Hoppa till huvudinnehållet

Så positionerar sig spararna inför valet

Det är presidentval i USA och utgången tycks oviss. Så här positionerar sig Nordnets kunder inför rysaren.

Aktiviteten bland spararna under förra veckans nervösa handelsdagar var mycket stor. Hälften av alla affärer som gjorts i aktier och fonder den senaste veckan är sälj, hälften är köp.

Så här ligger de sparare som handlar börshandlade produkter med S&P500 som underliggande positionerade:

Andelen som tror på en fallande börs ligger på 64 procent, och det är ungefär samma nivå som i början av september, långt ifrån nivån på 79 procent i början av augusti. Andelen som tror på stigande börs är 36 procent, också det en högre siffra än i augusti. Men visst är det tydligt att fler tror på nedgång än på uppgång.

Tittar vi på vilka amerikanska aktier spararna har satsat på den senaste månaden, när Biden dragit iväg i opinionsmätningarna, ser vi att den kinesiska Teslautmanaren NIO, noterad på NYSE, är den mest nettoköpta aktien den senaste månaden. På bara en månad har antalet ägare av NIO via Nordnets plattform ökat med inte mindre än 50 %! Liksom Tesla är NIO en del av elbilshajpen och aktien är upp med över 650 procent i år och med över 40 procent på bara en månad.

Tesla och Apple fortsätter att köpas friskt trots nervositeten på börserna den senaste veckan. Apple rasade ju på sin rapport, som visserligen var i linje med förväntningarna men som visade ett tapp i Iphoneförsäljningen. Apple och Tesla är de i särklass mest ägda amerikanska aktierna, och spararna tycks se nedgångar som köptillfällen.

Teknikbolag dominerar

Annars dominerar teknikbolagen totalt bland de mest köpta amerikanska aktierna den senaste månaden. Dels har fokuset på teknikbolag förstås att göra med den accelererande digitaliseringsvågen i pandemins spår, och att låga räntor främjat tillväxtbolag, men man kan också spekulera i att teknikbolag inte skulle ”drabbas” lika hårt som andra sektorer vid en Biden-seger. Det vill säga; oljebolag, banker och läkemedel är bolag som nog hade gynnats av en Trump-seger eftersom Trump nog skulle fortsatt på avregleringslinjen i händelse av en seger. Å andra sidan drabbas ju även techbolag av en eventuell höjning av bolagsskatten.

Störst ökning i antalet ägare efter NIO har spelutvecklaren Gravity. Här har antalet ägare via Nordnets plattform ökat med 25 %.

Spararna säljer amerikanska flyg- och resebolag, vilket givetvis har med nya virusspridning att göra.

Mest köpta bland Nordnets kunder senaste månaden:

 1. NIO
 2. Tesla
 3. Apple
 4. AT&T
 5. Advances Micro Devices
 6. GRAVITY Co
 7. Pfizer
 8. Alibaba Group
 9. Microsoft
 10. Sea Limited
 11. Intel
 12. Palantir Technologies
 13. Unity Software
 14. Plug Power
 15. Summit Wireless Technologies
 16. Amazon.com
 17. Johnson & Johnson
 18. AbbVie
 19. Coca Cola
 20. Realty income Corp

Mest sålda bland Nordnets kunder senaste månaden:

 1. Delta Air Lines
 2. Norwegian Cruise Line Holdings
 3. Alphabet
 4. Royal Caribbean Cruises
 5. Beyond Meat
 6. Alteryx
 7. Evofem Biosciences
 8. Starbucks
 9. Luckin Coffee
 10. Spotify
 11. Micron Technology
 12. Plantronics
 13. T2 Biosystems
 14. Eldorado Gold
 15. Cyclerion Therapeutics
 16. Boeing
 17. Southwest Airlines
 18. Velodyne Lidar
 19. Ford Motor
 20. Tonix Pharmaceuticals

Mest ägda amerikanska aktierna bland Nordnets kunder:

 1. Apple
 2. Tesla
 3. Microsoft
 4. Amazon
 5. Coca Cola
 6. Teva
 7. Walt Disney
 8. Facebook
 9. Nvidia
 10. At&T
 11. Advanced Micro Devices
 12. Berkshire Hathaway
 13. NIO
 14. Alibaba
 15. Alphabet
 16. Johnson & Johnson
 17. Sea Limited
 18. Nikola
 19. Intel
 20. Pfizer

Förstås är det ny virusspridning som sätter sin prägel på marknaden och på spararnas val i hög utsträckning, men ett val där utgången kan bli oviss och det kan ta tid innan vi får en vinnare gör det hela till en rysare.

Börsen har uppskattat Trumps skattesänkningar och avregleringar, och därför trodde åtminstone jag att vi skulle kunna få se vinsthemtagningar om Biden står som segrare. Men bara under en kort period. På lång sikt gynnas marknaderna av normaliserade handelsrelationer, som väntas med Biden vid rodret.

Men nu har marknaden nog dessutom accepterat en Biden-seger, och dessutom nu rentav föredrar en klar och tydlig sådan. Om demokraterna även får senaten ökar chanserna att lotsa igenom ett stimulanspaket på ett smidigt sätt.

Stimulanser, både finans- och penningpolitiska, är nog det viktigaste för börsen framöver. Oavsett vem som är president.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-11-02 22:02

Mycket intressant!