Hoppa till huvudinnehållet

Det här är den största börsrisken i USA-valet

Trump eller Biden? Det är den ständiga frågan numera. Men den stora risken ur börsperspektiv är kanske inte vem som vinner – utan hur lång tid det tar innan vi får veta vem som vinner.

Historiskt har man kunnat se att valresultat absolut kan stöka till det på börsen. Särskilt om sittande president inte vinner. Detta eftersom en ny president alltid innebär ett visst mått av osäkerhet. Men är det något vi lärt oss så är det att dessa rörelser tenderar att vara ganska kortlivade. Det blir en reaktion i någon eller några dagar, men sedan avtar rörelserna.

Den här gången kan det dock bli annorlunda.

Kan ta tid

Nu väntas större svängningar och detta under en längre tid, vilket dagens prissättning på optionsmarknaden visar. Det finns en oro att det kan ta tid innan det kommer ett resultat, särskilt med den enorma mängd poströster som ska räknas. Risken är att vi får ett långt och stökigt efterspel efter själva valdagen. Börsen ogillar som bekant osäkerhet, så ett stökigt efterspel vore knappast en välkommen present till marknaderna.

Å andra sidan – så som marknaderna agerar inför ett val behöver inte säga särskilt mycket om hur marknaderna reagerar efteråt. Ni minns förra valet? Ur börsperspektiv vore det en katastrof om Trump vann. Ja, det är svårt att komma ihåg att det var så konsensus såg ut. Vid varje indikation på att Trump skulle kunna gå bra spred sig en nervositet på marknaderna. Men när valresultatet väl var klart, och Trump väl stod som vinnare, tog marknaderna direkt fasta på Trumps utlovade skattesänkningar och avregleringar och börsen steg.

I det perspektivet är det kanske av begränsat intresse att försöka sig på att spå hur börsen kommer att påverkas av valet.

Stora skillnader mellan kandidaterna

Historiskt har man kunnat se att ett demokratiskt styre har varit positivt för börsen. Men konsensus tycks vara att marknaden föredrar Trumps aktieägarvänliga politik framför Bidens. Det beror kanske inte bara på inställningen till skatter, avregleringar och klimatpolitik, utan också på att Trump vill verka för att öppna upp landet snabbt så att ekonomin kommer tillbaka. Detta medan Biden tycks vara mer försiktig.

Någon kanske hävdar att en seger för Biden vore ett slut på de spända relationerna med Kina, och att det då bör vara positivt för marknaderna. Men det är inte helt säkert. Även Biden har gjort klart att han vill föra en hård retorik mot jätten i öst. Dock blir det ju mindre av den av Trump patenterade strategin att få beslut att se ut som om han just hittade på dem i sin ensamhet och hastigt och lustigt skrikit ut dem på Twitter. Det bör bli mindre oförutsägbarhet med Biden, vilket får anses vara positivt.

Vinnande och förlorande sektorer

Nu ser det ut som om Biden har kommit ikapp rejält i opinionen. Det avspeglas redan i sol- och vindbolagsaktier i USA, eftersom det väntas bli en rejäl omstuvning i energisektorn om det blir byte på presidentposten. Trump har ju exempelvis sagt upp Parisavtalet, medan Biden utlovat åtskilliga miljarder i just satsningar på förnyelsebar energi. Vätgashajpen skulle kunna fortsätta.

Sektorer som skulle gynnas av en seger för Trump däremot är förstås oljesektorn, där vi i Sverige hittar bolag som Lundin Energy. Men Trumps förkärlek för avregleringar är också positivt för banksektorn.

Men som sagt, valet ur börssynpunkt är svårspekulerat. Dels för att marknaden ju kan ta välja att ta fasta på olika saker hos kandidaterna beroende på tidpunkt (lex Trump 2016) dels eftersom väljarundersökningarna kan ha så oerhört fel (också lex Trump 2016).

Det man med säkerhet kan säga är nog just detta; det allra sämsta är osäkerheten. Ett långdraget efterspel är det allra sämsta.

Hur förbereder du dig som investerare inför valet i USA?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-10-05 12:48

Ser till att ha lite kassa inför en eventuell tillfällig dipp i marknaden!