Hoppa till huvudinnehållet

Hausse, dippköp och IPO-yra: Så var sparåret 2021

2021 var det osannolika börsåret. Stimulansfesten fortsatte samtidigt som återstarten av ekonomierna kom igång – det var bäddat för fest. En rejäl yra blev det, med hög riskaptit bland spararna och ett rally i Stockholmsbörsens hemmakvarter – bank och verkstad. Men spararfavoriter, tillväxtraketer som började tappa fart, dem fortsatte man att hålla hårt i.

2021 kickstartade med en stark börs. Många bedömare var överens om att det nu var bank och verkstads tur att ta över taktpinnen från tillväxtraketer och pandemivinnare. Så blev det också. Spararna hittade god exponering via innehav i Sverigefonder, men bank förblev oattraktivt bland spararna under nästan hela året.

Så sparade Nordnets kunder

Antalet kunder hos Nordnet ökade under året med över 30 procent (siffror från november 2021). Året präglades generellt av hög aktivitet bland spararna. Fler sökte sig till börsen och fler valde att bli mer aktiva på. Under våren kunde vi se att den grupp kunder hos Nordnet som gör minst en affär per ökade med 80 procent jämfört med motsvarande period föregående år.

“Köpa dippen”

Mönstret att köpa dippen återkom under 2021 gång på gång – och ofta lönade det sig. Dipparna under större delen av 2021 blev helt enkelt aldrig särskilt djupa. Däremot var uppgången tidvis inte över hela linjen. I början av hösten 2021 gick det att konstatera att medan large- och midcap-bolag på Stockholmsbolagen stigit 30 procent, så hade faktiskt de 25 mest omsatta aktierna på First North fallit med 10 procent.

Investor

Vad var det då spararna handlade? Investor var spararnas aktie nummer ett under 2021. Aktien är den mest nettoköpta bland Nordnets svenska kunder i år. Bland kunder som äger över tio instrument, både fonder och aktier, hos Nordnet så äger 40 procent Investor. Aktien var den mest nettoköpta eller näst mest nettoköpta varje månad under hela 2021, vilket beror på att aktien ligger som en bas i mångas portföljer. Av alla sparare hos Nordnet Sverige som äger minst tio aktier eller fonder så äger 40 procent Investor. Evolution och Embracer cementerade dock också sina platser som spararfavoriter under året. Evolution har haft en helt fenomenal resa, och spararna var snabba på att bottenfiska när aktien fick sig en törn under slutet av året. Även Embracer gillas starkt, trots en knackig utveveckling större delen av 2021.

SBB har också under året varit bland de mest nettoköpta månad efter månad. Många har fiskat i Sinch. Samtidigt köpte många AB Volvo när rotationen var ett faktum samtidigt som utdelningen kom tillbaka. SAS köptes också friskt i egenskap av vinnare på ett återöppnat samhälle.

Mest nettoköpta aktier bland sparare hos Nordnet Sverige 2021:

Investor

AB Volvo

Embracer

SBB

Evolution

Kinnevik

Sinch

SAS

Swedish Match

Nibe

Mest nettosålda aktier bland sparare hos Nordnet Sverige 2021:

Nordea

Intrum

SEB

JD.com

Swedbank

Sagax

Nokia

Lundin Energy

Hexpol

Husqvarna

Trots att bankerna är själva orsaken till att storbolagsindex gick så bra särskilt under årets första halva, med stigande räntenivåer och utdelningar tillbaka på ordinarie nivåer som drivkrafter, så har banktåget inte lockat. Tre av storbankerna återfinns på listan över mest nettosålda aktier i år.

Ny Teknik, småbolag och hållbarhet lockade på fondsidan

Även på fondsidan ser vi investmentbolagens popularitet. Spiltans investmentbolagsfond prenumererade på förstaplatsen månad efter månad. Det är den näst mest ägda fonden på Nordnets plattform, med över 50000 ägare. Här ser vi också hur fjolårets tema framför andra, Ny teknik, står sig i fondspararnas portföljer. På säljsidan ser vi bland annat obligationsfonder, som inte gick hem hos spararna.

Mest nettoköpta fonder bland sparare hos Nordnet Sverige 2021:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Länsförsäkringar Global Indexnära

AMF Aktiefond Småbolag

Handelsbanken Hållbar Energi

Swedbank Robur Ny Teknik

TIN Ny Teknik

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

Enter Småbolagsfond

Öhman Etisk Emerging Markets

Spiltan Småbolagsfond

Mest nettosålda fonder bland sparare hos Nordnet Sverige 2021:

Öhman Obligationsfond

BNP Paribas Energy Transition

Gladiator

GodFond Sverige&Världen

SEB Bioteknikfond

Carnegie Corporate Bond

BGF World Gold

IKC Global Trend

Simplicity Norden

Handelsbanken Latinamerika Tema

Grön aktieyra

Den gröna aktieyran satte i början av året också sin prägel på spararnas köp. Flera aktier inom förnyelsebar energi steg under hösten 2020 flera hundra procent.

Norska laddstolpsbolaget Zaptec var under årets första veckor den mest nettoköpta aktien bland Nordnets svenska kunder och fonden Handelsbanken Hållbar Energi rusade i popularitet. Så småningom pyste dock bubblan och spararna började sälja av både fonder och aktier med exponering mot förnyelsebar energi.

Gamestop-haussen tog över allt

Sedan tog en ännu större hajp vid. Reddit-haussen med Gamestop, AMC och Nokia i spetsen var en av de händelser som verkligen präglade 2021. Händelsen var ny och sa oerhört mycket om den tid vi lever i. Antalet ägare av Gamestop via Nordnet ökade lavinartat på bara några dagar. Som mest ägde cirka 30000 personer Gamestop via Nordnets plattform. Många höll i aktien länge, några veckor efter att haussen dött ut var antalet ägare fortfarande 23000. Idag äger strax över 18000 personer aktien via Nordnets plattform.

För en del var ett köp ett sätt att markera mot hedgefonder som tagit oförsiktig blankning till nya nivåer, medan andra helt enkelt ville haka på avkastningståget. Vad vi alla lärde oss var att sociala medier plus börsen är en kombination här för att stanna.

Spac-febern steg – och sjönk

Om Reddit-haussen var ett tecken i tiden så var Spac-febern också det. Under en kort men intensiv period var Spac på allas läppar. En spac är enkelt uttryckt ett skal, en påse pengar, som investerare kan placera pengar i. Tanken är att skalbolaget senare ska köpa upp en verksamhet, som därmed får en direktväg in på börsen.

En del sparare hos Nordnet hakade på trenden och köpte amerikanska spac:ar, men särskilt stort blev det aldrig. Idag äger inte ens 800 sparare svenska ACQ Bure hos Nordnet.

Fler unga intresserade sig för börsen

Parallellt med allt fler tecken på en hög riskaptit pågick en diskussion om att fler och fler unga lockades till börsen. Hos Nordnet har antalet kunder ökat i alla kategorier under året, men mest bland unga sparare. I början av 2019 var andelen kunder under 25 år 7,5 procent. Idag är motsvarande siffra 9,8 procent.

Självklart är det något positivt att allt fler unga intresserar sig för börs och sparande. Vi har ju faktiskt samtidigt en utveckling med ökade skulder hos Kronofogden, och mot bakgrund av det är ett ökat intresse för börsen ju något väldigt positivt.

Men visst var det mycket hausse på börsen, och det inte minst i sociala medier. Det kan vara värt att påminna en extra gång om att sociala medier fungerar utmärkt som inspiration, men bara som just det.

Mest ägda aktier bland unga under 25 år:

Investor

Evolution

Kinnevik

Embracer

Volvo

SBB

Latour

H&M

Volvo Cars

SAS

Under året har dessutom jättar som Apple och Tesla, men även Nio, varit mer populära bland ungre sparare än bland äldre. Tesla och Apple är dock genomgående, oavsett ålder, de mest populära amerikanska aktierna bland Nordnets kunder.

Inflationsoron smyger sig på

Men just som haussen var som störst så smög sin ändå en viss inflationoro på. Det var en oro som framför allt slog mot tillväxtaktier. Detta eftersom höga värderingar i tillväxtbolag har möjliggjorts av att framtida kassaflöden diskonterats med låga räntor. Väntas stigande räntor till följd av en hög inflation blir de höga värderingarna svårare att räkna hem. I april inträffade ett trendbrott när Evolution och Embracer inte längre fanns bland de mest nettoköpta aktierna under en månad.

Krypto allt mer populärt

Istället såg vi tydliga tecken på kryptohajpen, också det ett tecken i tiden och på den riskaptit som ändå fortfarande fanns. Bolaget Coinbase börsnoterades och slog sig direkt in i köptoppen. Efter några dagar hade aktien hos Nordnet fler ägare än exempelvis Netflix och två andra uppmärksammade noteringar i USA; Airbnb och Roblox.

Hos Nordnet ökade antalet kunder som äger certifikat med någon kryptovaluta som underliggande tillgång med 85 procent under 2021. Detta från relativt låga nivåer. Investerarna fick åka med på en fin resa fram tills november, då en stor dipp kom. Förhoppningsvis känner de allra flesta till att bitcoin är volatilt och tenderar att korrelera med börsen.

Spararna håller hårt i favoriterna

Och Evolution och Embracer, som fick sig en törn under inflationsoron, plockades upp av spararna. Det är ett mönster som synts under hela året. Antalet ägare av Evolution har ökat med 40 procent i år, och stora köp syntes när aktien rasade i slutet av november. I Embracer har antalet sparare ökat ännu mer, med över 70 procent. Och då ska vi ha i åtanke att Embracer-aktien gått dåligt under större delen av 2021.

Kostnader, komponentbrist och kostnader igen

Råvarupriserna ökade, fraktpriserna ökade och frågan investerare behövde ställa sig under 2021 var helt enkelt om bolagen skulle lyckas föra över kostnaderna till kunderna. I rapporterna för tredje kvartalet gavs en del lugnande besked. Kostnaderna kunde i många fall tas ut av kunderna. Komponentbristen tycktes man däremot inte se något slut på i närtid.

En hel del sparare åkte med på höstens råvarurally, som man sedan hämtade hem vinsterna i november. Då var råvarufonder de mest sålda, och det precis innan omikron-oron slog till.

När omikron-oron slog till tycktes farhågan om nya nedstängningar som inflationsdrivare överskugga farhågor om att nya restriktioner kan lägga krokben för tillväxten och därmed dämpa inflationen. Istället intog den amerikanska centralbanken en alltmer högaktig position.

IPO-rekord

År 2021 har bjudit på rekord i antal börsnoteringar. I april noterades Hemnet på börsen. Intresset från spararnas sida för att teckna var stort, och det var kanske inte konstigt med tanke på den höga riskaptiten och Hemnets välkända varumärke.

Överlag var intresset för att teckna aktier i börsintroduktioner mycket högt under framför allt årets första halva. Många sparare använde sig av teckna och sälj-strategin, och flera bolag fick också rejäla lyft under första handelsdagen. Under hösten kunde vi dock se prov på att det inte alltid går på det sättet, och investerarna tycktes bli mer selektiva med vilka IPO:er de vill delta i.

Men när det var dags för Volvo Cars att göra entré på börsen spelade det ingen roll om det allmänna IPO-klimatet började svalna eller inte. Intresset för att teckna var helt enkelt skyhögt. I Sverige, men även bland sparare inom övriga nordiska länder. Aldrig har en börsintroduktion lockat så många sparare hos Nordnet. Den absoluta majoriteten hade dessutom kvar sina aktier efter första handelsdagen, och använde sig således inte av teckna-sälj-strategin. Volvo Cars har slagit sig in på listan över mest ägda aktier bland Nordnets svenska kunder, vilket är mycket ovanligt för en nynotering.

Mest populära noteringarna:

De mest populära noteringarna är ofta de största sett till kapital som därmed också blir de mest medialt uppmärksammade.

Börsnoteringarna som lockade flest 2021 (antal ägare hos Nordnet idag inom parentes):

Volvo Cars (34000)

Flat Capital (5000)

RVRC Holding (2600)

OX2 (3000)

Hemnet (3000)

Synsam (4000)

Storskogen (3000)

Cint (2000)

Kjell Group (2000)

Truecaller (1700)

Investmentbolagsrasen

Börsen välkomnade spararna tillbaka från semestern med att skicka ned kurserna i spararfavoriterna investmentbolagen. Stigande premier och minskade rabatter var också det ett uttryck för den höga riskaptiten under 2021. Men en diskussion om att det kanske inte är rimligt att betala exempelvis 170 kronor för en hundralapp i Latour började ta form, och snart skakade investmentbolagen. Det fick spararna att agera med att sälja exempelvis just Latour och även Kinnevik, och istället söka sig till bolag där det faktiskt fortfarande fanns en rabatt. Ett sådant var VNV Global, ett bolag som fram tills nu levt en tillvaro i skymundan. Under 2021 har antalet ägare av VNV Global via Nordnets plattform ökat med 80 procent.

Mest populära investmentbolagen bland Nordnets svenska kunder:

Investor B: 35000

Kinnevik: 17000

Latour: 12000

Investor A: 11 000

Industrivärden: 8000

Bure Equity: 8 000

Kina och Evergrande skrämmer

Under hösten började Kina skaka, vilket fick börsen att darra till. En korrigering efter en så fantastisk uppgång låg i luften, och nu började en oro ta form om vi helt enkelt på grund av fastighetsbolaget Evergrande stod inför en finanskris rentav.

Så blev det inte, men i Kina ville spararna inte vara kvar. Faktum är att spararna redan successivt under sommaren 2021 lämnade Kinafonder, för att istället placera i bredare tillväxtmarknadsfonder. Också Japan lockade under en kort period, efter att Tokyobörsen gått som en raket i samband med regeringsskifte.

Parallellt med att spararna lämnade Kinafonder kunde dock ett bottenfiske i Alibaba skönjas. Men de allra flesta kinesiska aktier, som Xpeng och JD.com, såldes av. Kina hade helt enkelt blivit förknippat med för hög politisk risk när regimens regleringsiver blivit tydlig, samtidigt som fastighetsjätten Evergrande stod på fallrepet.

Säljsignal i EQT

Nyheten att EQT bröt inlåsningsavtalen för sina partners i förtid slog ned som en bomb i investerar-Sverige. Men manövern visade man onekligen att lock up-avtal kan brytas när som helst, trots att avtalen ju rent teoretiskt kan ligga som beslutsunderlag vid privatsparares köp att köpa eller inte sälja. För privatspararna var den brutna lock upen en tydlig säljsignal, och aktien såldes av stort efter händelsen.

Omikron och börsoro

Omikron-oron fick återigen spararna att agera, och trycket bar åtminstone till en början på säljsidan. Oljeprisfallet fick sparare att sälja av exempelvis Africa Oil och Lundin Energy, medan spararfavoriter som Evolution och Embracer fick påfyllning i depåerna.

Mest ägda aktier bland Nordnets svenska kunder just nu

Investor

H&M

AB Volvo

Ericsson

Volvo Cars

Kinnevik

Swedbank

Embracer

Evolution

Astrazeneca

Gott nytt börsår önskar jag er alla!

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer