Hoppa till huvudinnehållet

Klart! En flytt ska max kosta 600 kronor

Regeringen står fast vid förslaget om ett maxtak på motsvarande 600 kr vid flytt av fondförsäkring. Detta enligt lagrådsremissen som nu är klar. Ett mycket bra besked för alla sparare!

Regeringen har alltså inte har låtit sig påverkas av flera pensionsjättars svartmålning av ett avgiftstak och vad ett sådant skulle innebära. Det har också gjorts försök från några aktörer att försena arbetet, genom att hänvisa till pandemin. Istället står man fast vid promemorians förslag om ett avgiftstak på motsvarande 600 kronor för flytt av fond- och depåförsäkringar, precis som vi på Nordnet trodde och hoppades på. Ett glädjande besked!

Vi har en lagstadgad flytträtt, först med ett avgiftstak kommer den att fungera. Och först då blir det möjligt för sparare som idag är inlåsta i fond- och depåförsäkringar med höga skalavgifter att till en rimlig kostnad skaffa sig bättre villkor.

Införandet blir något senare än planerat, i april 2021 istället för vid årsskiftet. Vi hade hoppats på årsskiftet, men samtidigt får man sätta detta i perspektiv. Flytträtten och avgifterna kring den är en fråga som stött och blötts i åratal. Nu äntligen kommer åtgärder införas så att flytträtten också kommer att fungera i praktiken.

Sedan önskar jag dock några tillkommande åtgärder för att minska krånglet vid flyttar, som jag hör att många sparare upplever och är frustrerade över. Det skulle behövas en tidsgräns för hur lång tid en flytt får ta, på max 2 månader. En annan åtgärd vore att initiera en digital flyttrutin som alla bolag förbinder sig till att följa, samt avskaffa krav på underskrift från före detta arbetsgivare. Det var inte väntat att försäkringar tecknade före 2007 skulle omfattas av lagrådsremissen, men Finansinspektionen tittar på frågan och förhoppningen kvarstår från min sida att vi även där kan få till schysstare flyttvillkor så småningom.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-12 06:32

Varför är äldre försäkringar undantagna?/Thomas

Anonym
Anonym
2020-09-11 16:33

Håller med alla o också avseende arbetsgivare

Anonym
Anonym
2020-09-11 16:06

Bra, men att avskaffa kravet på underskrift från före detta arbetsgivare vore det viktigaste.
Skulle önska att Nordnet ville ta emot min gamla KAP-KL också. 🙂

Anonym
Anonym
2020-09-11 13:01

Äntligen, men kravet på underskrift från arbetsgivare är fortfarande ett större problem och jag har t.ex. försökt övertala min f.d. arbetsgivare att jag vill flytta till Nordnet, men de vägrar utan att veta varför, eller kunna ge en förklaring. Ni och deras fondbolag har godkänt, men jag får ingen underskrift. De har ett mycket begränsat och dåligt fondbolag som gör att jag förlorar pengar då nästan alla deras (få) fonder (aktier ej möjligt) är dåliga presterare, utom 2-3 högriskfonder som svängt mycket osv. Nu har jag tvingats ta utbetalning för att få över medel till er, då jag är +55.… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm