kollektivavtalen finns i princip alltid en del som är låst och som spararen inte själv kan placera.

Men inom kollektivavtalen råder generellt schyssta villkor, med låga avgifter. Därför är det den individuella tjänstepensionen – den som är utanför kollektivavtalen – som vår kamp för bättre flyttvillkor riktats in på. Här råder inte sällan höga rörliga och fasta avgifter för själva “försäkringsskalet”. Faktiskt betalar spararna 2,6 miljarder kronor per år i skalavgifter inom depå- och fondförsäkring inom den individuella tjänstepensionen.

Fredrik Ekblom, Frida Bratt och Johan Tidestad i samband med ett möte med Finansdepartementet om flytträtten.

Men historiska förändringar är glädjande nog på väg, och de bör innebära att dessa skalavgifter blir betydligt lägre framöver.

Tidigare har pensionsbolag kunnat ta ut en procentandel av det belopp som ska flyttas i avgift. Men i april 2021 kommer regeringens förslag på ett maxtak för flyttavgift att införas, vilket kommer innebära att en flytt kommer kosta omkring motsvarande 600 kronor.

Det är en enorm seger för alla sparare! Vi är stolta över att ha drivit frågan om maxtak för flytt, och att frågan nu gått i mål, vilket kommer att resultera i verklig förändring för spararna.

Mer finns att göra. Bland annat bör samma villkor gälla för försäkringar tecknade före 2007 (de omfattas inte av den nya lagstiftningen), det bör införas en tidsgräns för hur lång tid en flytt får ta och så bör det införas en digital flyttrutin som alla bolag åtar sig att följa. Man bör också slopa kravet på underskift från före detta arbetsgivare, eftersom detta upplevs som krångligt.

Så mer finns att göra. Men det finns definitivt anledning att fira ett år som detta, när jättekliv har tagits inom flytträtten.

Grattis på Flytträttens dag!

Så här glada blev vi när det stod klart attt regeringens helt otillräckliga förslag röstats ned av riksdagen. På bild Martin Ringberg, Frida Bratt, Alexander Gustafsson och Johan Tidestad.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer