Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Vad hände med de svenska spac:ar som noterades för två år sedan?

Riskviljan var på topp för två år sedan och antalet nyintroduktioner i Sverige nådde en rekordnivå under 2021. En ny typ av bolag dök också upp på Stockholmsbörsen, så kallade spac, vilket står för special purpose acquisition companies. Det kan närmast översättas med specialförvärvsbolag. Det är i praktiken ett tomt skal med en stor kassa som ska förvärva ett annat bolag med verksamhet. En spac erbjuder på så sätt en alternativ väg till börsen för det uppköpta bolaget, utan en traditionell börsnotering som kan vara en mer omfattande process.

Fyra spac-bolag noterades på Nasdaq Stockholm under 2021. Vad har hänt med dessa bolag nu två år senare? Det finns till att börja med flera likheter mellan bolaget. Teckningskursen var 100 kronor per aktie i alla fyra erbjudanden. Bakom två av de fyra bolagen stod investmentbolag, nämligen Bure och Creades. Alla fyra noterades under ett kort tidsintervall på tre månader när riskviljan på börsen var enormt stor och optimismen flödade.

ACQ Bure var det första spac-bolaget som noterades på Nasdaq Stockholm den 25 mars 2021.
Investmentbolaget Bure är som namnet antyder största ägaren i ACQ. Bures vd och ordförande har också motsvarande befattningar i ACQ. Erbjudandet övertecknades betydligt och bolaget fick 35 000 aktieägare. Bolaget tillfördes 3,5 miljarder kronor före emissionskostnader.

Ett genombrott nåddes den 19 april i år när ACQ Bure ingick ett avtal om att fusioneras med cybersäkerhetsbolaget Yubico. Bure satt på flera stolar i affären då bolaget var storägare i både ACQ Bure och Yubico redan före samgåendet.

Yuibco är ett väl etablerat bolag som grundades av entreprenören Stina Ehrensvärd tillsammans med maken Jakob redan 2007. Bolagets kärnprodukt kallas Yubikey. Den ser ut som en USB-sticka och är en säkerhetsnyckel för extra säker inloggning i IT-system. Bolaget har sitt huvudkontor i Palo Alto i Kalifornien.

ACQ:s kassa på 3,5 miljarder kronor betalas ut till Yubico-ägarna som också får 59,1 miljoner nyemitterade aktier som köpeskilling. Affären värderar Yubico till 800 miljoner dollar, motsvarande 8,8 miljarder kronor.

Samgåendet ska godkännas på extra bolagsstämma den 19 september. Affären innebär rent praktiskt listbyte och namnbyte. ACQ Bure ansöker om avnotering från Nasdaq Stockholm med sista handelsdag den 19 september. Därefter handlas aktien på First North med namnet Yubico med start den 20 september. ACQ-aktien handlas i skrivande stund till 100 kronor, vilket är i nivå med teckningskursen för 2,5 år sedan.

Affärsvärlden förväntar sig i en analys inför noteringen att Yubico i år kommer omsätta knappt 1,9 miljarder kronor med en rörelsemarginal på 20 procent.

APAC, Aligro Planet Acquisition Company, började handlas på Nasdaq Stockholm den 26 maj 2021. APAC bildades av bland andra investeraren Hans Eckerström, entreprenören Richard Båge och förvärvsspecialisterna Peder Egnell och Anna Sundberg. Bolaget fick 6 300 nya aktieägare och tillfördes 1,0 miljard kronor. Ankarinvesterare var Carnegie Fonder, Altira, Rutger Arnhults M2 Asset Management och Stena Finans.

APAC lyckades inte hitta något bolag att förvärva och i april i år meddelade styrelsen att bolaget kommer avvecklas. Aktien avnoterades från Nasdaq Stockholm med sista handelsdag den 23 augusti. Aktieägarna fick därmed tillbaka sin insats på 100 kronor per aktie.

Creaspac noterades på Nasdaq Stockholm den 23 juni 2021. Investmentbolaget Creades är storägare och i likhet med ACQ och Bure ovan har Creades vd och ordförande motsvarande befattningar i Creaspac. Bland övriga storägare fanns Lannebo Fonder, Prior Nilsson, Swedbank Robur Fonder, SEB Investment Management och H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest.

Creaspac har ännu inte presenterat något affär. Bolagets uttalande mål är att inom 36 månader från noteringen förvärva ett bolag. Den utsatta tidsgränsen går därmed ut i juni 2024. Aktien handlas i dagsläget till 97,30 kronor, en rabatt på 2,7 procent mot teckningskursen.

Det fjärde spac-bolaget som noterades på Nasdaq Stockholm var TDB30 som började handlas dagen efter Creaspacs notering. Bolaget tillfördes 840 miljoner kronor. Grundare var Anders Böös och Anders Lönnqvist. Ankarinvesterare var Roosgruppen, Carnegie Fonder, Lannebo Fonder, Nordic Cross Asset Management, Norron, Per Josefsson Invest och Skirner.

TBD30 ingick i april 2022 avtal om förvärv av Spolargruppen i Sverige. Aktiens notering flyttades till First North i slutet av april 2022 och i början av maj i år bytte bolaget namn till Tebede.

Tebedes verksamhet bedrivs huvudsakligen via dotterbolaget Spolargruppen som är aktivt inom relining och rörspolning. Tebede är i dagsläget ett ganska anonymt bolag i mängden på First North. Aktien handlas i skrivande stund till 96,80 kronor, vilket är 3,2 procent lägre än teckningskursen. Bolaget ansökte i juni i år om att återigen noteras på Nasdaq Stockholm.

Sammanfattningsvis verkar de svenska spac:arna bli en parantes i historieboken, inga fler har noterats på Nasdaq Stockholm utöver dessa fyra som nämnts ovan och som noterades för två år sedan. Det blir dock spännande att se hur Yubico tas emot när aktien börjar handlas med det nya namnet den 20 september. Det blir också intressant att se om Creaspac med hjälp av Creades lyckas sy ihop något förvärv innan den uppsatta tidsgränsen nås i juni 2024, eller om bolaget avvecklas i likhet med APAC, alternativt gör ett förvärv och därefter faller i medieskugga i likhet med Tebede.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer