Hoppa till huvudinnehållet

There is no alternative… Eller?

Under en väldigt lång tid har vi haft väldigt låga räntor i Sverige, men även runt om i världen. Uttrycket TINA, There Is No Alternative, har därför använts friskt i relation till placeringar på börsen. Det har alltså inte funnits några andra rimliga alternativ att få avkastning på sina pengar än att placera dessa på börsen.

Har TINA blivit simply not the best? Läget är nu annorlunda, kraftigt stigande räntor senaste tiden har öppnat andra möjligheter för dig som investerare att placera dina pengar.

Nordnet erbjuder dig som kund möjligheten till ett antal olika räntebärande placeringar, låt oss gå igenom ett par av dessa.

Räntefonder

Vad är räntefonder?

En räntefond är precis som vilken fond som helst. Den stora skillnaden är att fonden endast skall placera i räntebärande värdepapper exempelvis statsobligationer eller statsskuldväxlar. Placeringar i räntefonder innebär generellt lägre risk än en vanlig aktiefond. Det finns olika typer av räntefonder hos Nordnet, exempelvis korträntefonder och långräntefonder. Skillnaden på dessa två fondtyper är löptiden på de räntebärande värdepappren som fonden investera i. Korträntefonder placerar i räntebärande värdepapper med löptid på under ett år och långräntefonder från ett år och uppåt.

Det finns även vad som kallas för högräntefonder, som investerar i företagsobligationer. Värt att tänka på är att den högre avkastningen från placeringarna fonden gör är relaterad till den högre kreditrisken hos utställande entitet.

Läs mer om räntefonder.

Hur köper jag räntefonder?

Räntefonder fungerar precis på samma sätt att handla som en vanlig fond, här hittar du alla räntefonder som finns tillgängligt på Nordnet.

Kreditfonder

Direktägda företagsobligationer

Vad är en företagsobligation?

En företagsobligation är ett skuldebrev som ett företag ger ut i utbyte mot att låna pengar. Obligationerna har en löptid tills då lånet skall återbetalas samt en ränta som skall betalas till innehavaren av företagsobligationen. Företagsobligationer ger generellt högre avkastning än exempelvis statsobligationer då kreditrisken är högre.

Hur köper jag en företagsobligation?

För att få senaste priser och mer information om vad som går att handla, vänligen kontakta Private Banking på 010 583 37 00.

För att handla med dessa obligationer, vänligen kontakta en mäklare hos Nordnet genom att ringa till 010 583 31 00.

Vänligen notera att minsta köpbelopp för dessa typer av obligationer är 1 000 000 SEK.

Sparkonto

Det kanske enklaste sättet att placera dina pengar och få inlåningsränta är på ett sparkonto. På ett sparkonto kan du vid dagens datum få upp till 2.25% i ränta på dina pengar som förvaras där.

Här hittar du mer information om sparkonto.

Som alltid finns jag tilllgänglig på Twitter om du har några frågor eller funderingar.

Lycka till med dina investeringar!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm