Hoppa till huvudinnehållet

Skyhöga premier ger risk för dubbelsmäll

Investmentbolagen har länge varit en bra grund i många sparares portföljer, men premierna är extremt höga på sina håll. Insikten om det är vad som tycks ha fått flera av investmentbolagsaktierna att falla de senaste dagarna. Jag tycker man ska tänka till mycket noga innan man går in i ett investmentbolag med hög premie.

Diskussionen om investmentbolagens höga premier och krympande rabatter har pågått ett tag. En viktig motivering till köp i investmentbolag är ju just rabatten. Nu finns det bara rabatt i ett fåtal investmentbolag kvar, däribland alltid lika populära Investor. Men kan vi vara på väg mot ett läge där Investor handlas till premie? Vad som händer med premierna och rabatterna beror mycket på det allmänna börshumöret. Fortsätter riskaptiten och suget efter onoterat kommer onoterade delar att fortsatt vara högt värderade, och det talar för fortsatt lägre rabatter/högre premier. Annat som brukar motivera rabatter är att man som investerare får ett antal aktier “på köpet” bortsett från de man själv vill ha exponering mot. Men i ett läge med hög riskaptit kanske det inte anses vara något problem. Fortsatt låga räntor talar för ett scenario med fortsatt höga premier.

Men vänder börshumöret kan utvecklingen för investmentbolag med skyhöga premier bli betydligt tristare. Har du köpt till hög premie finns risk för dubbelsmäll, om både premien samt priset på de underliggande aktierna faller.

Av den anledningen är det läge att tänka sig för både en och två gånger innan man köper något till hög premie. Särskilt svårmotiverade är köp i de bolag där en hög andel av portföljen är noterad och därmed enkelt kan kopieras.

Investmentbolag är dock fortfarande mycket bra som investeringsidé, med uppenbara fördelar. Du kan väldigt enkelt ta rygg på erfarna investerare till låg förvaltningsavgift (rörelsekostnad) och med god riskspridning.

De höga premierna är definitivt ett tecken i tiden, tillsammans med t ex SPAC:ar. Aldrig har vi varit mer villiga att kasta pengar efter profilerade investerare som vi hoppas ska skapa magi.

Premier/rabatter i investmentbolagen:

Bure: 31 % premie

Creades: 34 % premie

Havsfrun: 111 % premie

Industrivärden: 4 % premie

Investor: 7 % rabatt

Kinnevik: 41 % premie

Latour: 76 % premie

Linc: 56 % premie

Lundbergföretagen: 13 % premie

NAXS: 6 % rabatt

Spiltan: 11 % rabatt

Svolder: 23 % premie

Traction: 0 % rabatt/premie

VEF: 12 % premie

VNV Global: 17 % rabatt

Öresund: 9 % premie

Källa: Ibindex,

Hur resonerar du?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-08-11 12:09

Säljer inte, fyller på månadsvis oavsett för alltid. Jag hoppas det blir bättre lägen så jag får handla ännu billigare helt enkelt :))

Anonym
Anonym
2021-08-23 13:07

ja man kan ju kolla vad det är för investeringar bolaget och omman sen tror på fonden så är det samma sak. investor är ägare Wallenbergs företagen som kontrolleas på så sätt.
och det är nanse bättre att köpa en fastighets fond .än ett investmentbolag som äger fastigheterna.