Hoppa till huvudinnehållet

Så undviker du ekonomisk krasch vid skilsmässa

Oktober är den stora skilsmässomånaden, enligt statistik från SCB. Vi vet redan att det kan bli dyrt att skilja sig, så hur kan man då förebygga ekonomisk krasch innan skilsmässan? Om det pratade vi när jag gästade Nyhetsmorgon i veckan.

Varför oktober är skilsmässomånaden framför andra får relationsexperter diskutera. Min amatörgissning är att mångas tankar på separation kommer under ledigheter, som under sommarsemestern. Därefter funderar man ett tag och sedan ställs saker på sin spets när vardagen drar igång igen. I SCB:s statistik kan vi se att skilsmässa är vanligast bland par i 40-årsåldern och bland medelinkomsttagare. Min gissning är att många är just i 40-årsåldern när man precis kommit ur de mest intensiva småbarnsåren. Det är en period när man inte har så mycket tid att tänka på sig själv. När barnen blir lite äldre kanske man börjar fundera på vad det är man själv verkligen vill. Vad gäller medelinkomsttagare tror jag helt enkelt att det ekonomiska avbräcket kan bli väldigt mycket större för höginkomsttagare, som vant sig vid en viss levnadsstandard med två höga inkomster. Låginkomsttagare å ena sidan kanske inte ens har den ekonomiska möjligheten att separera.

För vi vet som sagt att separation kan vara dyrt, och det beror framför allt på bostadsmarknaden. Särskilt om det är barn med i bilden, som behöver egna rum och det i närområdet för att slippa byta förskola eller skola. Det finns några saker man kan göra för att förebygga en svår ekonomisk situation för den ena parten vid en separation.

Mina tips:

Prata pengar medan ni är gifta

Försök avdramatisera samtalet. Prata pengar behöver inte betyda att ni inte tror att förhållandet kommer att hålla. Se det som en försäkring. En sådan tecknar man ju inte för att man är övertygad om att en olycka kommer hända – utan bara utifall. Prata pengar är kanske inte det roligaste man kan göra när man är nykär, men visst vill ni kunna ha en relation där det mesta ändå kan diskuteras? Pratar ni pengar medan relationen är bra och bestämmer vad som gäller så kommer det underlätta längre fram.

Ta ekonomiska beslut tillsammans

Om man överlåter alla ekonomiska beslut till den ena parten hamnar den andra lätt i ett underläge.

Räkna igenom ekonomin

Hur kommer din ekonomi se ut vid en separation? Har du möjlighet att bo kvar eller vilka andra bostadsmöjligheter finns?

Ha ett eget sparande

Alla har inte möjligheter att ha ett eget sparande vid sidan av det gemensamma, men om det går kan dessa sparkronor bli avgörande för om du överhuvudtaget har möjlighet att separera eller inte. De kan gå till flyttkostnader eller till en insats till en ny bostad. Gör sparandet till enskild egendom, annars ingår det i bodelning. Är ni gifta delar ni lika på allt, och vill ni göra undantag, det vill säga göra något till enskild egendom, så gör ni det i ett äktenskapsförord. Ni måste båda skriva under ett äktenskapsförord, och det ska registreras hos Skatteverket. Ytterligare en anledning att prata pengar i ett tidigt skede.

Kompensera den som tar störst ansvar hemma

Den som tar störst ansvar hemma riskerar att halka efter lönemässigt, vilket kan påverka pensionen längre fram. Ett bra sätt att kompensera för detta är att sätta av extra i ett sparande för den som är hemma.

Koll på juridiken

Är ni inte gifta så ingår det ni införskaffat för gemensamt bruk i eventuell bodelning. Det betyder att lägenhet och bohag ska delas lika, om dessa är inhandlade för att användas gemensamt. Det gäller oavsett hur mycket pengar var och en har gått in med. Har den ena stått för hela köpet av bostaden så kan det därför vara läge att skriva samboavtal, som undantar bostaden från bodelning. Ett samboavtal är giltigt så snart ni båda skrivit under det. Sparande som inte är gemensamt ingår inte i bodelning vid samboskap.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Mary Mårtensson
Mary Mårtensson
2021-10-28 01:49

Ja, jag kan hålla med om att vissa så kallade Spell Casters är SCAM, eftersom jag har fallit offer för några veckor sedan för att jag var så angelägen om att få tillbaka min kärleksman Mårtensson, hur vet jag att någon kärleksförtrollare är bluff är detta; när du börjar kommunicera med dem på e-post eller telefon whatssap, och det finns inga bevis för att ditt arbete har utförts, vare sig genom att visa dig bilder av tvärsnitt vid deras tempel under kärleksstavningsproceduren eller du ber kärleksförtrollningen att berätta vad att göra i ditt hem, kärleksstavningsprocedur måste vara praktiskt att säga… Läs mer »