Hoppa till huvudinnehållet

ISK 10 år: Hälften sparar på ISK – pensionsspar vanligast

Hela 49 procent svarar ja på frågan om de sparar på investeringssparkonto, ISK, i en ny undersökning från Yougov som Nordnet låtit göra. Vanligast är att använda ISK för att spara till pensionen, ökad trygghet, bostad eller barn/barnbarn.

Det är alltså hälften i undersökningen, som är gjord bland ett respresentativt urval av den svenska befolkningen, som svarar att de sparar på ISK. Det är en otroligt hög siffra. 5 % svarar att de inte vet och 46 % svarar nej.

Det är siffror som talar sitt tydliga språk. ISK är en folksparform, som används av alla typer av sparare. Realtid skriver om undersökningen här.

ISK fyller tio år

I år fyller ISK 10 år, vilket vi på Nordnet förstås vill uppmärksamma. Denna sparform som blivit folklig och sänkt trösklarna för så många att komma igång. Lagom till tioårsfirandet har dock Mikael Damberg utlovat höjd skatt för “de rika”. Vad det innebär vet vi inte. Vad vi vet är att ISK står i skottgluggen, och att tak på ISK finns i den “verktygslåda” som Mikael Damberg nämner.

Det är mot den bakgrunden resultaten från undersökningen ska ses.

Vi kan i undersökningen se att många unga sparar på ISK. I åldersgruppen 18-29 år respektive 30-39 år svarar 59 procent att de har ett sparande på ISK. Fortfarande ser vi vissa skillnader bland män och kvinnor. Sex av tio män men fyra av tio kvinnor har ett sparande på ISK. Här finns ännu mer att göra. Men istället för att försämra sparvillkoren för alla bör diskussionen givetvis handla om hur fler kvinnor kan inkluderas och ha ett eget sparande. 

Pension och ökad trygghet

Man kan också fråga sig vad sparare på ISK egentligen sparar till. Här uppger hela 52 % att de sparar till pensionen och 47 procent svarar att de sparar till ökad trygghet (respondenterna har kunnat ange flera svarsalternativ). 17 % sparar till bostad och 15 % till barn eller barnbarn. Pension, trygghet, bostad och barn är alltså de fyra vanligaste syftena med sparandet på ISK.

Det visar med all tydlighet att talet om försämrade villkor på ISK skulle vara att rikta udden mot ”de rika” är verklighetsfrånvänt. Svenskarna hänvisades en gång i tiden, 2016, till ISK när avdragsrätten för privat pensionssparande slopades. Det ser vi resultatet av nu. Svenskarna omfamnade ISK och la sitt pensions- och barnsparande där. Mot bakgrund av det är den ilska som talet om tak på ISK väcker fullt förståelig.

ISK är en populär sparform hos väldigt, väldigt många svenskar. Den är omtyckt för sin enkelhet och frånvaron av krångel. ISK har under sina tio år sänkt trösklarna för fler att ta del av den avkastning som börsen kan ge. Det måste ju ofrånkomligen ses som något positivt, och något som faktiskt kan minska klyftor. Jag hoppas att vi får fira ISK, som vi känner sparformen och dess villkor idag, i många år till.

Använder du ISK? Vad sparar du till och vad har sparformen betytt för dig under dessa tio år?

/Frida

Om undersökningen: Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 15-17 december 2021 har sammanlagt 1012 intervjuer via internet genomförts med ett representativt urval av den svenska befolkningen avseende kön, ålder och region.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-12-21 20:48

Har man varit sparsamt under sitt liv är en beloppsgräns på 1 million för att undgå beskattning ett hån och en provokation. I Sverige ska man inte spara, man ska konsumera och helst sätter sig i skuld. För Socialdemokrater är folk som spar otäcka nästan brottsliga personer. Alla vanliga löntagare i Sverige kan spara mera än en million, om de vill. I Sverige får den som lånar pengar indirekta skattesubventioner, den som spar blir extra beskattat, helt sjukt. Pengar som finns på ISK beskattas redan, oavsett uppkommen vinst eller förlust. Dessutom är insatta sparpengar redan beskattade pengar.

Anonym
Anonym
2021-12-21 12:48

Rika enligt sosse kommunister, är alla som har något,dvs dom som har 10 och gör av med 9, medan dom som har 10 och gör av med 11, är tillräckligt många för att utgöra väljare basen

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-12-21 20:49

helt rätt!

Anonym
Anonym
2021-12-21 11:24

Absolut ekonomisk trygghet och pensionsspar. 👍

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm