Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Bratt på DI Debatt: “Sluta stigmatisera utdelningar”

Debattartikeln publicerades på Dagens industris debattsida den 23 mars 2021.

Att politiker fortsätter att stigmatisera utdelningar, trots att bolagen följer de av staten uppsatta reglerna, är förgiftande för investeringsklimatet. Antingen är det okunskap eller bara viljan att plocka billiga politiska poänger, som ger politiker skygglappar för utdelningarnas betydelse för både samhälle och individers privatekonomi. Frågan är vilket som är värst.

Det är inte uppseendeväckande att Ulla Andersson (V) vill införa bonusstopp, med hänvisning till Volvos bonusutbetalningar till ledning och styrelse. Dessa utbetalningar är högst tveksamma, och vittnar om en anmärkningsvärd tondövhet från bolagets sida.

Vad som är uppseendeväckande är att Ulla Andersson i samma andetag nämner utdelningar, som om det fanns ett likhetstecken mellan utdelningar och bonusar.

Tilltaget att blanda samman de två företeelserna är Ulla Andersson som politiker dessvärre inte ensam om. Med de uttalanden som flera politiker, från flera politiska läger, gjort under det senaste året kan man ana att skillnaden mellan bonusar och utdelningar inte är helt glasklar för våra beslutsfattare.

Låt oss därför börja med att klargöra den stora skillnaden.

Utdelningarna går till miljoner svenskar

Bonusar går till bolagsledningar. Utdelningar däremot, går till det av politiker flitigt använda epitetet ”kapitalägare”. Begreppet ska ge en association till att det handlar om en liten grupp rika svenskar, skrupelfria kapitalister med eget privatplan och miljonvilla i Saint Tropez.

I Sverige finns dock 2,1 miljoner privatpersoner som äger aktier (Euroclear, 2020). Och över halva Sveriges befolkning månadssparar i fonder, och är på så sätt indirekta aktieägare.

Därmed kan vi slå fast att det inte handlar om en liten grupp ”rika kapitalägare”. Miljoner privatpersoner får ta del av börsbolagens utdelningar eftersom de, genom den fiffiga konstruktion som kallas aktiebolag via den marknadsplats som kallas börs, har lånat ut pengar till människor (företag) som kunnat omsätta pengarna till en idé, en produkt eller tjänst.

Viktigt för samhällsekonomin

Som tack vill spararen förstås ha en ränta, eller i detta fall en utdelning, på de medel man tillhandahållit företaget. Utdelningar är därmed alltså en viktig pusselbit i ”kontraktet” mellan börsbolag och miljoner privatpersoner. Utdelningarna är en avgörande faktor vid en oöverblickbar mängd investeringsbeslut bland privatpersoner.

Men utdelningarna är indirekt viktiga för ännu fler.

De går nämligen till allra största del till institutioner, som till stor del förvaltar svenskarnas pensionspengar. Utdelningarna är alltså viktiga för ytterligare miljoner svenskar, som indirekt får ta del av dem i sitt pensionssparande. Det kan också tilläggas att börsbolagens utdelningar är viktiga för exempelvis många ideella stiftelser, som delar ut bidrag och stipendier för exempelvis vetenskapliga eller kulturella ändamål.

Sprängfyllda kassor

Men att utdelningarna är viktiga för samhället är tyvärr en sanning som dribblats bort i den politiska debatten.

Att ge ledningen stora bonusar efter att ha tagit emot statligt stöd är inte rimligt. Det är också klokt att, innan man vet vilka konsekvenser en ekonomisk kris får, avstå från att dela ut pengar samtidigt som man nyss tagit emot statligt stöd för verksamheten. Därför höll en stor del av börsbolagen inne med utdelningarna under 2020, alternativt betalade tillbaka stödet för att kunna dela ut.

Men nu är vi i ett läge där bolagens kassor i många fall är sprängfyllda och där statens egen myndighet Tillväxtverket slagit fast riktlinjer för hur lång tid det måste gå mellan mottagande av statligt stöd och utdelning. Att politiker fortsätter att stigmatisera utdelningarna, trots att bolagen gör rätt enligt reglerna, är förgiftande för investeringsklimatet. Ett dåligt investeringsklimat har i sin tur negativa effekter på samhällsekonomin.

Antingen är kunskapen om detta från politikernas sida för låg. Eller så finns den, men väljs bort eftersom retoriska poänger kring ”kapitalägare” och ”rika” är enkla att plocka.

Frågan är vilket som är allvarligast.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-03-23 11:22

Håller helt dig med om bonusarna, men jag är inte helt enig i det andra om aktier och utdelningar där. För det första är vi småsparare mikroskopiska mottagare av utdelningar jämfört med större ägare även om man trycker ihop oss i en enda klump. För det andra är jag tveksam till begreppet att vi lånat ut pengar till bolagen, i de allra flesta fall har man köpt aktier som andra säljer på börsen, en handel som pågår helt utanför bolagen. Visst ett fåtal gånger erbjuds man att vara med i en nyemission el. dyl. som tillför bolagen pengar direkt med.… Läs mer »