Hoppa till huvudinnehållet

USA och Kanada byter till en likviddag (T+1), vad innebär det för dig?

Likviddag är den dag som pengarna från en aktieaffär faktiskt krediteras eller debiteras från eller till ditt konto. De flesta börser och marknadsplatser tillämpar idag två likviddagar (T+2) när du köper och säljer aktier, men i slutet av maj kommer börserna i USA och Kanada övergå till en likviddag (T+1).

Hur påverkar det här mig?

Det finns egentligen 3 tillfällen då du bör vara extra vaksam på likviddagar för att undvika eventuell ränta.

  1. Om du sålt aktier eller andra börshandlade produkter och vill göra uttag på beloppet.

Eftersom pengarna från försäljningen inte levererats än så innebär ett uttag av pengarna innan likviddagen att Nordnet lånar dig pengar för uttaget – ett sådant lån är räntebärande. Observera att uttag även innefattar interna överföringar inom Nordnet. För att undvika att debiteras ränta så kan du vänta med uttaget till likviddagen (en eller två bankdagar beroende på marknaden).

  1. Om du sålt aktier, ETF:er eller andra börshandlade produkter och vill använda den försäljningslikviden för att köpa fonder.

Fonder handlas inte över börsen (undantaget är just börshandlade fonder, så kallade ETFer) och därför har fondköp eller fondförsäljningar inte några likviddagar. Skulle du sälja aktier för att köpa fonder så dras pengarna för fondköpet redan på affärsdagen. För att undvika räntekostnader lönar det sig för dig att vänta tills aktiehandeln har avvecklats innan du gör ett fonduppdrag. Om du till exempel sålde en finländsk aktie på måndag kan du placera ett fondköpsuppdrag på onsdag.

  1. Om du sålt aktier på marknadsplatser i Finland och/eller Europa och vill använda den försäljningslikviden för att köpa aktier i USA och/eller Kanada

När USA och Kanada byter till T+1 i slutet på maj och Europa har kvar T+2 så kommer likviddagarna inte längre ta ut varandra om du säljer på ena marknadsplatsen för att köpa på den andra. För att undvika att bli debiterad ränta behöver du vänta en bankdag efter försäljning av finska och europeiska aktier om du tänker använda försäljningslikviden till att köpa amerikanska och kanadensiska aktier.

Vad betyder T+0, T+1, T+2?

Det är branschspråk där:

T+0 = Trade + noll dagar (När vi pratar likviddagar så betyder det att det saknas likviddag eller att likdviddagen är densamma som affärsdagen)
T+1= Trade + 1 dag (När vi pratar likviddagar så betyder det att pengar och aktier levereras 1 bankdag efter trade).
T+2= Trade + 2 dagar (När vi pratar likviddagar så betyder det att pengar och aktier levereras 2 bankdagar efter trade).

Hur kan jag veta vad likviddagen för min trade är?

Vill du extrakolla vilken likviddag som gäller så står detta angivet på notan som du hittar i dina transaktioner. Observera att notan efter en trade skapas under natten.

När görs bytet?

Marknadsplatserna i USA byter den 28 maj 2024, och de Kanadensiska marknaderna byter den 27 maj 2024.

Mer information om detta hittar du i vår FAQ.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm