Hoppa till huvudinnehållet

Bratt i Nyhetsmorgon: Så coronasäkrar du ekonomin

Svensk ekonomi studsar upp som en jojo som precis varit nere och vänt, börsen slår rekord och det gör även bostadspriserna. Men nivåerna på arbetslösheten biter sig kvar, särskilt hos unga. I “Kronor och miljoner” i Tv4:s Nyhetsmorgon tipsade jag därför om hur man kan coronasäkra sin ekonomi.

Lekte ni med en jojo när ni gick i skolan? Då vet ni också att jojon faller och faller tills snöret tar slut, och sedan studsar den upp igen av kraften den fick med sig i nedgången. Ungefär det, förklarade jag i Nyhetsmorgon, ser vi i svensk ekonomi just nu.

Men – det är ett bekymmer i det här och det är arbetsmarknaden. Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten uppgick till 9 procent i september, och Konjunkturinstitutets senaste prognos visar att arbetslösheten inte faller utan tyvärr kommer stiga och toppar på 10 procent i fjärde kvartalet.

Den här bilden visar hur KI:s förväntade arbetslöshet för helåret 2020 är på samma nivå som efter finanskrisen. Man kan fråga sig varför arbetslösheten inte faller snabbt? Det beror på att när hjulen ska börja snurra igen så har företagen redan lättillgänglig arbetskraft i den permitterade personalen. Medan de som redan innan hade en osäker ställning på arbetsmarknaden nu får en ännu osäkrare position. Framför allt handlar det om unga och utrikes födda som i högre utsträckning innehar visstidsanställningar inom drabbade branscher så som hotell och restaurang.

Så coronasäkrar du ekonomin

Om du är orolig finns några saker att göra.

Med “brandövning” menar jag helt enkelt; stresstesta ekonomin. Vad händer om din inkomst försvinner? Men också gå igenom din ekonomi – finns dyra konsumtionslån att betala av eller onödiga abonnemang att säga upp? Helt enkelt redan nu tajta till kostnaderna.

A-kassa – vad är det nu som gäller?

Jag gick också igenom vad det egentligen är som gäller för A-kassan nu. Från årsskiftet måste du återigen ha varit medlem i 12 månader för att ha rätt till a-kassa.

Och så den eviga frågan ja men hur mycket ska man ha då i buffert? Har du familj med försörjningsansvar för barn ja då behöver du en större buffert än om du är ensamstående, bor du i villa ja då måste bufferten vara större än om du bor i en hyresrätt eftersom kostnaderna och de oförutsedda utgifterna ofta är högre.

Men om vi ska ta ett riktmärke: 1-2 månadslöner om du är ensamstående och 3-4 månadslöner om ni är två i villa med barn. Det här är förstås väldigt generellt. Ett annat sätt är ju att räkna bakvägen: hur mycket behöver du på sparkontot för att klara dig i några månader utan inkomst? Bufferten tycker jag att man alltid ska ha på sparkonto med insättningsgaranti.

Coronasäkrar du ekonomin?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer