Hoppa till huvudinnehållet

När kommer vändningen?

Förra veckan kunde vi se en tillfällig rekyl uppåt i börsmörkret. Men när är den definitiva vändningen egentligen här?

Stockholmsbörsens breda index steg kraftigt i tisdags, vilket fick en del att hoppas på att den stora vändningen kanske är här. Förväntningarna kom dock på skam redan dagen efter, på onsdagen. Så – när kommer då den “riktiga” vändningen?

Rekyler i en björnmarknad

Det är ett normalt börsmönster att det även i en nedgångsmarknad kommer toppar ibland. Korrektioner uppstår helt enkelt. Om -20 procent definierar en björnmarknad, vilket det ju gör enligt gängse definitioner, så kan korrektioner uppstå på +10 procent. Det är helt enkelt “börsen being börsen”. Minns att vi ju faktiskt var just där så sent som i juli. Så korrektioner kommer, och det kommer de fortsätta göra under hösten – som jag i övrigt tror kommer bli skakig. Och det mönstret lär fortsätta tills vi kan skönja någon form av vändning framför allt när det gäller energipriserna och inflationen. För så fort det händer kan centralbankerna börja fundera på att sluta strama åt. Men där är vi inte nu.

Hur lång är en nedgång?

Hur lång tid tar det då tills den här vändningen kommer? Det kan vi omöjligt veta. Min bästa gissning är att vi får en vändning i den reala ekonomin om kanske 1,5-3 år, och då vet vi ju att börsen ligger åtminstone 9 månader före. Men det här är en gissning. Tittar vi historiskt så har vi ju haft ett antal nedgångsfaser som varat riktigt länge. It-kraschen varade exempelvis i totalt nästan 3 år, med en nedgång om totalt -70 procent. Även under den nedgången fanns mindre uppåtrekyler. På 90-talet och fastighetskrisen hade vi en nedgångsfas som varade i mer än två år. Andra nedgångsfaser har varit betydligt kortare, som covidkraschen 2020. Jag upplever att den här nedgången inte alls på samma sätt är panikartad eller “botten ur”. Istället är det en långsam och utdragen (mer plågsam?) nedgång.

Håll i, håll ut

Hur som helst är varje uppåtrekyl en påminnelse om vikten av att hålla i sparandet. För viktiga uppgångsdagar kommer ofta i nära anslutning till kraftiga nedgångar. Och går du miste om uppgångarna kan det få stor betydelse för den långsiktiga avkastningen. Och någon gång kommer den stora vändningen, tids nog. Och ofta märker du den kanske inte ens förrän rätt långt efteråt. Se där, ytterligare ett argument för att hålla i och hålla ut med månadssparandet.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-10-11 14:09

Med sunt förnuft tänker jag att om man säljer på en ok nivå och går in när det börjar vända om 1,5-3 år så slipper man förlora nästan allt kapital bara för att det är bra att spara sig ur bottennivåerna. Det känns som om detta rådet är det enda alla banker ger för att inte förlora sina sparares kapital helt och hållet. Varför förlora 50 % av värdet om man kan sälja nu och gå in på en nivå som är 50% lägre än den är nu då blir ju rekylen desto större för de pengar man går in… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-10-13 07:14

Fast konsensus är inte att nedgången på börsen kommer att vara i flera år. Bästa sättet att förlora eget kapitalmär att sälja när marknaderna är stressade och sedan återköpa när ekonomi är i ett normalläge. Då har börsen redan ökat kraftigt i värde. Det statistiskt bästa är snarare att fortsätta köpa kontinuerligt. När alla skriker att det är kaos och panik, då uppstår ofta de bästa köplägena.

Anonym
Anonym
2022-10-07 20:31

Det känns inte som någon kioskvältande analys även om den förmodligen är ganska korrekt.
Man söker ju lite mer substans och inte bara att vi ska fortsätta och spara ….

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm