Hoppa till huvudinnehållet

Här är kvinnors och mäns aktiefavoriter

I flera jämförelser som gjorts mellan mäns och kvinnors aktieval bekräftas bilden av att män tar högre risk än kvinnor. Här är männens respektive kvinnornas mest ägda aktier hos Nordnet.

I en artikel där jag medverkar har nyhetsbyrån TT tittat på Euroclears statistik över mäns och kvinnors aktieägande. Mer specifikt har TT tittat på vilka aktier som har störst andel män respektive kvinnor bland ägarna.Självklart blir resultaten väldigt generella. Men om vi tänker oss att statistiken ändå ger en indikation på vilka aktier som är mest populära bland män respektive kvinnor, så kan man konstatera att männens aktieägande/val varit mer framgångsrikt just ett år som 2021. Detta eftersom enskilda aktier gick väldigt bra, medan andra åkte ned i källaren, vilket allt som allt ändå gav en bra avkastning, enligt TT.

Men huruvida ett större risktagande lönar sig, eller om defensiva aktieval är mer lyckosamma, beror förstås på vilken period vi tittar på. Under 2018, då vi hade ett sämre börsklimat, lönade det sig exempelvis att äga aktier som Axfood och Astrazeneca. Vilket kvinnor gjorde, och fortfarande gör, i högre utsträckning än män.

Det finns såklart också stora likheter i vilka aktier män och kvinnor äger. Investor är en gemensam nämnare, liksom Kinnevik, Volvo och H&M. Aktier som Evolution och Embracer finns med bland de mest ägda bland män, men inte på motsvarande lista när vi tittar på mest ägda aktier bland kvinnor. Likadant med Volvo Cars, en nykomling på männens lista.

Så här ser aktieägandet ut bland kvinnor respektive män hos Nordnet. Listorna är sorterade efter antal ägare hos Nordnet i Sverige.

Mest ägda aktier bland kvinnor:

Investor

H&M

Astrazeneca

Kinnevik

Volvo

Ericsson

Latour

Castellum

Swedbank

Axfood

Mest ägda aktier bland män:

Investor

Volvo

Volvo Car

Ericsson

H&M

Kinnevik

Embracer

Swedbank

Evolution

SBB

Man kan konstatera att de aktier som finns på “männens lista” varierar mer från år till år, medan innehållet på “kvinnornas lista” är mer konstant.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
anders
anders
2021-12-06 11:20

och du får lön för att skriva så värdelösa artiklar?

Phat
Phat
2021-12-06 16:21

Artikeln kanske skulle ge mer om innehaven var rankade sida vid sida istället för ovanför varandra samt om de innehaven som är gemensamma var highlightade på något sätt.

Bengt Weber
Bengt Weber
2021-12-07 08:21

Vilket innehav har ökat mest över tid? Männens eller Kvinnornas portfölj, finns det datat?

Christer Karlsson
Christer Karlsson
2021-12-08 22:50

Otroligt vilka skillnader.