Hoppa till huvudinnehållet

Luften ur heta norska listan

Under 2020 var Euronext Growth Oslo, tidigare Merkur Markets, hetare än hetast. Man talade om tech-hub, snabbspår till börsen och aptiten från investerare var hög. Nu är tiderna definitivt annorlunda och nackdelen med “snabbspår” till att bli noterad visar sig. Många svenska sparare har fått se norska förhoppningsbolag i portföljen falla kraftigt.

Den som investerade 100 kronor likaviktat i alla aktier på Euronext Growth Oslo, tidigare Merkur Markets, i början av 2021 hade vid årets slut sett värdet på pengarna minska med -16 procent. Det visar en uträkning som tidningen Finansavisen gjort. Sju av tio aktier på listan har gett negativ avkastning det senaste året. Utvecklingen kan jämföras med Oslo Börs som är upp med 22 procent. Samma jämförelse kan ju göras mellan First North och Stockholmsbörsen, där First North 25 – det vill säga de 25 mest omsatta aktierna på listan – var ned med över -20 procent på ett år.

Så medan huvudlistorna i både Sverige och Norge hade ett fenomenalt bra börsår 2021 så gick det betydligt sämre för investerare på de mindre listorna med fokus på tillväxtbolag. Den aktie som gått sämst på Euronext Growth, Hydrogen Pro, har på ett år tappat 82 procent av värdet. Everfuel är ned med 72 procent.

Anledningen till att Euronext Growth Oslo är värd att uppmärksamma är att det ju är en lista som profilerats som hub för tillväxtbolag, som också har flockats dit. Många investerare har förstår fått upp ögonen för bolagen på Euronext Growth, även i Sverige.

Populäraste aktierna på Euronext Growth Oslo bland Nordnets svenska kunder:

Utveckling på 12 månader (20 januari) om inte annat anges inom parentes

Zaptec: -2 %

Aker Offshore: -67 %

Akobo Minerals: -25 % (på 3 mån, listades under 2021)

Hynion: -43 % (på 6 mån, listades under 2021)

Hexagon Purus: – 73 %

Csam Health Group: -21 %

Hydrogen Pro: -76 %

Everfuel: – 77 %

Aker Clean Hydrogen: – 29 % (på 6 mån, listades under 2021)

Flyr: -60 % (på 6 mån, listades under 2021)

Det är ingen rolig läsning. Hydrogen Pro, vars värde sett på ett år raderats ut till 80 procent, kommer femma på listan. Zaptec ägs dock av överlägset flest svenskar, och den aktien tillhör ju inte dem som gått sämst.

Mest populära aktier på Euronext Growth Oslo bland alla Nordnets kunder:

Quantafuel

Aker Offshore Wind

Zaptec

Flyr

Hexagon Purus

Vow Green Metals

Everfuel

Nordic Unmanned:

Aker Clean Hydrogen

Norse Atlantic

Snabbspår för att listas

Listan är på ett sätt jämförbar med First North, men kraven för att komma in på Euronext Growth är lägre. Bland annat eftersom den listan inte lyder under EU-gemensamma regler. Det är därför listan lite elakt ibland har kallat för cowboy-listan, eftersom risken är att bolag av lägre kvalitet välkomnas.

För att listas på Euronext Growth Oslo har det inte krävts något prospekt i den mening vi känner det, och det är allmänt lägre krav på ägarspridning med mera. Tanken är ju att vara en språngbräda in till börsen, ett snabbspår, och det säger sig självt att då hinner man inte göra samma genomlysning av bolaget som görs på huvudlistorna. Då kan slaget bli hårt mot sparare som hoppat på en del förhoppningsbolag.

Så länge riskviljan är hög, och den var skyhög i början av förra året, så syns kanske inte hålen i osten. Men när inflation och förväntningar på höga räntor gör att lönsamhet prioriteras och investerare vill ha vinster som går att ta på här och nu – och inte möjligen om 5-10 år – så blir slaget hårt mot vissa förhoppningsbolag på listor som Euronext Growth Oslo.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm