Hoppa till huvudinnehållet

Bara var tionde har koll på pensionsavgifterna

Endast en av 10 svenskar vet hur höga avgifter han eller hon betalar i tjänstepensionen. Det visar en undersökning gjord av Nordnet, med anledning av det avgiftstak för flytt av individuellt pensionssparande som införs den 1 april. Som sparare kan man tjäna mycket på att få koll på avgifterna, och sedan vidta åtgärder om de är för höga.

Under Nationella pensionsveckan, som vi kickade igång måndag den 29 mars, sätter vi fokus på pensioner, avgifter och förstås framför allt avgiftstaket som införs på torsdag den 1 april.

Nordnet har, via undersökningsföretaget Yougov, ställt frågan ”Vet du hur höga avgifter du betalar för din tjänstepension?” till ett representativt urval svenskar, och endast 11 procent svarar ja på frågan. Hela 54 procent svarar nej, medan 21 procent är osäkra och 13 procent svarar att de inte har någon tjänstepension.

Kan handla om tusenlappar i pension

Det här visar att det finns mycket kvar att göra för att uppmärksamma avgifternas stora betydelse i ett långsiktigt sparande. I slutändan kan det handla om tusenlappar i lägre pension varje månad, på grund av att onödigt höga avgifter gått ned i pensionsbolagens fickor under spartiden.

Kvinnor anser sig ha sämre koll än män. Endast sex procent av kvinnorna i undersökningen har koll på hur höga avgifter de betalar. Hela 57 procent svarar att de inte vet och 24 procent att de är osäkra.

Det ska ses mot bakgrund av att vi vet att kvinnor redan som det är, av flera skäl, riskerar en lägre nivå på sin framtida pension än män. Varenda sparkrona kan behövas i framtiden. Alla bör logga in på sitt pensionsbolags hemsida och kolla hur höga avgifter som finns i sparandet. För individuell tjänstepension är det vanligt med så kallade skalavgifter, det vill säga en årsavgift för själva pensionskontot. Svenskarna betalar hela 2,6 miljarder kronor per år i skalavgifter för sina individuella tjänstepensioner.

Den summan hoppas och tror vi blir betydligt lägre framöver.

Max 600 kronor

När avgiftstaket införs den 1 april kommer den sparare som vill flytta sitt individuella pensionssparande från höga avgifter kunna göra det för endast max 600 kronor. Det ska jämföras med de tiotusentals kronor som pensionsbolag hittills kunnat ta ut för en flytt. Det är ett enormt viktigt steg mot en schysst pensionsmarknad. Nu kommer sparare kunna rösta med fötterna.

Nordnet inledde måndagen den 29 mars Nationella pensionsveckan, med flera digitala aktiviteter under veckan för att uppmärksamma införandet av avgiftstaket, som sker torsdagen den 1 april. Läs Sverigechef Martin Ringbergs inlägg här.

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 22-24 mars 2021 har sammanlagt 1012 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och etnicitet.

Läs mer om avgiftstaket som införs 1 april, vilken sorts sparande som omfattas och hur det påverkar dig.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm