Hoppa till huvudinnehållet

Rapportperiod: Det här håller jag koll på

frida bratt

Kanske gör rapportperioden att centralbanksfokuset på marknaden får en andningspaus. Som investerare gör man klokt i att ta höjd för svagare resultat från konsumentrelaterat, samtidigt som bankerna fortsätter att vara vinnare på ränteläget.

I och med Sandviks rapport på måndagen har rapportperioden dragit igång på allvar. Som investerare kan det vara skönt att få fokusera på bolagen än på inflationssiffror och Fed-uttalanden, även om fokuset på börsen lär förbli makrofokuserat.

Svag krona ger boost åt exportbolagen

Vi vet att det tredje kvartalet bör se helt okej ut för flera av bolagen. De större exportbolagen bör exempelvis kunna dra nytta av den svaga kronan. Konjunkturläget försämras, men ekonomin går fortfarande helt okej. I Sverige väntas vi exempelvis gå in i en lågkonjunktur först vid årsskiftet. Sandviks rapport visar på högre orderingång än väntat, vilket fick aktien att lyfta direkt efter rapporten. Dock flaggar man för att man går en osäker framtid till mötes.

Det finns dock litet utrymme för negativa överraskningar från verkstadssektorn. Marknaden är på dåligt humör, och då vill man inte ha stora negativa avvikelser.

Frågan är förstås också vad som händer framåt när svångremmen runt hushållens plånböcker fått full effekt. Därför kommer fokus överlag återigen ligga på framtida faktorer så som orderingång och framåtblickande vd-ord.

Tufft för konsumentrelaterat

Att konsumentnära bolag har det tufft vet vi, och det kommer bekräftas ytterligare under rapportperioden. Bolag som Electrolux, Thule och BHG har redan vinstvarnat, så förväntningarna mot konsumentrelaterade bolag är extremt nedtryckta. Mindre bolag inom konsumentsektorn får dessutom tampas med en svag krona. Men eftersom aktierna inom sektorn är så nedpressade lär det räcka med en rapport som bara är något bättre än förväntat för att enskilda aktier ska lyfta.

Ett tecken är ju att BHG:s aktie lyfte initalt på bolagets vinstvarning, vilket visar att vinstvarningar – då investerare får siffror svart på vitt – kan undanröja den extrema osäkerheten och dysterheten. Och faktiskt i sig får investerare att se lite ljusare på läget. Det är bättre att veta hur dåligt läget är än att famla i mörker.

Som bekant gillar inte heller fastighetsbolagen, ofta högt belånade, högre räntor.

Storbankerna mår bra

En sektor som mår bra, vilket bör synas i rapporterna, är storbankerna. Deras intjäningsförmåga ökar i ett stigande ränteläge. Samtidigt är inte läget så deppigt att bankerna dras med en oro för stigande kreditförluster.

Viktiga rapportdatum:

19 oktober: Handelsbanken, Atlas Copco

20 oktober: Nordea, Ericsson, Volvo, Investor, Boliden

21 oktober: Telia, Husqvarna, Stora Enso

25 oktober: SKF, SSAB, Alfa Laval

26 oktober: SEB, Assa Abloy, Skanska, MTG, Trelleborg

27 oktober: Volvo Cars, Swedbank, SBB

28 oktober: SCA,

Vad håller du koll på i rapportfloden?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer