Hoppa till huvudinnehållet

Ska man köpa svenska eller finska Sampo?

frida bratt

Nu börjar finska försäkringskoncernen Sampo att handlas även på Stockholmsbörsen. Det lär öka intresset för aktien bland svenska sparare. Men frågan om man ska välja den svenska eller finska aktien beror på vilken typ av investerare du är.

Att finska Sampo parallellnoteras på Stockholmsbörsen bör kunna ge ett ökat intresse för aktien bland svenska sparare, och det är precis vad som är syftet med noteringen enligt Sampo själva.

I Finland är Sampo den näst mest ägda bland Nordnets finska kunder (mest ägd är Nordea) och antalet ägare i Finland via Nordnet uppgår till 64000. Det gör Sampo till den femte mest ägda aktien av alla på Nordnets plattform totalt.

Mest ägda aktierna nordiskt:

Nordea

Norwegian

Novo Nordisk

Nokia

Sampo

 Källa: Nordnet

Få försäkringsbolag

I Sverige har intresset för Sampoaktien hittills varit begränsat, men aktien och bolaget kommer nu onekligen få ökad uppmärksamhet här. I Sverige är vi, i kanske i ännu högre utsträckning än i övriga nordiska länder, hemmakära och tittar gärna på aktier som finns på vår hemmamarknad.

Men Stockholmsbörsen har faktiskt erbjudit få möjligheter att investera i försäkringssektorn. Det är en defensiv sektor och sådana ser vi en ökad efterfrågan på. Sampo ska också ses som en utdelningsaktie, och spararnas intresse för utdelningsaktier har ökat i den oroliga marknad vi befinner oss i.

Svenska eller finska?

Huruvida man som sparare bör köpa den finska eller svenska Sampoaktien, om man nu vill köpa Sampo, beror lite på. Investerar man långsiktigt i aktien och investerar framför allt för utdelningens skull kan det för Nordnets kunder vara mer fördelaktigt att fortsätta köpa den finska aktien. Det beror på att Nordnet är så kallad registrerad förvarare i Finland, vilket gör att endast 15 procent källskatt dras på utdelningen. För den svenska Sampoaktien kommer 35 procent källskatt dras på utdelningen.

Har man fått utdelningar inom ISK där utländsk källskatt debiterats får man i regel automatiskt avräkning för den utländska källskatten från Skatteverket (det svenska). Dubbelbeskattningsavtalet mellan Finland och Sverige är på 15 %, och det är därför det är en fördel om man endast behöver betala 15 procent källskatt för den finska Sampoaktien. Men får man utdelning från den svensknoterade aktien så kommer den belastas med 35 procent källskatt och då får man själv som aktieägare kräva tillbaka mellanskillnaden (20 %) från finska skatteverket. Detta gäller alltså om man äger aktien via ISK eller depå.

I KF spelar valet mindre roll

Men äger man aktien på en kapitalförsäkring jagar istället försäkringsbolaget tillbaka källskatten åt dig, och det är ju anledningen till att många som investerar i utländska aktier väljer kapitalförsäkring. Det är dock en process som kan ta 2-3 år. Vid årsskiftet kommer Nordnet dock övergå till en modell för kapitalförsäkringar där avdragen källskatt återbetalas med ett schablonbelopp som inte är riktigt 100 % inom en månad istället för 2-3 år. Det gör att det därefter kommer att spela lite mindre roll om man väljer den finska eller svenska Sampoaktien om man äger den inom en kapitalförsäkring hos Nordnet, även man som sagt får tillbaka exakt 100 % med den finska aktien.

Valutaväxlingsavgift

Så långt har vi pratat ut ett skatteperspektiv. Men vi ska också komma ihåg att valutaväxlingsavgifter tillkommer om du handlar den finska som ju handlas i euro. Det talar för att det i vissa fall kan vara klokt att köpa svensknoterade Sampo om du bara är ute efter att äga den kortsiktigt.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-01-19 17:31

ska man konvertera den finska till svenska? vad vinner7förlorar jag på det?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm