Hoppa till huvudinnehållet

Bratt i Nyhetsmorgon: Så lyckas du som ny på börsen

Gamestop-gate” har spätt på ett redan rekordhögt intresse för börsen, och många unga har sökt sig till aktiemarknaden. Vad ska man tänka på för att lyckas i sitt aktiesparande? Om det, och självklart en hel del också om den David mot Goliat-historia som är på var mans och kvinnas läppar just nu, pratade vi om i Kronor och miljoner i TV4:s Nyhetsmorgon.

Hela klippet från Nyhetsmorgon hittar du här.

Under hela 2020 har vi sett ett skyhögt intresse för börsen, och Gamestop-historien har knappast minskat det. En ny generation sparare söker sig till aktiemarknaden, och de är uppväxta med sociala medier. Det visar ju inte minst Gamestop-gate. Sociala medier är bra som inspiration, för att få tips och peppning, men ett aktieforum ger aldrig hela bilden. Man måste alltid göra läxan själv. Det var ett av de tips jag gav i dagens program.

För den som inte följer börsen kan uppgången vi har bakom oss te sig märklig – vi är ju mitt i en pandemi? Stora stimulanser från centralbanker och regeringar, samt vaccin och hopp en ljusning runt hörnet har drivit kurserna. Och den stora uppgången har förstås i sig bidragit till ett ökat intresse för börsen.

Annat som ökat på intresset är att många av oss, förutsatt att vi fått behålla jobbet, har mer pengar kvar i plånboken. Vi äter inte lunch ute om vi jobbar hemifrån, och vi köper ingen ny klänning eftersom vi inte ska på fest. Dessutom har privatekonomi i allmänhet men börsen i synnerhet hamnat i blickfånget på ett nytt sätt. Både raset i mars förra året och uppgången sedan dess har fått stor uppmärksamhet i breda traditionella medier.

Många av de som söker sig till börsen är som sagt unga. Av alla nya kunder hos Nordnet under 2020 var hela 60 procent under 35 år.

Vad ska man då tänka på för att lyckas som nybörjare? Jag började med den viktigaste; rätt pengar på rätt plats. Inga kortsiktiga pengar på börsen. Minst 10 olika aktier i olika branscher/sektorer. Viktigt är att göra läxan och läsa på.

Och så några tips om vad man ska undvika. Undvik att köpa på kompis inrådan, gör istället läxan själv. Kom ihåg att historien inte är någon garanti för framtiden och räkna aldrig med kortsiktig vinst.

Hela klippet från Nyhetsmorgon hittar du här.

Är du nybörjare på börsen?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-02-03 07:11

Utbetalning till Nordea med det konto som ni hintade om stämmer från Ips godkänd nu

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm