Hoppa till huvudinnehållet

Här är årets fondvinnare

Råvaror, småbolag och Ryssland är de fondmarknader som gått allra bäst i år. Det är tydligt när vi summerar vilka fonder som presterat absolut bäst under årets första halva.

BGF World Energy har gett 35 procent i år, och är därmed den fond som presterat absolut bäst av de aktiefonder som finns valbara på Nordnets plattform. Fokus för fonden är på de stora oljebolagen och största innehav är Chevron Corporation. Att fonden gått så bra kan kopplas till stigande oljepris efter att coronarestriktioner lättat globalt och den ekonomiska återhämtningen tagit vid.

Men inte bara olja har stigit i återhämtningen spår – det har råvaror gjort rent generellt. Vilket är en anledning till att Vontobel Commodity är den fond som gått näst bäst under årets första halva, med en ökning på 34 procent. Franklin Natural Resources har stigit med 33 procent, av samma skäl.

Råvaruracet är också anledningen till att flera Rysslandsfonder gått bra. UBS ES Russia har stigit med 30 procent. Omkring 28 procent investeras i energi, och ytterligare 28 procent i bolag inom övrig råvarusektor.

Några småbolagsfonder letar sig också in i topplistan, som Fondita European Micro Cap , Templeton Asian Smaller Companies Fund och Allianz Asian Small Cap Equity.

Fonderna som avkastat bäst i år:

  1. BGF World Energy
  2. Vontobel Commodity
  3. DNB Fund – Private Equity retail
  4. Franklin Natural Resources
  5. SEF – Kavaljer Quality Focus
  6. Templeton Asian Smaller Companies
  7. Fondita European Micro Cap
  8. UBS (Lux) ES Russia
  9. Allianz Asian Small Cap Equity
  10. Fidelity Em European, ME and Africa

Källa: Nordnet

Fondmarknaderna som gått bäst i år:

Morningstar Austria Index: 26 %

Morningstar Sweden Index: 22 %

Morningstar Russia Index: 19 %

Morningstar india Index: 18 %

Morningstar Canada Index: 17 %

Morningstar US Market index: 15 %

Morningstar Denmark Index: 14 %

Morningstar Korea Index: 12 %

Morningstar Japan Index: 9 %

Morningstar Brazil Index: 7 %

Morningstar China Index: 1 %

Källa: Morningstar. från årsskiftet fram till kl 12.00

Vilka blir vinnare under årets andra halva?

Det ser fortsatt ljust ut i ekonomin. Men lika framåtblickande som börsen var under 2020 när det såg som mörkast ut, lika framåtblickande är man nu. I klarspråk betyder det att det absolut bästa kan ligga bakom oss ur ett börsperspektiv. Ekonomin kommer att fortsätta att gå bra, men många bedömare har svårt att se att det skulle bli någon signifikant förändring i utvecklingen jämfört med det som redan nu är inprisat i kurserna. Och det spelar roll eftersom börshumöret ofta styrs av förändringar. Sedan har vi förstås inflationsoron och räntediskussionen, som styrt börshumöret den senaste månaden. Man bör som sparare vara beredd på en lite tråkigare, men för den sakens skull inte dålig, utveckling. Personligen tror jag fortfarande att Europa kan fortsätta vara intressant. För dig som är långsiktig är dock det allra viktigaste att ha en bra balans och fördelning mellan tillgångsslag (beroende på investeringshorisont), länder och sektorer. Det är aldrig fel att grunda fondportföljen med en global indexfond, kombinera med exempelvis en tillväxtmarknadsfond för att få mer Kina och för att globalfonden är så mycket USA, och sedan toppa med något spetsigare om man vill.

Vilka marknader tror du blir vinnare under årets andra halva?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
den fete
den fete
2021-08-23 11:13

ja det är intressant särkilt att kineserna åkte på en dagsedel..
det skallbli intressant om dom får upp luften igen..