Hoppa till huvudinnehållet

Hur blir kronor miljoner?

Kan vem som helst bli miljonär? Den frågan får jag rätt ofta. Svaret är: ja! Om du gör smarta val och har tiden på din sida. Det var mitt budskap i nypremiären av inslaget “Kronor och miljoner” i Nyhetsmorgon i Tv4.

Idag var det premiär av “Kronor och miljoner” i TV4:s Nyhetsmorgon, en vinjett om privatekonomi och sparande i Sveriges mest sedda morgonprogram. Jag är glad och stolt över att som sparekonom på Nordnet få äran att medverka i detta med jämna mellanrum återkommande inslag! Bland mina viktigaste uppgifter är ju just att utbilda förklara och ge tips, och göra det på ett sätt så att “alla” – även den som egentligen kanske inte är intresserad – ska kunna hänga med. I bästa fall inspireras någon att ta tag i sin privatekonomi och sitt sparande.

Jag får som sagt ofta frågan om det går att som vanlig löntagare bli miljonär. Lika ofta hör jag att privatpersoner sparar – på sparkonto. Det är helt rätt, om det gäller bufferten. Men ni som läser den här bloggen vet ju att ska pengarna få chans att växa – då måste de placeras där de tillåts göra det!

I inslaget i Nyhetsmorgon idag visade jag en jämförelse mellan sparkontot och aktiefonder.

Så, om jag sätter in 1 000 kronor i månaden på ett sparkonto med noll procent i ränta så har jag efter 30 år 360 000 kronor.

Att jämföra med om vi istället placerar pengarna i en aktiefond med låg avgift. Vi vet ju inte hur börsen kommer att gå framöver, men vår bästa gissning kan vi göra utifrån hur det har sett ut historiskt. Och börsen har gett i snitt ungefär 8 procent per år i avkastning. Det är en prognos, men absolut ingen garanti, om hur det kommer att se ut framåt. Avgiften tänker vi oss är 0,2 procent – en indexfond helt enkelt. Efter 30 år har pengarna växt till 1,4 miljoner kronor!

Genom att visa på den skillnaden hoppas jag kunna få fler att rata slentriansparandet på sparkontot. Sparkontot är för buffert och annat kortsiktigt sparande. Bufferten bör prioriteras. Men när den finns – då är det dags att låta resperande pengar växa.

För det är ju först då vi kan dra nytta av ränta på ränta-effekten, som ju är nyckeln här. Har du inte läst min kollega Alexander Gustafsson, investeringscoach på Nordnet, utmärkta blogginlägg om ränta på ränta-effekten så gör det här.

Ränta på ränta-effekten är nyckeln. Den innebär, så som jag försökte uttrycka det på enklast möjliga sätt i Nyhetsmorgon, att du får (förhoppningsvis) viss avkastning år 1. Men år 2 får du inte bara avkastning på det du satt in, utan även på den tillväxt du haft. Tillväxt på tillväxten, alltså. Det blir till en snöbollseffekt som rullar snabbare ju längre tiden går.

Det är ränta på ränta-effekten som gör att även små belopp kan växa sig stora över tid.

Med detta hoppas jag att fler svenskar förstår värdet av att låta pengarna jobba

Så tack Tv4, som låter mig utbilda om ränta på ränta-effekten på bästa sändningstid!

Några fler tips jag gav:

  • Kortsiktiga pengar på sparkonto
  • Långsiktiga pengar på börsen
  • Nyttja ränta på ränta-effekten
  • Månadsspara för att sprida riskerna
  • Låt pengarna jobba ifred

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-16 12:55

Har du lyckats med att spara till 1 Msek på börsen?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-16 19:03

Tror du det själv. Skulle inte tro det. Hon är väll ganska ung. Antar att hon spara 5 000 i månaden. Ja då tar det några år. Plus att vi antar att hon har en bostadsrätt. Då fick hon lägga 30 % i kontant och låna resten. Så ja tror inte heller hon har 1 miljon än. Kanske 200 000 i aktier och fonder. Fast vi kommer inte få något svar.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-20 11:39

När hon sparat i 30 år så har hon garanterat 1 mkr men hela inslaget handlar om att vem som helst kan bli miljonär på börsen med en långsiktig plan.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-20 14:01

Sparar man 2777 kr varje månad på vanligt konto så har man 1 miljon på 30 år. De är väll inte alla som blir miljonär på börsen när man köper olika bolag i månadsspat. Det beror på vad man spara i också

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm