Hoppa till huvudinnehållet

Heta SPAC-fenomenet i Sverige – tänk på det här

Nu är den nya heta börstrenden här, i Sverige. Bure har meddelat att man noterar den första SPAC:en på Stockholmsbörsen. Fler lär följa. För investerare finns en hel del att tänka på.

Det talas om SPAC-bolag överallt. Fenomenet med SPAC-bolag är inte nytt, men återupptäckt. Onekligen ett tecken i tiden och ett symptom på en enorm riskaptit. Fler lär följa efter Bure.

Det finns en fördel med SPACar. En sådan är att privatsparare kan komma in tidigt i ett bolag som är i början av sin tillväxtresa, eftersom bolaget som köps av den så kallade ”initiativtagaren” till SPAC:en kommer in på börsen i ett tidigare skede än annars. Det skapar förstås möjligheter, för investerare som träffar rätt och satsar på rätt häst – det vill säga rätt initiativtagare, eller sponsor som det också kallas, som sedan lyckas med sin investering. Du måste verkligen ha förtroende för initiativtagaren, eftersom allt ligger i hens händer.

Men det finns uppenbara risker som investerare måste ha koll på.

En påse pengar

Man köper som sparare en pengapåse och lägger allt i händerna på initiativtagaren och att hen lyckas hitta ett bra investeringsobjekt. Själv kan du ju inte räkna på bolaget, eftersom det inte finns någon verksamhet att räkna på. Den i mitt tycke viktiga devisen ”förstå vad du köper” är knappast applicerbar.

Prisbubblor?

En risk med SPAC-bolaget är givetvis att det blåser upp bubblor som visar sig vara felprissättningar när investeringsobjektet sedan hittats. Därför måste man som sparare vara mycket noga med att läsa på det som går att läsa på om SPAC-bolaget – och absolut inte bara låta sig dras med i en allmän hajp utan att göra läxan.

Det kan också vara bra att ha i bakhuvudet att uppläggen på den amerikanska marknaden inte sällan har varit att initiativtagaren står för några procent av kapitalet men får en betydligt högre ägarandel vid köp av en verksamhet. Det finns alltså starka incitament för initiativtagaren att verkligen hitta en verksamhet inom den angivna tidsramen, och man får då hoppas att investeringsobjektet köps för att initiativtagaren verkligen tror på det och inte av andra skäl.

Populäraste amerikanska SPAC-bolagen bland Nordnets kunder

Churchill Capital Corp IV

Alussa Energy Acquisition Corp

Foley Trasimene Acquisition Corporation

Social Capital Hedosophia Holdings Corp

Apex Technology Acquisition Corporation

I nästan alla SPAC-bolag har den absoluta majoriteten av aktieägarna via Nordnets platform tillkommit efter årsskiftet. Churchill Capital Corp är populärt i en klass för sig, och sticker ut jämfört med de andra.

Kommer du köpa SPAC-bolag?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym C
Anonym C
2021-03-15 11:04

Det hade varit trevligt om artikeln också hade innehållit åtminstone en kortfattad förklaring av vad SPAC-bolag är för något… Eller är artikeln bara riktad till dem som redan är fullt insatta?

den fete
den fete
2021-03-15 12:30

ja det är intressant men det kräver at man sätter sig in i vad och hur bolaget skal tjäna och produsera.. man måste altså sätta sig in i vad företaget skall göra.

och det gör att visa ord bör granskas hårt särskilt ord som hållbart eller fosilfri .
konstiga ord utan koppling i verkligheten. ungefär som bitcion altså totalt konstlad verksamhet.
det finns möjligheter men man måste då vara teknisk och den verksamhet dom skall bedrivas. och konstigheter som el certifkats avgifter där man med olika medel försöker styra verksamheter för att få någon annan att stå för pengarna.