Hoppa till huvudinnehållet

Regeringskrisen – så påverkas ekonomin

(Uppdaterad) Regeringskrisens påverkan på börsen är begränsad. Men på lång sikt kan den politiska osäkerheten göra det svårare att fatta beslut både för ekonomin i stort och för den enskilde och hennes plånbok.

Börsen gillar generellt sett inte politisk osäkerhet, brukar det konstateras. Men numera det är många andra faktorer som påverkar aktiemarknaden mycket mer än den svenska regeringens politik, oavsett färg. Centralbankerna är numera de som nästan helt styr humöret, och det är en tendens vi sett under ett antal år. Den amerikanska centralbankens agerande påverkar faktiskt den svenska börsen mer snarare än den svenska. Det är den amerikanska centralbankens signaler om en tidigarelagd räntehöjning som ligger bakom det lite dystrare stämningsläget just nu, till exempel.Fed meddelade som bekant i förra veckan att en första räntehöjning ser ut att bli 2023 iställer för 2024. Osäkerheten är dock fortfarande stor, och framför allt är det en nedtrappning av Feds stora stödköp av obligationer som ligger närmare i tid.

På kort sikt är alltså effekterna av en regeringskris på börsen alltså begränsade. På lång sikt däremot, så kan det faktum att själva regeringsbildandet under flera år nu varit mycket osäkert, vara negativt för ekonomin i stort. Det finns inte riktigt tydliga politiska färdiga regeringsalternativ, vilket också kan försämra möjligheterna för stora strukturella reformer att genomföras.

Politisk oförutsägbarhet kan också påverka förutsägbarheten för privatekonomin för den enskilde. Hur blir det med nivån på A-kassan exempelvis? Höjningen har ju förlängts till 2022, men beroende på utfall i krisen kan det påverkas, även om de flesta krisstöd – särskilt de till företag – generellt lär rulla på. Krisstöden är en del av en överenskommelse mellan regeringen, C och L och bör därför rulla vidare. En fråga som hänger lite i luften är ju ränteavdraget, där alla partier är för en nedtrappning förutom Moderaterna. Uppskovsräntan har exempelvis slopats, men vi vet att det var en liberal eftergift som S fick göra i januariavtalet, liksom punkt 44 om marknadshyror – som regeringskrisen handlar om. På onsdagen

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer